Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště"— Transkript prezentace:

1 Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Jiří Šmíd NÁZEV: VY_42_INOVACE_08_Kužel_řešené_úlohy TÉMATICKÝ CELEK: Geometrie v rovině a prostoru ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ 1

2 Anotace Výukový materiál je určen pro žáky druhého stupně základní školy. Žáci si procvičí výpočty povrchu a objemu kužele.

3 Kužel – řešené příklady

4 Příklad 1 Výrobce džusů chce zvýšit odbyt atraktivním balením do krabic tvaru kužele. Podstava kužele bude mít poloměr 8 cm. Vypočítej, jaká musí být výška kužele, aby měl objem 1 litr. v r r = 8 cm V = 1 l = 1000 cm3 v = ? Výška krabice musí být přibližně 15 cm.

5 Příklad 2 Střecha hradní věže má tvar rotačního kužele, její výška je 4 m a poloměr 3 m. Kolik metrů čtverečných je potřeba na pokrytí střechy? s v r r = 3 m v = 4 m s = ? Spl = ? Na pokrytí střech bude potřeba 62,8 m2 plechu.

6 Příklad 3 Kolik metrických centů uhlí je v hromadě tvaru kužele, jehož podstava má obvod 22 m a délka strany kužele je 4 m? Hustota sypaného hnědého uhlí je 1200 kg/m3. s v r r = ? m v = ? m s = 4 m o = 22 m m = ? kg V hromadě je přibližně 293q hnědého uhlí.

7 Použitá literatura a zdroje informací
Odvárko – Kadleček: Matematika pro 9.ročník základní školy, 3. díl; Prometheus 2001 Odvárko – Kadleček: Pracovní sešit z matematiky pro 9.ročník základní školy;


Stáhnout ppt "Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště"

Podobné prezentace


Reklamy Google