Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Šroubové plochy.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Šroubové plochy."— Transkript prezentace:

1 Šroubové plochy

2 Šroubový pohyb Šroubový pohyb vzniká složením rotačního pohybu (otáčením) kolem dané osy o a translačního pohybu ve směru osy o. Zadání šroubového pohybu : -přímkou o – osou šroubového pohybu -výškou závitu (resp. redukovanou výškou ) -směrem otáčení -směrem translačního pohybu

3 Šroubová plocha Šroubová plocha vzniká šroubovým pohybem dané křivky k (rovinné nebo prostorové). Křivka k se nazývá řídicí křivkou. Na šroubové ploše jsou dvě soustavy tvořicích křivek 1. soustavu tvoří křivky , které dostaneme šroubováním křivky k. 2. soustavu tvoří šroubovice bodů křivky k Všechny šroubovice mají stejnou osu a výšku závitu.

4 Některé pojmy Meridián plochy =řez šroubové plochy rovinou procházející osou o. Normální řez (příčný profil) =řez šroubové plochy rovinou kolmou na osu o. Řídicí křivku k lze nahradit meridiánem nebo normálním řezem. Neprotíná-li řídicí křivka k osu šroubovice, bod křivky k , který má nejmenší vzdálenost od osy, vytváří hrdelní šroubovici. Bod řídicí křivky k , který má největší vzdálenost od osy,vytváří rovníkovou šroubovici.

5 Základní dělení šroubových ploch
Uzavřené šroubové plochy-řídicí křivka k protíná osu šroubového pohybu. Otevřené šroubové plochy- řídicí křivka k neprotíná osu šroubového pohybu.

6 Šroubová plocha Otevřená Uzavřená

7 Šroubové plochy užívané ve stavební praxi
Přímkové šroubové plochy - vzniknou šroubovým pohybem přímky (úsečky), která není rovnoběžná s osou šroubového pohybu. Cyklické šroubové plochy - vzniknou šroubovým pohybem kružnice.

8 Dělení přímkových šroubových ploch
Přímá šroubová přímková plocha – řídicí přímka je kolmá na osu šroubového pohybu. Šikmá (kosá) šroubová přímková plocha – řídicí přímka není kolmá na osu šroubového pohybu.

9 Uzavřené přímkové šroubové plochy
Šikmá Přímá

10 Otevřené přímkové šroubové plochy
Šikmá Přímá

11 Cyklické šroubové plochy
Plocha vinutého sloupku - rovina řídicí kružnice je kolmá na osu o (střed kružnice neleží na ose). Plocha klenby sv. Jiljí (osová cyklická šroubová plocha) - rovina řídicí kružnice prochází osou o. Archimédova serpentina - rovina řídicí kružnice k je normálová rovina šroubovice středu S kružnice k. (Též obalová plocha šroubující se kulové plochy)

12 Plocha vinutého sloupku

13 Plocha klenby sv. Jiljí

14 Osová cyklická šroubová plocha

15 Tobogan

16 Schodiště

17 Schodiště-Praha 8 ,ulice V Holešovičkách

18 Schodiště

19 Schodiště - Hlavní nádraží

20 TURNING TORSO

21 Turning torso – Vastra Hamnen, přístavní čtvrť města Malmö, Švédsko
Základní údaje: Architekt: Santiago Calatrava (Španělsko) Začátek stavby: červen 2001 Slavnostní otevření: Počet pater: 57 (+3 podzemní patra) Výška -190 m (nejvyšší obytná budova ve Skandinávii) Počet výtahů: 5 Maximální vychýlení (při tzv. 100letých bouřích): 30cm Podlahová plocha: 27,000 m² (15,000 m² bytové prostory) Počet jednotek: 140 (byty, kanceláře, vyhlídkové prostory) tloušťka zdí – 2m v přízemí, 40cm ve špičce Využití: ve třech nejnižších krychlích kanceláře nejvyšší patro exkluzivní konferenční místnost pro mezinárodní setkání ostatní patra luxusní apartmány

22 TURNING TORSO Zjednodušený model stavby se skládá z devíti vzájemně pootočených krychlí, nejvyšší je oproti nejnižší pootočena o 90°. Na jednu stěnu krychle je napojena další konstrukce, která vznikla otáčením rovnostranného trojúhelníka, v jeho vrcholu je zdůrazněna šroubovice. Tato konstrukce je ke kostkám připojena pomocí příhradové konstrukce. Středem stavby prochází válcový tubus, který obsahuje svislé komunikace

23 Fordham Spire- návrh Architekt : Santiago Calatrava
Mrakodrap Fordham Spire bude stát v Chicagu. Výška 610 m ,115 pater Jádro budovy bude tvořit nosná konstrukce. Na tu budou upevňována jednotlivá patra. Každé patro bude oproti předchozímu natočeno asi o 2° a celkové zkroucení bude 270°. Tak vznikne zkroucená a přitom pevná budova. Zkroucený tvar má také výhodu v nižší citlivosti na poryvy větru, protože mu klade menší odpor. Technologii zkroucené stavby si Calatrava vyzkoušel na budově Turning Torso ve švédkém Malmö. Stavba by měla začít v roce 2006 a dokončena by měla být nejdříve v roce 2009.


Stáhnout ppt "Šroubové plochy."

Podobné prezentace


Reklamy Google