Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

PeF, Univerzita Palackého Olomouc

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "PeF, Univerzita Palackého Olomouc"— Transkript prezentace:

1 PeF, Univerzita Palackého Olomouc
Chráněná území (1) PeF, Univerzita Palackého Olomouc Ing. Karel Matějka, CSc.

2 Obsah předmětu Územní ochrana přírody v ČR a ve světě. Přehled velkoplošných chráněných území v ČR (národní parky, chráněné krajinné oblasti, biosférické rezervace, Evropsky významné lokality a ptačí oblasti v rámci NATURA 2000), nejvýznamnější národní parky Evropy a ostatních světadílů – přírodní podmínky, geologické a geomorfologické podmínky, flóra a fauna, biotopy, osídlení, problémy ochrany přírody. Realizace OP v ČR – management CHÚ v návaznosti na stávající právní předpisy (zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny, ve znění zák. č. 218/2004 Sb., 349/2009 Sb. a 123/2017 Sb.; vyhláška 45/2018 Sb.)

3 Kategorie zvláště chráněných území. A) velkoplošná
Národní parky: Rozsáhlá území s typickým reliéfem a geologickou stavbou a převažujícím výskytem přirozených nebo člověkem málo pozměněných ekosystémů, jedinečná a významná v národním či mezinárodním měřítku z hlediska ekologického, vědeckého, vzdělávacího nebo osvětového. Chráněné krajinné oblasti: Rozsáhlá území s harmonicky utvářenou krajinou, charakteristicky vyvinutým reliéfem, významným podílem přirozených ekosystémů lesních a trvalých travních porostů, s hojným zastoupením dřevin, popřípadě s dochovanými památkami historického osídlení.

4 Kategorie zvláště chráněných území. B) maloplošná
Národní přírodní rezervace: Menší území mimořádných přírodních hodnot, kde jsou na přirozený reliéf s typickou geologickou stavbou vázány ekosystémy významné a jedinečné v národním či mezinárodním měřítku. Přírodní rezervace: Menší území soustředěných přírodních hodnot se zastoupením ekosystémů typických a významných pro příslušnou geografickou oblast. Národní přírodní památky: Přírodní útvar menší rozlohy, zejména geologický či geomorfologický útvar, naleziště nerostů nebo vzácných či ohrožených druhů ve fragmentech ekosystémů, s národním nebo mezinárodním ekologickým, vědeckým či estetickým významem, a to i takový, který vedle přírody formoval svou činností člověk. Přírodní památky: Přírodní útvar menší rozlohy, zejména geologický či geomorfologický útvar, naleziště vzácných nerostů nebo ohrožených druhů ve fragmentech ekosystémů, s regionálním ekologickým, vědeckým či estetickým významem, a to i takový, který vedle přírody formoval svou činností člověk

5 Vytváření CHÚ Postup vytváření nových CHÚ má svá pravidla nejen právní, ale především odborná – viz zásady zakládání CHÚ

6 Příprava plánů péče (PP)
Plán péče je základním nástrojem ochrany přírody (Míchal, Petříček et al. 1999) Struktura PP je definována vyhláškami 60/2008 Sb., 64/2011 Sb. a 45/2018 Sb. Pro přípravu PP je vydávána osnova zveřejňovaná MŽP. Základním cílem managementu má být zajištění trvalé existence předmětu ochrany, zvláště pak změna a následně udržení přirozené struktury společenstev a ekosystémů, včetně jejich funkcí

7 Zjednodušená struktura PP
Základní údaje: identifikace, lokalizace, vymezení území, výměra, překryv s jiným územím OP (nutno zpracovávat v GIS), předmět a cíl ochrany Rozbor stavu: popis území, historie, současný stav (podrobně, samostatně neživá příroda, lesy [podle členění lesa], vody, ostatní pozemky; přesná lokalizace), prioritní zájmy OP Plán zásahů a opatření (kategorizace zásahů podle stupňů naléhavosti) Závěrečné údaje Podrobnosti viz osnova

8 Jak stanovit vhodný management
Základem je kvalifikovaně rozhodnout v jaké části CHÚ má být prováděn aktivní management a kde bude podpořen spontánní vývoj. Tyto dva přístupy musí být přesně a trvale odděleny podle dílčích ploch.

9 Lesní pozemky v PP PP slouží jako podklad pro aktualizaci lesních hospodářských plánů (LHP). Nutno dodržet územní členění podle LHP: lesní hospodářský celek [LHC], oddělení, díl, porost, porostní skupina. Základním nástrojem PP v lesích CHÚ je kvalitně zpracovaná lesnická typologická mapa. Nyní se používá typologický systém podle ÚHÚL, viz Viewegh (2003). Stupně přirozenosti lesních porostů podle metodiky.

10 Struktura databáze LHP
Databáze je relačně svázaný systém tabulek, který odpovídá prostorovému členění lesa: Lesní hospodářský celek (LHC) (110803) Oddělení (12) Díl (12B) Porost (12Bb) Porostní skupina (8/1): je základní jednotkou, pro kterou je plánována činnost v lese, plánuje se na ni i aktivita ochranářská v rámci plánu péče v CHÚ Etáž (8): zpravidla vyjadřuje věkovou třídu Dřevina (druh) (BK)

11 Přirozené složení dřevin
Odvozeno na základě typologické mapy Pro každý SLT se stanoví přirozené složení dřevin (literatura, lokální podmínky, expertní odhad) Výsledné složení se určí jako vážený průměr (vahou jsou plochy všech SLT)

12 Plochy bezlesí V podmínkách ČR se jedná převážně o sekundární bezlesí – z toho vyplývá potřeba aktivního managementu, který vede k blokaci sukcese. Blokování sukcese je možno realizovat podporou opakovaných disturbancí (lesnická těžba, prořezávání dřevin, kosení, pastva, umožnění přirozených záplav, vypalování biomasy [řízené požáry]). Disturbance mohou zvyšovat (bio)diversitu, nepřekročí-li určitou mez.

13 Úkol Vyberte dle svého zájmu jedno maloplošné CHÚ v jednodenní dojezdové vzdálenosti od fakulty. Dohledejte k němu dostupné informace, včetně posledního plánu péče. Jako hlavní zdroj použijte Ústřední seznam ochrany přírody na webu Proveďte rozbor tohoto PP podle jeho shody s platnou osnovou. Rozeberte klady a zápory PP. Co by bylo vhodné změnit či doplnit.

14 Participativní management CHÚ
V CHÚ žijí také obyvatelé, CHÚ je předmětem návštěv řady osob Plochy CHÚ vstupují do ekonomických aktivit lidí a organizací Cílem participace je usměrnění aktivit tak, aby CHÚ neškodily, ale naopak vedly k dlouhodobému a trvale udržitelnému rozvoji území

15 Chráněná území ČR Velkoplošná (NP a CHKO; chybí Brdy) a maloplošná CHÚ

16 Kam dál Ochrana přírody Ochrana životního prostředí


Stáhnout ppt "PeF, Univerzita Palackého Olomouc"

Podobné prezentace


Reklamy Google