Spotřební daně nepřímé, selektivní, ze spotřeby Rozpočtové určení

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Číslo-název šablony klíčové aktivityIII/2–Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblastEkonomika a účetnictví – Obchod DUMVY_32_INOVACE_EKU_336.
Advertisements

Struktura daní v ČR.
DPH Nepřímá daň Všeobecná daň ze spotřeby
Celnictví Celní režimy.
Základní pojmy celnictví
Struktura daní v ČR.
Struktura daní v ČR.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola Autor: Ing. Petr Benda Název materiálu: Spotřební a ekologické daně Označení materiálu:
DAŇOVÝ SYSTÉM České republiky. Daňový systém České republiky je ve svých hlavních znacích podobný systémům většiny vyspělých zemí Daňový systém České.
Spotřební a energetické daně
VY_32_INOVACE_ Daňová soustava.
definice daně přímé daně (daň z příjmu, majetkové daně) nepřímé daně
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUM VY_32_INOVACE_04A5 Autor Ing. Yvona Fidzinská Období vytvoření říjen.
Cla a celní politika Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Základ pro výpočet DPH a výpočet
Výpočet celní hodnoty, cla a daní
Celnictví Význam a druhy cel.
   Celní správa České republiky.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 1. prosince 2014.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
Číslo materiáluVY_62_INOVACE_EKO_4S_RE_33_09 NázevDaně Druh učebního materiálu Prezentace PředmětEkonomika Ročník4 Tématický celekDaňový systém AnotaceVysvětlení.
Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.
Číslo-název šablony klíčové aktivityIII/2–Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblastEkonomika a účetnictví – Obchod DUMVY_32_INOVACE_EKU_337.
VRÁCENÍ /REFUNDACE/ CLA
Daňová teorie a politika
Základy daní úvod do českého daňového systému
AKCÍZY – Právní regulace spotřebních 22
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
Finanční a rozpočtové právo
Uskutečnění zdanitelného plnění a povinnost přiznat DPH Právní úpravu této problematiky nalezneme v § 21 – 25 ZDPH, Daň na výstupu při dodání zboží, poskytnutí.
Stabilizace veřejných rozpočtů – novely daňových předpisů Michal Radvan Za využití Kalousek, M. Návrhy změn právních předpisů. Daňová reforma 2008 – 2010.
Nepřímé daně Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jana Švejdová. Dostupné z Metodického portálu cz, ISSN:  ,
Základ pro výpočet DPH a výpočet Obecně vymezuje základ DPH § 36 ZDPH, Pro konkrétní specifické situace potom najdeme řešení v § 38 – 41 ZDPH, Opravy základu.
IV. Dovoz zboží © Dashöfer Holding, Ltd. a Verlag Dashöfer, nakladatelství, spol. s r. o.
ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:ICT ve výuce OZNAČENÍ MATERIÁLU:VY_32_INOVACE_POD_80 ROČNÍK: 3. VZDĚLÁVACÍ OBOR:PODNIKÁNÍ V HOTELNICTVÍ.
III. Vývoz zboží © Dashöfer Holding, Ltd. a Verlag Dashöfer, nakladatelství, spol. s r. o.
Uskutečnění zdanitelného plnění a povinnost přiznat DPH Právní úpravu této problematiky nalezneme v § 21 – 25 ZDPH, Daň na výstupu při dodání zboží, poskytnutí.
Harmonizace daní v EU.
Základní prvky daňové techniky
Uskutečnění zdanitelného plnění a povinnost přiznat DPH
Základ pro výpočet DPH a výpočet Obecně vymezuje základ pro výpočet DPH § 36 ZDPH, Pro konkrétní specifické situace potom najdeme řešení v § 38 – 41 ZDPH,
Základ pro výpočet DPH a výpočet Obecně vymezuje základ DPH § 36 ZDPH, Pro konkrétní specifické situace potom najdeme řešení v § 38 – 41 ZDPH, Opravy základu.
Základ pro výpočet DPH a výpočet
Spotřební daň Ekonomika podniku 2. ročník Spotřební daň - je nepřímá daň, tzn. je součástí ceny výrobku - je placena jednorázově při prvním prodeji od.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Jitka Jirmanová Název materiálu:
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 30. listopadu 2015.
E K O N O M I K A Nepřímé daně - úvod. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_E18.14 Ročníktřetí.
NEPŘÍMÁ DAŇ Lasíková C2B. = je daň, kterou státu platí jiná osoba, než ta, na kterou účinky dopadají Zahrnuta v ceně zboží, služeb Rozdělení: Selektivní.
E K O N O M I K A Spotřební daně Daň z tabákových výrobků.
Spotřební daně. Uvalena na výrobky nadstandardní spotřeby (cigarety, alkohol), výrobky nadstandardní spotřeby (cigarety, alkohol), levné výrobky, které.
12. přednáška Daně ze spotřeby. Daně ze spotřeby - Osnova 1. Úvod, základní pojmy, výnosy 2. DPH 3. Daně spotřební 4. Harmonizace v EU.
Daně a rozpočty (Státní rozpočet, daňová soustava, hospodaření domácnosti, mzda, ZP + SP) Finanční gramotnost pro 9. ročníky 2016 / 2017 Bc. Tomáš Janda.
Akcízy s využitím materiálů P. Mrkývky
SPOTŘEBNÍ DANĚ zákon č. 353/2003 Sb., o spotřebních daních
Spotřební a energetické daně
Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Celní správa České republiky
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek
Uskutečnění zdanitelného plnění a povinnost přiznat DPH
DAŇOVÁ SOUSTAVA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alena Hůrková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Celní právo a celní správa
Základ pro výpočet DPH a výpočet
Základ pro výpočet DPH a výpočet
Uskutečnění zdanitelného plnění a povinnost přiznat DPH
Mgr. et Mgr. Michal Tuláček 7. prosince 2017
Regulační funkce spotřebních daní
Ekonomika Clo a celní politika 4. Ing. Miroslava Farmačková
Spotřební a energetické daně
Transkript prezentace:

Spotřební daně nepřímé, selektivní, ze spotřeby Rozpočtové určení z minerálních olejů z piva z vína a meziproduktů z lihu z tabákových výrobků Rozpočtové určení SR 50% daně z minerálních olejů – SFDI

Předmět SD „Vybrané výrobky“ (VV) dosud nezdaněné SD (jednorázové zdanění!) vyrobené v ČR nebo v EU nebo dovezené do ČR Blíže viz „dovoz VV“ a “propuštění VV do volného daňového oběhu“

Plátci SD Provozovatelé daňových skladů tj. míst výroby, zpracování, skladování, příjmu a výdeje VV Oprávnění výrobci nebo příjemci VV Dovozci VV kteří neuplatnili podmíněné osvobození Osoby skladující nebo dopravující VV ve větším množství není-li doklad, že tyto VV již byly zdaněny SD

Vznik daňové povinnosti v EU Výroba VV v daňovém skladu vznik daňové povinnosti zajištění daně (záruka budoucí platby daně) převodem peněz, bankovní zárukou, ručitelem Doprava VV do jiného daňového skladu kamkoli v EU nebo do třetí země režim podmíněného osvobození Vyskladnění VV pro velkoobchod propuštění do volného daňového oběhu vznik povinnosti daň přiznat a zaplatit

Vznik povinnosti daň přiznat a zaplatit Propuštěním VV do volného daňového oběhu Vznikem celního dluhu při dovozu VV Použitím VV pro vlastní spotřebu Odběrem tabákových nálepek u těchto VV Porušením podmínek osvobození VV

Osvobození od daně Podmíněné (pouze v rámci daňových skladů) Nepodmíněné (ale s podmínkami!) použití VV pro povinné zkoušky a pro výzkum minerální oleje použité jako palivo v letecké a vodní přepravě líh použitý pro výrobu léků a potravin pivo vyrobené FO pro vlastní potřebu (200 litrů) tiché víno vyrobené FO pro vlastní potřebu (2000 litrů) obsah lihu, piva a vína v potravinách do stanovené hranice při dovozu VV na základě osvobození od cla

Základ SD a daňové sazby Základ daně množství VV v technických měrných jednotkách u tabákových výrobků také cena (kombinovaný základ) Sazby daně pevné, diferencované, proporcionální u tabákových výrobků kombinovaná sazba pevná sazba na kusy, resp. na kg procentní sazba (funguje jako minimální sazba) ze spotřebitelské ceny tabákových výrobků u piva snížená sazba pro malé pivovary

Nárok na vrácení daně vývoz VV (brání dvojímu zdanění) vrácení VV do daňového skladu (reklamace) prokazatelné zničení VV u výrobce, který neprovozuje daňový sklad osobám požívajícím výsady a imunity Minerální oleje použité: do lihobenzínů pro pohon pro výroby tepla pro zemědělskou výrobu zahraničními silami NATO

Energetické daně Forma ekologických daní Zdanění čerpání neobnovitelných přírodních zdrojů Zemní plyn (CNG) a další plyny Pevná paliva Elektřina Rozpočtové určení státní rozpočet

Plátci ED a osvobození Plátci Osvobození Dodavatelé předmětu ED do spotřeby Princip „end of pipe“ (na konci potrubí) Plátci nakupují předmět ED bez ED Osvobození Pro držitele povolení k osvobození Výrobci elektřiny Metalurgie Obchodní plavidla Kogenerace elektřiny a tepla Pro všechny Výroba tepla pro domácnosti a výroba plynu

Clo Jednorázová nepřímá selektivní daň ze spotřeby (z dovozu zboží) Upraveno jednotně pro EU (Celní kodex ES) Rozpočtové určení - SR Předmět dovoz zboží ze třetích zemí Osvobození pro pohyb zboží v celní unii (EU, bez dohledu) v rámci bezcelních limitů pro neobchodní dovozy (6000 Kč) pro drobné dovozy (1500 Kč)

Celní deklarant Předkládá celnímu úřadu celní prohlášení Navrhuje celní režim Platí celní dluh (clo, popř. daně a poplatky) Deklarantem je osoba dovozce (bez zastoupení) zástupce dovozce (s přímým zastoupením) dopravce (s nepřímým zastoupením) nutno smluvně zajistit vyúčtování cla od dovozce

Základ pro výpočet cla Celní hodnota zpravidla částka fakturovaná zahraničním dodavatelem vyjádřená v Kč v případě osob spojených cena obvyklá zahrnuje povinně také náklady na dopravu a pojištění na hranici náklady na zprostředkování náklady na licence cenu obalů a nádob

Celní sazby Určuje je celní sazebník. Všeobecné Smluvní Preferenční nejvyšší země, jež nepodepsaly mezinárodní dohody Smluvní Pro signatáře GATT dle tarifu WTO Preferenční Nejnižší (i 0%) celní unie, zóny volného obchodu, chudé země Jednotná celní sazba 5% pro neobchodní dovozy odkudkoli do 8000 Kč při nejistotě o zemi původu a přiřazení sazby

Celní režimy při dovozu Volný oběh nepředpokládá se zpětný vývoz tohoto zboží Dočasné použití nájem nebo zapůjčení zboží ze zahraničí Aktivní zušlechťovací styk zhodnocení zboží v ČR a zpětný vývoz podmíněný systém (pod celním dohledem), celní dluh nevznikne režim navracení (clo je při dovozu zaplaceno a při zpětném vývozu vráceno) Přepracování (pod celním dohledem) Tranzit (pod celním dohledem)

Celní dluh Vzniká Skládá se propuštěním zboží do celního režimu ze cla a případných dalších daní a poplatků při dovozu z právního hlediska pouze z cla z hlediska celního dohledu z cla při dovozu ze 3. země spotřební daně při dovozu VV ze 3. země DPH při dovozu ze 3. země