Křivky - vytvoření, rozdělení, tečna. Šroubovice.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Šroubovice a šroubové plochy
Advertisements

VY_32_INOVACE_KGE.4.55 Gymnázium Jiřího Ortena KUTNÁ HORA Předmět: Konstruktivní geometrie Tematický celek: Konstruktivní geometrie 4.ročníku Cílová skupina:
VŠB – Technická univerzita Ostrava
Konstruktivní geometrie
Počítačová podpora konstruování I 5. přednáška František Borůvka.
Osnova přednášek: 1.Základní právní pojmy, zásady správního řízení, státní správa a územní samospráva 2.Základy struktury a orgánů Evropské unie Zásady.
Téma 6 Skořepiny Úvod Membránový stav rotačně souměrných skořepin
Kuželosečky Autor: Mgr. Alena Tichá.
Téma 11, plošné konstrukce, desky
Šroubovice a šroubové plochy
( Funkce se symbolickými proměnnými – limity,derivace,integrály )
směr kinematických veličin - rychlosti a zrychlení,
T.A. Edison Tajemství úspěchu v životě není v tom, že děláme, co se nám líbí, ale, že nacházíme zalíbení v tom, co děláme.
Technická mechanika 8.přednáška Obecný rovinný pohyb Rozklad pohybu.
Křivočarý pohyb bodu. křivočarý pohyb bodu,
Fraktálová geometrie.
obecný rovinný pohyb tělesa analytické řešení pólová konstrukce
nerozvinutelné (zborcené) Zborcený rotační hyperboloid.
Šablony Mendelova střední škola, Nový Jičín
Rovinné útvary.
Analytická geometrie pro gymnázia
Rovnoběžné promítání. Nevlastní útvary. Osová afinita v rovině.
Počítačová podpora konstruování I 6. přednáška František Borůvka.
Plochy - vytvoření, rozdělení, tečná rovina a normála.
Frenetův trojhran křivky
CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_42_INOVACE_KvK_MA_4L_26
Projekt OP VK č. CZ.1.07/1.5.00/ Šablony Mendelova střední škola, Nový Jičín Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR. Byl uskutečněn.
2.přednáška Mongeova projekce.
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Oskulační rovina křivky
Křivky. Tečná a oskulační rovina. 6. Křivky. Tečná a oskulační rovina Tečna křivky. z y x O P1P1 P0P0 t 1.Na křivce k zvolíme dva různé body P 0,
Šroubové plochy.
Deskriptivní geometrie DG/PÚPN
Vypracoval: Ing. Ladislav Fiala
Pravoúhlá axonometrie
Dynamika I, 6. přednáška Obecný rovinný pohyb Obsah přednášky : obecný rovinný pohyb tělesa, analytické řešení, pólová konstrukce rozklad pohybu Doba studia.
Diferenciální geometrie křivek
Kuželosečky.
Diferenciální geometrie křivek
Další zborcené plochy stavební praxe - konusoidy.
Projekt OP VK č. CZ.1.07/1.5.00/ Šablony Mendelova střední škola, Nový Jičín Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR. Byl uskutečněn.
Grafické řešení Jediné optimální řešení. Zadání příkladu z = 70x x 2 → MAX omezení:  x 1 + 2x 2 ≤ 360  x 1 + x 2 ≤ 250  x i ≥ 0, i= 1, 2.
Co dnes uslyšíte? Definice šroubového pohybu Smysl otáčení
Konstruktivní geometrie
Co dnes uslyšíte ? Křivky – Určení Analytický popis křivek
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Matematika a její aplikace.
Parabola.
Křivka Množina bodů v rovině či prostoru, která je dráhou pohybujícího se bodu.  Grafické (empirické) křivky  Graf funkce jedné reálné proměnné  Množiny.
VYBRANÉ ROVINNÉ KŘIVKY Evolventa kružnice + cykloidy
směr kinematických veličin - rychlosti a zrychlení,
Zobrazení přímky a roviny
Parabola Vypracoval: Mgr. Lukáš Bičík
Vzájemná poloha paraboly a přímky
PARABOLICKÝ ŘEZ KUŽELE
KUŽEL – charakteristika tělesa
Hyperbola Vypracoval: Mgr. Lukáš Bičík
Gymnázium B. Němcové Hradec Králové
ŘEZ KUŽELE OB21-OP-STROJ-DEG-MAT-L ŘEZ KUŽELE OB21-OP-STROJ-DEG-MAT-L
Fergusonova kubika a spline křivky
Kinematická geometrie
Kružnice Vypracoval: Mgr. Lukáš Bičík
Vzájemná poloha paraboly a přímky
HYPERBOLICKÝ ŘEZ KUŽELE
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
ŘEZ VÁLCE OB21-OP-STROJ-DEG-MAT-L ŘEZ VÁLCE OB21-OP-STROJ-DEG-MAT-L
Rovnoměrný pohyb po kružnici
Konstruktivní úlohy na rotačních plochách
Analytický geometrie kvadratických útvarů
Analytický geometrie kvadratických útvarů
KŘIVKY Cílem této přednášky není prezentovat kompletní teorii vektorových funkcí a diferenciální geometrii křivek, ale nastínit jen tu část, která nám.
Transkript prezentace:

Křivky - vytvoření, rozdělení, tečna. Šroubovice. 6.přednáška Křivky - vytvoření, rozdělení, tečna. Šroubovice.

Literatura: Poláček, J., Doležal, M.: Základy deskriptivní a konstruktivní geometrie, díl5, Křivky a plochy technické praxe. Skriptum VŠB-TU, Ostrava 2001 Doležal, M. - Poláček, J. - Tůma, M.: Sbírka řešených příkladů z DG a KG, díl 5. - Rotační a šroubové plochy. Ostrava, VŠB – TU 1995. Studopory

Pojmy: rovinná a prostorová křivka, matematická (analytická), empirická (grafická) křivka, sečna, tečna, dotykový bod, asymptota, regulární a singulární bod, normála, binormála, tečná rovina, oskulační rovina, rektifikační rovina normálová rovina, Frenetův (průvodní) trojhran, rektifikace křivky, řídící kuželová plocha

Co je křivka? Křivka je dráha (trajektorie) bodu při spojitém pohybu. Je to nekonečná množina bodů závislá na jediném parametru. např.: x = a cos(t) y = b sin(t) , kde t je parametr: 0<=t<=2π, je parametrická rovnice elipsy, obecně: x = φ(t) y = ψ(t)

Dělení křivek: podle umístění bodů v prostoru: rovinné (např. kuželosečky) nebo  prostorové (např.šroubovice) nebo

Dělení křivek: podle výtvarných zákonů: matematické (analytické) – např. kuželosečky, grafy funkcí (lze je zapsat rovnicí) empirické (grafické) – vrstevnice topografické plochy(nelze je popsat rovnicí)

Definice (pro rovinné i prostorové křivky): Sečna s je přímka procházející dvěma různými body A, T křivky k. Tečna t v bodě T je limitní poloha sečny AT pro A→ T. Asymptota je vlastní tečna v nevlastním bodě křivky. Regulární bod křivky je takový bod, v němž existuje jediná tečna, v ostatních případech je bod singulární. Normála n křivky k v bodě T je přímka kolmá k tečně v regulárním bodě T.

Rovinné křivky: Rovinná matematická křivka má parametrické rovnice: x = x(t), y = y(t), t I, I R, např. kružnice: x = r.cos(t) , y = r.sin(t), Kde t je parametr z intervalu < 0, 2π > . Vyloučením parametru t dostaneme explicitní rovnici křivky y = f(x) nebo implicitní F(x,y) = 0.

Dělení křivek podle tvaru rovnic: algebraické: např. transcendentní, např. Stupeň algebraické křivky je nejvyšší exponent n = i+k v rovnici algebraické křivky.

Rektifikace (rozvinutí) oblouku křivky znamená sestrojení úsečky stejné délky jako je délka rektifikovaného oblouku – např. Kochaňskeho rektifikace nebo Sobotkova rektifikace oblouku kružnice.

Prostorové křivky jsou ty křivky, jejichž body neleží v jedné rovině. Parametrické rovnice v pravoúhlé souřadnicové soustavě jsou ve tvaru: x = x(t), y = y(t), z = z(t), t I, I náleží R

Prostorovou křivku lze také vyjádřit jako průsek tvou ploch: Prostorovou křivku lze také vyjádřit jako průsek tvou ploch: f(x,y,z) = 0 a g(x,y,z) = 0 např. Vivianiho křivka je průnikem válcové a kulové plochy.

Definice: (v následujících definicích je T bodem prostorové křivky) Tečná rovina v bodě T je každá rovina procházející tečnou t v bodě T křivky (tvoří svazek tečných rovin s osou t). Oskulační rovina v bodě T je limitní poloha tečné roviny pro A→ T, kde A je bod křivky k a roviny . Normálová rovina v bodě T křivky k je kolmá k tečně a prochází bodem T. Normálou nazveme každou přímku normálové roviny, která prochází bodem T. Hlavní normála n je normála ležící v oskulační rovině. Binormála b je normála kolmá k oskulační rovině. Rektifikační rovina je určená tečnou t a binormálou b v bodě T.

Oskulační, normálová a rektifikační rovina jsou tedy navzájem kolmé roviny a tvoří Frenetův (průvodní nebo také doprovodný) trojhran křivky k v bodě T:

Definice: Řídící kuželová plocha tečen je tvořena tečnami t‘ vedenými voleným bodem V rovnoběžně se všemi tečnami křivky. Sklon křivky v bodě T je odchylka tečny t v bodě T prostorové křivky od průmětny. Spádem křivky v bodě T rozumíme tg . Křivka konstantního spádu má pro všechny body T křivky k konstantní tg a její řídící kuželová plocha je proto rotační.

Šroubovice je dráha bodu, který je podroben šroubovému pohybu. Šroubový pohyb je složený ze dvou rovnoměrných pohybů: rotačního kolem přímky o – osy šroubového pohybu a posunutí ve směru osy o . Podle orientace rozlišujeme šroubový pohyb levotočivý nebo pravotočivý (viz. obrázek).

Průmět šroubovice v Mongeově promítání Př. V Mongeově promítání sestrojte průmět části šroubovice, kterou vytváří bod A při pravotočivém šroubovém pohybu určeném osou o ┴ π, mezi body A a B. [ A (-3; 4; 0), B(-3; 4; 9), o1 (0; 4) ]

Vlastnosti šroubovice: Šroubovice je křivka konstantního spádu. Řídící (směrová) plocha tečen je rotační kuželová plocha s vrcholem V, výškou v0 (redukovaná výška závitu) a poloměrem podstavy r.

Příklad: Sestrojte Frenetův trojhran pravotočivé šroubovice dané osou o a redukovanou výškou závitu v0 v jejím bodě M.

Příklad V Mongeově promítání zobrazte jeden závit šroubovice, která je dána osou o kolmou k půdorysně a tečnou t = MN. [ o1(0;4), M(-1;7;1), N(-9;0;7) ]

Šroubovice v kolmé axonometrii