MÍSTNÍ SPRÁVA III. ..

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zákon č. 255/2012 Sb., o kontrole (kontrolní řád)
Advertisements

Dozor Dozor nad výkonem samostatné působnosti obce krajský úřad MV
Odbor právní a Krajský živnostenský úřad
Veřejná moc a veřejná správa
Nástroje územního plánování
O samosprávě Pohádkový příběh tak, jak jsem je odposlechl z bájných vyprávění starců a vykoukal z prachem zapadaných kronik, doprovázený různými kejklemi.
Samospráva 1 SP1 Přednáška.
Nástroje územního plánování Přípravné Územně plánovací podklady územně analytické podklady územní studie Plánovací Politika územního rozvoje Územně plánovací.
Územně správní členění České republiky
STÁTNÍ SPRÁVA A SAMOSPRÁVA
Přenesená působnost Přenesená působnost svěřená právními předpisy a)obci správní území – území obce b)pověřenému obecnímu úřadu správní území –území obcí.
Územní uspořádání ČR Česká republika se člení na
FEL ČVUT v Praze Právo pro podnikatele II Mgr. František Šejnost
TEST 1. Může Skrblík Ječmenovi proplatit pokutový blok jako výdaj tábora – střediska? Proč? 2. Byly splněny podmínky pro blokové řízení? 3. Může se Baghíra.
ANALÝZA STRUKTURY HLAVNÍHO MĚSTA PRAHY
 zastupitelstvo,  rada,  hejtman  ředitel krajského úřadu.
Živnostenské podnikání živnostenské úřady
JUDr. Marek Starý, Ph.D. Praha, 2011
ŘEŠENÍ PROTISOUTĚŽNÍCH OPATŘENÍ ZE STRANY VEŘEJNÉ MOCI Pohled Ministerstva vnitra.
Právní aspekty podnikání
Vypracovaly: Gabriela Janečková Radka Janků
Krajské zřízení Přednáška M. Horáková.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Občanská nauka Ročník:
Základy správního práva
Zákon o obcích č.128/2000 Sb..
? Územní (prostorové) plánování ÚP
Kontrola veřejné správy I.
Základní informace Veřejná správa – činnost veřejnoprávní korporace spravující veřejné záležitosti ve veřejném zájmu financovaná z veřejných prostředků.
Územní samospráva Kraje
Petra Palátová Lucie Paulusová Michaela Oravová 15. listopadu 2010
Obecní zřízení N SP1 Přednáška M. Horáková. Rozsah problematiky 1/2 Základní právní úprava Obec Druhy obcí Základ obce Působnost obcí Oprávnění obce vydávat.
Vypracovaly: Nevrtalová Michaela Šlechtová Nikola Uhllířová Jana
Legislativní uchopení VS
Právní předpisy obcí Krajský úřad Zlínského kraje, únor 2015
MÍSTNÍ SPRÁVA II. ..
Státní správa Petr Machala.
Petra Skryjová, Zuzana Kubičíková, Beata Kupová,.
Životní prostředí jako veřejný statek
Vypracovali: Martin Odstrčil Vojtěch Stybor Gabriela Schönová
Soudní ochrana práva veřejnosti na účast ve veřejné správě 28. dubna 2010.
Správní právo 3 Přednáška č. 6 JUDr. Veronika Vlčková
Hlavní město Praha.
Uplatnění správního řádu (zákon č. 500/2004 Sb.) v režimu stavebního zákona (zákon č. 183/2006 Sb.) Petr Průcha listopad 2009.
Územní samospráva Obce
1 Referendum Jitka Bělohradová. 2 Referendum Projev přímé formy demokracie –Jeho zvláštní projevy: plebiscit, veto –Další formy přímé demokracie: lidová.
Územní členění státu a právo na samosprávu v ČR
Účast veřejnosti ve veřejné správě 12. května 2009.
Organizační zabezpečení práva životního prostředí JUDr. Jana Dudová, Ph.D.
Jakub Alexa Zita Dostálová
Územní správa a samospráva RNDr. Oldřich Hájek, Ph.D.
Územní správa a samospráva RNDr. Oldřich Hájek, Ph.D.
Územní správa a samospráva RNDr. Oldřich Hájek, Ph.D.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školy Soukromá střední odborná škola Frýdek-Místek, s.r.o. Název materiálu VY_32_INOVACE_400_VES_20 Autor Mgr.
JUDr. Václav Urban Odbor živností Tržní řády Zákonné zmocnění k vydání 11 TRŽNÍ ŘÁDY.
Určeno pro: žáky 4.ročníku středních škol Vzdělávací obor: Základy společenských věd, Občanská nauka Tematický okruh: Základy práva Téma: Územně-správní.
Institut veřejné služby Mgr. Petr Beck Odbor rodiny a dávkových systémů.
Teorie a praxe rozvoje měst a obcí
Územní samospráva a její organizace
SPRÁVNÍ ORGÁNY OBCE Mgr. Michal Oblouk.
Vybrané problémy územních samosprávných celků
Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP
Obecní zřízení – úvodní test
MÍSTNÍ SPRÁVA II. PrF MU v Brně © petr průcha, 2017.
NAVAZUJÍCÍ STUDIUM Předmět : ČINNOST VEŘEJNÉ SPRÁVY
MÍSTNÍ SPRÁVA III. PrF MU v Brně © petr průcha, 2017.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Obecná část rozpočtového práva III
Samospráva a její organizace, zájmová samospráva; územní samospráva a její organizace MP313K Úvod do studia veřejné správy 6. přednáška Stanislav.
Obecná část rozpočtového práva III
Odbor veřejné správy, dozoru a kontroly Ministerstva vnitra
Transkript prezentace:

MÍSTNÍ SPRÁVA III. .

ČINNOST MÍSTNÍ SPRÁVY, PŮSOBNOST OBCÍ v činnosti se diferencuje mezi realizací samostatné působnosti, a přenesené působnosti

Účast občanů na místní správě (převážně ve spojení se samostatnou působností) účast ve volbách do zastupitelstva účast v místním referendu výkon funkce člena zastupitelstva účast na zasedání zastupitelstva členství ve výboru, komisi či zvláštním orgánu

pravomoc role správního řádu PRAVOMOC OBCÍ normotvorná pravomoc ostatní (nenormotvorná) pravomoc role správního řádu

Normotvorná pravomoc obcí Povinnosti může obec ukládat v samostatné působnosti obecně závaznou vyhláškou k zabezpečení místních záležitostí veřejného pořádku; zejména může stanovit, které činnosti, jež by mohly narušit veřejný pořádek v obci nebo být v rozporu s dobrými mravy, ochranou bezpečnosti, zdraví a majetku, lze vykonávat pouze na místech a v čase obecně závaznou vyhláškou určených, nebo stanovit, že na některých veřejných prostranství v obci jsou takové činnosti zakázány, pro pořádání, průběh a ukončení veřejnosti přístupných sportovních a kulturních podniků, včetně tanečních zábav a diskoték, stanovením závazných podmínek v rozsahu nezbytném k zajištění veřejného pořádku, k zajištění udržování čistoty ulic a jiných veřejných prostranství, k ochraně životního prostředí, zeleně v zástavbě a ostatní veřejné zeleně (dále jen "veřejná zeleň") a k užívání zařízení obce sloužících potřebám veřejnosti, stanoví-li tak zvláštní zákon.

Role judikatury Ústavního soudu v posledním období zřetelehodné tzv. „jirkovská vyhláška“ Nález Ústavního soudu Pl. ÚS 45/06, ze dne 11.12.2007 tzv. „břeclavská vyhláška“ Nález Ústavního soudu Pl. ÚS 28/09, ze dne 2.11.2010 (vyhášen 15.11.2010)

Obec může v přenesené působnosti . Obec může v přenesené působnosti vydávat na základě zákona a v jeho mezích nařízení obce, je-li k tomu zákonem zmocněna obec vykonávající rozšířenou působnost (§ 66) může na základě zákona a v jeho mezích, je-li k tomu zákonem zmocněna, vydávat nařízení obce pro správní obvod stanovený zvláštním právním předpisem

Sankční pravomoc obcí v samostatné působnosti v přenesené působnosti správní delikty, resp. postihy, upravené v § 58 zákona o obcích - pokuty přísluší ukládat radě obce, tuto působnost může rada obce svěřit příslušnému odboru obecního úřadu zcela nebo zčásti v přenesené působnosti přestupky jiné správní delikty upravené ve zvláštních zákonech

Kraje v ČR stále platí a nebylo zrušeno krajské uspořádání z r. 1960, podle zákona č. 36/1960 Sb., ve znění pozdějších předpisů (bez vlastních orgánů tzv. všeobecné územní správy) dále krajské samosprávné uspořádání ve smyslu ústavního zákona č. 347/1997 Sb., o vytvoření vyšších územních samosprávných celků a o změně ústavního zákona České národní rady č. 1/1993 Sb., Ústava České republiky - účinnost deklarována od 1.1.2000, fakticky později (s vlastními orgány tzv. všeobecné územní správy, obdobná struktura i koncepce jako u obcí)

. kraje

Vztahy obcí a krajů kooperace, koordinace a spolupráce vztahy řízení dozor nad výkonem působnosti kontrola výkonu instanční vztahy kontrola výkonu přenesené působnosti

7. VYBRANÉ ZÁRUKY ZÁKONNOSTI V MÍSTNÍ SPRÁVĚ kontrola vykonávaná zastupitelskými orgány kontrola vykonávaná v rámci instančních vztahů kontrola vykonávaná ve spojení s tzv. svobodným přístupem k informacím v místní správě kontrola vykonávaná ve spojením s institutem Veřejného ochránce práv kontrola vykonávaná prostřednictvím vyřizování stížností a peticí kontrola vykonávaná soudy

Exkurs – regiony soudržnosti (NUTS) členění ČR zapadá do klasifikace NUTS (zkratka La Nomenclature des Unités Territoriales Statistiques) v rámci Evropské unie NUTS - statistické jednotky pro potřeby Eurostatu a dotační politiky návrh členění ČR (NUTS 1 až 3) schválen v lednu 1999 Usnesením vlády České republiky č. 707 ze dne 26. 10. 1998 k návrhu na vymezení územních jednotek NUTS v ČR pro potřeby statistické a analytické a pro potřeby EU vláda doporučila předsedovi ČSÚ, aby po dohodě se Statistickým úřadem Evropských společenství (Eurostatem) vymezil statistické územní jednotky NUTS na území České republiky dle návrhu předloženého vládě. Dopisem ze dne 22. 1. 1999 sdělil generální ředitel Eurostatu, že po Eurostat přijímá návrh na regionální členění České republiky (jedna územní jednotka na úrovni NUTS 1, 8 jednotek na úrovni NUTS 2 a 14 jednotek na úrovni NUTS 3). úroveň NUTS 1 zahrnuje celou ČR úroveň NUTS 2 slučuje některé kraje (8 jednotek, resp. oblastí) úroveň NUTS 3 je totožná s kraji (úroveň NUTS 4 totožná s okresy – od 1.1.2008 zrušena – viz sdělení ČSÚ č. 201/2007 Sb.) úroveň NUTS 5 je totožná s obcemi

.

. .

. 17

SHRNUTÍ, ZÁVĚR