CVIČENÍ Z HODNOCENÍ KRAJINY HODNOCENÍ KRAJINNÉHO RÁZU

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Metodika hodnocení vlivu záměrů na krajinný ráz obecný postup
Advertisements

Vliv rekreace a cestovního ruchu na životní prostředí
Správní právo Pojem správního práva.
Regulační plán Regulační plán v řešené ploše stanoví -podrobné podmínky pro využití pozemků, -pro umístění a prostorové uspořádání staveb, -pro ochranu.
Obsah a pořízení politiky územního rozvoje Politika územního rozvoje -určuje ve stanoveném období požadavky na konkretizaci úkolů územního plánování v.
KVARTA LISTOPAD 2004 VÍTEK URBAN
Písemka č. II.  jméno, kruh, varianta 1, 2  Odpověď – 1 a b, 2 b, 3 c a b  6 x 50 sekund opisování 
Ochrana přírody a krajiny
Přednáška na téma Rozbor udržitelného rozvoje území a vyhodnocení vlivů vyhodnocení vlivů zásad územního rozvoje a územního plánu na udržitelný rozvoj.
Obecná územní ochrana přírody a krajiny podle zák.č.114/1992 Sb.
ISAD Cíl: • sjednotit archeologická data vytvořená v projektech výzkumu a vývoje na ústředním pracovišti NPÚ • vytvořit aplikaci na internetu pro komplexní.
Cíle územního plánování Cílem územního plánování je vytvářet předpoklady pro výstavbu a pro udržitelný rozvoj území, spočívající ve vyváženém vztahu podmínek.
Nástroje územního plánování
Krajinný ráz ÚVOD SEMINÁŘ CEMC
EIA – význam procesu s ohledem na navazující řízení Dana Kučová EIA – význam procesu při realizaci záměrů s ohledem na navazující řízení Zpracovala.
Nástroje územního plánování Přípravné Územně plánovací podklady územně analytické podklady územní studie Plánovací Politika územního rozvoje Územně plánovací.
ZADÁNÍ ÚZEMNÍHO PLÁNU Zákon č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu, ve znění pozdějších předpisů Vyhláška č. 500/2006 Sb., o územně analytických.
 udržení a obnova rovnováhy v přírodě  ochrana biodiverzity  šetrné hospodaření s přírodními zdroji  územní › zvláště chráněná území › NATURA 2000.
Ochrana přírody 5. Ročník LI.
Zakládání chráněných území v praxi Petr Macek CHTP
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky EIA Cesta k environmentálnímu stavitelství (průběh)
Kurs v rámci projektu SFŽP Agentura Koniklec o.s. 2008
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1
Chráněná území České republiky
Komplexní inovace výuky práva pro moderní společnost reg. č.: CZ.1.07/2.2.00/
KONFERENCE PROTIPOVODŇOVÁ OCHRANA – PREZENTACE VÝSLEDKŮ PILOTNÍHO PROJEKTU „ATLAS LABE NA ÚZEMÍ KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE“ Projekt je spolufinancován Evropskou.
Ochrana přírody ČR.
Projekt: UČÍME SE V PROSTORU Oblast: Stavebnictví Název předmětu:Pozemní stavby Název a ID tématu:Vhodné a méně vhodné staveniště (STA20) Zpracoval: Ing.
VYHODNOCENÍ VYVÁŽENOSTI PILÍŘŮ ROZBORU UDRŽITELNÉHO ROZVOJE ÚZEMÍ Ostrava Ing. Jiří Hon.
CVIČENÍ Z HODNOCENÍ KRAJINY CHÁPÁNÍ KRAJINNÉHO RÁZU V POJETÍ BRITSKÉ KRAJINÁŘSKÉ ŠKOLY Mgr. Ondřej Herzán.
Komplexní inovace výuky práva pro moderní společnost CZ.1.07/2.2.00/
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
Pozemkové právo – pojem, principy a systém, objekt a subjekty pozemkově- právních vztahů, metoda právní regulace JUDr. Jana Dudová, Ph.D.
MUDr. Helena Šebáková RNDr. Pavel Jiříček , Na Bělidle 7, Moravská Ostrava,
RNDr. Jiří Kocián, RNDr. Josef Glos AGERIS s. r. o. Jeřábkova 5, Brno
Výukový materiál EK Tvůrce: Ing. Marie Jiráková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/ Tento.
OCHRANA PŘÍRODY A KRAJINY
ČESKO a jeho krajina.
STAVEBNÍ ZÁKON Účinnost k Předpisy Zákon č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon), ve znění zákona č. 68/2007.
CVIČENÍ Z HODNOCENÍ KRAJINY Jaro 2010 Mgr. Ondřej Herzán.
Ochrana půdy a lesa.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
PLÁN ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ KARLOVARSKÉHO KRAJE 2016 – 2025 Vyhodnocení koncepce z hlediska vlivů na životní prostředí a veřejné zdraví Mgr. Alena Kubešová,
Ochrana přírody - legislativa Martina Sobotková, B 775 Konzultační hodiny: dle dohody Katedra hydromeliorací a krajinného.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Ochrana životního prostředí a ochrana přírody v ČR Tematická oblast:Ekologie.
Chráněná území ČR a regionu. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Dopravní inženýrství a ÚPD a doprava Podklady ke cvičení Převzato a upraveno dle Zákonů.
RNDr. Josef Glos AGERIS s. r. o. Jeřábkova 5, Brno Ochrana přírody a krajiny, krajinotvorná opatření v rámci pozemkových.
Stanoviska a vyjádření krajského úřadu po novele stavebního zákona zákon č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon), ve znění.
Zákon o ochraně přírody a krajiny č. 114/1992 Sb. a zákon č. 115/2000 Sb. Ekologie a životní prostředí 2011 Barbora Kněžínková.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 17. Přírodní rezervace Název sady: Základy ekologie pro střední školy.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
EKOLOGIE VLIV STAVEB NA ŽP Martina Sobotková, B 775
Jak ty ke mně, tak já k tobě Aneb ochrana přírody
Protipovodňová opatření na Frýdlantsku -
Odbor životního prostředí MHMP
CVIČENÍ Z HODNOCENÍ KRAJINY
AOPK ČR – Regionální pracoviště Správa CHKO Slavkovský les
Právo životního prostředí pojem, vývoj, prameny, postavení v systému práva, principy Ivana Průchová.
VNÍMÁNÍ A PŘÍSTUPNOST PROSTŘEDÍ
Zákon o ochraně přírody a krajiny č. 114/1992 Sb. a zákon č
Právní režim ochrany přírody a krajiny
Informace o metodickém výkladu k § 12 (4) ZOPK
Závazná stanoviska orgánů územního plánování po novele stavebního zákona Štiřín
TÝDEN VĚDY A VÝZKUMU FA ČVUT WORKSHOP I
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
PeF, Univerzita Palackého Olomouc
Střední Morava - křižovatka dopravních a ekonomických zájmů
EKOLOGICKÉ REKULTIVACE
PODNIKATELSKÁ RADA 23. zasedání
Transkript prezentace:

CVIČENÍ Z HODNOCENÍ KRAJINY HODNOCENÍ KRAJINNÉHO RÁZU 22.3.2010 HODNOCENÍ KRAJINNÉHO RÁZU PREVENTIVNÍ HODNOCENÍ A (VERSUS?) AKTUÁLNÍ HODNOCENÍ Mgr. Ondřej Herzán

PREVENTIVNÍ HODNOCENÍ KRAJINNÉHO RÁZU (např. METODIKA DLE LÖWA) CÍL HODNOCENÍ: Stanovení kvantitativních a kvalitativních kritérií Ekologické principy ochrany ŽP a KR v rámci procesu urbanizace území Publikace Krajinný ráz (Löw – Míchal, 2003)

POJMY, S NIMIŽ HODNOCENÍ PRACUJE Základní krajinářský celek Individuální krajinný prostor vymezený pohledovými bariérami Pohledově spojitý z více než jednoho pozorovacího stanoviště Nadřazený krajinářský celek Tvořen širšími (dálkovými) pohledy Více základních krajinářských celků Tvary horizontů, dominanty, makrostruktura svahů Typické znaky krajinného rázu Jednotlivé člověkem vnímané charakteristiky – identifikace prostoru Míra dochovanosti krajinného rázu Poměr typických znaků / dochovaných typických znaků

POSTUP DEFINOVÁNÍ KRAJINNÉHO RÁZU Určení typu krajinného rázu a jeho prostorové vymezení Vyhodnocení dochovanosti krajinného rázu Určení způsobu ochrany krajinného rázu

URČENÍ TYPU KRAJINNÉHO RÁZU A JEHO PROSTOROVÉ VYMEZENÍ Přírodní podmínky území – typické ekosystémové režimy Dlouhodobé krajinotvorné způsoby využívání území Definování typických znaků krajinného rázu Reliéf, prostorová struktura ploch, sídelní struktura ploch, vnitřní charakteristiky ploch (les – etážovitost), typologické znaky staveb, typické identifikační detaily

VYHODNOCENÍ DOCHOVANOSTI KRAJINNÉHO RÁZU Hodnocení INDIVIDUÁLNÍ – konkrétní pohledově uzavřené prostory Vymezení nadřazených krajinářských celků Základní krajinářské celky (ZKC) – člověk rozezná jednotlivé krajinné prvky max. na 2 km ZKC – kategorie dochovanosti krajinného rázu Výjimečně dochovaný KR………všechny typické znaky (hlavní i vedlejší) Dobře dochovaný KR…………..všechny hl. typické znaky, většina vedl. Částečně dochovaný KR………podst. část hl. znaků, vedl. silně setřeny Málo dochovaný KR…………….většina hl.znaků silně setřena, obtížná obnova

URČENÍ ZPŮSOBU OCHRANY KRAJINNÉHO RÁZU Individuální návrh regulací a limitů Stanovení stupně společenské ochrany KR Návrh způsobu a míry ochrany krajinných celků

„VORLOVA METODIKA“ METODICKÝ POSTUP POSOUZENÍ  VLIVU NAVRHOVANÉ STAVBY, ČINNOSTI NEBO ZMĚNY VYUŽITÍ ÚZEMÍ  NA KRAJINNÝ RÁZ   ve smyslu  § 12 zákona  č. 114/1992 Sb. o ochraně přírody a krajiny (metoda prostorové a charakterové diferenciace území)    

NĚCO MÁLO LEGISLATIVY… § 12, zákona č. 114/92 Sb. O ochraně přírody a krajiny, v platném znění; dále jen „zákon“. (1) Krajinný ráz, kterým je zejména přírodní, kulturní a historická charakteristika určitého místa či oblasti, je chráněn před činností snižující jeho estetickou a přírodní hodnotu. Zásahy do krajinného rázu, zejména umísťování a povolování staveb, mohou být prováděny pouze s ohledem na zachování významných krajinných prvků, zvláště chráněných území, kulturních dominant krajiny, harmonické měřítko a vztahy v krajině. (2) K umísťování a povolování staveb, jakož i jiným činnostem, které by mohly snížit nebo změnit krajinný ráz, je nezbytný souhlas orgánu ochrany přírody. Podrobnosti ochrany krajinného rázu může stanovit ministerstvo životního prostředí obecně závazným právním předpisem. (3) K ochraně krajinného rázu s významnými soustředěnými estetickými a přírodními hodnotami, který není zvláště chráněn podle části třetí tohoto zákona, může orgán ochrany přírody zřídit obecně závazným předpisem přírodní park a stanovit omezení takového využití území, které by znamenalo zničení, poškození nebo rušení stavu tohoto území.  

NĚKOLIK „MÁLO“ POJMŮ ZÁKLADNÍ POJMY JAKO NAPŘ…… Krajina, krajinný ráz, oblast krajinného rázu, významný krajinný prvek, harmonické měřítko krajiny…. ROZŠIŘUJÍCÍ POJMY Z oborů architektury, urbanismu, krajinářské architektury, urbanismu a územního plánování, jako např……………… Architektonická forma stavby / budovy Architektonický výraz stavby / budovy Dominanta Krajinná scéna (statické vs. dynamické vnímání) Identita krajiny Struktura zástavby Tradiční architektonický výraz…A ŠÍLENÁ SPOUSTA DALŠÍCH  

CÍLE A VÝCHODISKA METODIKY Posouzení vlivu stavby = standardní záležitost Málo exaktních pojmů = různé pohledy na věc = snížená objektivita = postupy využívající různých metod z architektonické / krajinářské kompozice Závěr – anketa expertů Výsledek – dokument / odborný podklad pro výkon státní správy  

VÝSTUPY POSOUZENÍ Textový elaborát + grafy Rozsah – konflikt – vlivy na krajinu Formy příloh: Grafické skicy, fotomontáže, popř. videoanimace (dodává investor) Míra zásahů do krajiny: Podstatný / omezený zásah Přijatelnost / nepřijatelnost (rozhodne státní správa!)  

MOŽNOSTI VYUŽITÍ METODIKY   Posouzení může být: Součást přípravné dokumentace = vydání stanoviska příslušného orgánu Součást projektové dokumentace (územní či stavební řízení) Součást / samostatná příloha dokumentace vlivů na životní prostředí ZÁKON ze dne 20. února 2001 o posuzování vlivů na životní prostředí a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o posuzování vlivů na životní prostředí)

PRINCIPY POSUZOVÁNÍ 1) Prostorová a charakterová diferenciace   1) Prostorová a charakterová diferenciace (morfologie, vegetační kryt, osídlení….členění na biochory) 2) Identifikace znaků a hodnot (spoluurčení KR, pozitivní – negativní – indiferentní charakter) 3) Posouzení míry vlivu navrhovaného záměru (škála žádný – slabý – středně silný – silný vliv)

POSTUP HODNOCENÍ   Popis navrhované stavby nebo navrhovaného využití území (vizuální i jiné vjemy, dopady na okolní krajinu, připravované záměry v sousedství, různé záměry – různý vliv na krajinný ráz…) 2) Vymezení a obecná charakteristika krajinného rázu (hranice oblasti krajinného rázu = „uvnitř oblasti“ X „vně oblasti“ přírodní charakteristika – kulturní a historická charakteristika – hlavní rysy rázu krajiny) Hlavní rysy rázu krajiny: členitost a specifické tvary reliéfu, výška horizontu a jeho členitost, základní projevy vegetace, konfigurace a velikost převažujících krajinných složek, míra osídlení a hustota sídelních útvarů, uzavřené X otevřené prostory 3) Vymezení dotčeného krajinného prostoru (specifické rysy krajinného rázu – odlišují dva sousedící prostory – mohou být vizuálně odděleny)

POSTUP HODNOCENÍ II. 4) Identifikace hodnot a znaků krajinného rázu   4) Identifikace hodnot a znaků krajinného rázu (důležité rysy prostorových znaků a krajinné scény – např. výrazné siluety, nepřehlédnutelné dominanty Nalezené prvky a hodnoty – KLASIFIKACE: Zásadní, spoluurčující, doplňující, jedinečné, význačné, pozitivní, negativní a) Znaky a hodnoty přírodní charakteristiky Pozitivní hodnoty – NPR, NPP, PR, PP, VKP, ZCHÚ, součásti ÚSES… b) Znaky a hodnoty kulturní a historické charakteristiky Pozitivní hodnoty – MPR, VPR, MPZ, VPZ, lokality s památkovými objekty, místa s důležitým kulturním významem, architektonické dominanty, ojedinělá / typická struktura c) Estetické hodnoty krajiny Prostorové vztahy a uspořádání krajinné scény, harmonie vztahů a měřítka

POSTUP HODNOCENÍ III. 4) Identifikace hodnot a znaků krajinného rázu   4) Identifikace hodnot a znaků krajinného rázu d) Klasifikace významu identifikovaných znaků a hodnot (zásadní – spoluurčující – doplňující) e) Klasifikace cennosti znaků a hodnot (jedinečné X význačné hodnoty) f) Pozitivní a negativní projevy přírodních charakteristik (geograficky původní + „zdomácnělé“ složky X expanzivní druhy rostlin, disturbance…) g) Pozitivní a negativní projevy umělých charakteristik (využití reliéfu – Ještěd, objekt lidové architektury, přirozené zvuky i „pachy“ Nerespektuje konfiguraci terénu, rozpor s harmonií měřítka a vztahy v krajině, nevhodné materiály, prašnost / kouř (nepřirozená barevnost) Neutrální projevy (0)

VYHODNOCENÍ MÍRY VLIVU ZÁMĚRU NA KRAJINNÝ RÁZ   Zúžení / zobecnění pojmů / zkušenost pozorovatele 0………..žádný zásah X……….slabý zásah XX……...středně silný zásah XXX…….silný zásah Záměr zasahuje do znaků a hodnot: Pozitivních Negativních Indiferentních Význam identifikovaných znaků a hodnot: Zásadní Spoluurčující Doplňující Zásah do KR, který vyniká znaky: Jedinečnými Význačnými

ZDROJE: LÖW, J.: Metodické principy ochrany krajinného rázu [online]. Dostupný z: http://www.ustinadlabem.ochranaprirody.cz/index.php?cmd=page&id=4720 LÖW, J., MÍCHAL, I.: Krajinný ráz. Lesnická práce, Kostelec nad Černými lesy, 2003, 552s. ISBN 80 – 86386 – 27 – 9 VOREL,I.: Metodika posouzení vlivu záměru na krajinný ráz ve smyslu §12 zákona č. 114/1992 Sb. o ochraně přírody a krajiny [online]. Dostupný z: http://web.cvut.cz/fa/u519/KUKR/metodika.htm