Obchodování s ohroženými druhy rostlin a živočichů

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Obecné požadavky na výstavbu
Advertisements

SVNIT Přednáška M. Horáková
Alena Paulová Zákon o některých opatřeních proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a financování terorismu 1.
Celnictví Celní režimy.
Legislativa ochrany přírody v ČR a EU Přednáška č.9/ Vlastnické právo a ochrana přírody podle českého práva BOZO, ZF JU v Českých Budějovicích.
Zdravotní pojištění cizinců  Zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění  systému veřejného zdravotního pojištění je účasten každý, kdo: a)
Kontrola zboží dvojího použití - nové aspekty Ing. Svatopluk Leitgeb 10. listopadu 2009 © 2009 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Technická normalizace v České republice 1.Tvorba českých technických norem 2.Mezinárodní spolupráce 3.Postavení českých technických norem.
TEST 1. Může Skrblík Ječmenovi proplatit pokutový blok jako výdaj tábora – střediska? Proč? 2. Byly splněny podmínky pro blokové řízení? 3. Může se Baghíra.
 udržení a obnova rovnováhy v přírodě  ochrana biodiverzity  šetrné hospodaření s přírodními zdroji  územní › zvláště chráněná území › NATURA 2000.
Ochrana přírody 5. Ročník LI.
Živnostenské podnikání živnostenské úřady
Krizové řízení Krizovým řízením se rozumí souhrn řídících činností věcně příslušných orgánů zaměřených na: - analýzu a vyhodnocení bezpečnostních.
Legislativní nástroje v oblasti péče o handicapované živočichy Ing. Jan Šíma Odbor druhové ochrany a implementace mezinárodních závazků Ministerstvo životního.
PŽP Ekologická újma, organizace ochrany ŽP, zákon o ŽP + opakování obecné části.
Kurz odborné přípravy k péči o kuřata chovaná na maso
Mgr. Michal ŠAFRA DOHLED NAD OBECNOU BEZPEČNOSTÍ VÝROBKŮ (OBV) V RÁMCI DOVOZU ZE TŘETÍCH ZEMÍ Mgr. Michal ŠAFRA
OBLAST UDĚLOVÁNÍ LICENCÍ. Žádost právnické osoby pro každou smlouvu, jejímž předmětem je obchod s VM podle § 2 odst.1 nebo. Žádosti a dokumentace § 14.
SVNIT Přednáška M. Horáková
Právo na informace Tereza Danielisová,
Komplexní inovace výuky práva pro moderní společnost reg. č.: CZ.1.07/2.2.00/
Legislativní ochrana velkých šelem v ČR
Licenční správa říjen 2008 KONTROLA EXPORTU ZBOŽÍ DVOJÍHO POUŽITÍ- SOUČASNÝ VÝVOJ PRÁVNÍ PŘEDPISY ES V OBLASTI KONTROLY VÝVOZU ZBOŽÍ DVOJÍHO POUŽITÍ A.
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) II. část Právnická fakulta MU Brno říjen 2011 zpracoval: Petr Průcha.
OCHRANA PŘÍRODY A KRAJINY
Správa sociálního zabezpečení Sociální pomoc. doplňkový systém pomoc fyzickým osobám, které ocitly v tíživých sociálních situacích, které nemohou překonat.
Uzavírání veřejnoprávních smluv (zákon č. 500/2004 Sb., správní řád)
Ochrana přírody v ČR. Historie první pokusy – Maiestas Carolina 1355 Karel IV. první pokusy – Maiestas Carolina 1355 Karel IV Hojná voda v Nov.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Správa sociálního zabezpečení
Osnova k právní úpravě odpadového hospodářství
Zákon o obcích Zlín 2015 Mgr. Michal Abrahámek Odbor právní a Krajský živnostenský úřad.
Komplexní inovace výuky práva pro moderní společnost CZ.1.07/2.2.00/
EU legislativa v oblasti kontroly vývozu zboží dvojího použití Ing. Zora Ondrejčíková Licenční správa Oddělení mezinárodních kontrolních režimů 10. listopadu.
Správa sociálního zabezpečení Sociální pomoc. doplňkový systém pomoc fyzickým osobám, které ocitly v tíživých sociálních situacích, které nemohou překonat.
Úvod do problematiky Mezinárodní obchod s volně žijícími živočichy a planě rostoucími rostlinami legální nelegální Legální obchod s volně.
Evidence obyvatel podle z.č. 133/2000 Sb., v plat. znění.
OBLAST VYDÁVÁNÍ POVOLENÍ. Povolování obchodu s vojenským materiálem upravuje § 6 až 13 zákona č. 38/1994 Sb. § 6 - vydává se právnické osobě se sídlem.
PRÁVNÍ ÚPRAVA NAKLÁDÁNÍ S ODPADY
STAVEBNÍ ZÁKON Účinnost k Předpisy Zákon č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon), ve znění zákona č. 68/2007.
Právní režim nakládání s odpady
Ochrana půdy a lesa.
Kamerové systémy metodika Plzeňský kraj 7. března 2013 ÚOOÚ.
Zákon o ochraně přírody a krajiny č. 114/1992 Sb. a zákon č. 115/2000 Sb. Ekologie a životní prostředí 2011 Barbora Kněžínková.
Zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Autor: Bc. Jana LehárováObor: Ekonomika a podnikání Datum: Ročník: IV. Předmět: Cestovní ruch Střední škola oděvní, služeb a ekonomiky Červený.
Integrated and Planned Enforcement of Environmental Law Phare Twinning Project CZ03/IB/EN/01 NAŘÍZENÍ RADY č. 259/93 (Zákonný rámec) Ton Post / Kees van.
TRESTNÉ ČINY PROTI ŽIVOTNÍMU PROSTŘEDÍ §§ 293 – 308 TZ.
TRESTNÉ ČINY PROTI ŽIVOTNÍMU PROSTŘEDÍ
Správní trestání I..
Správní řízení ve věci oprávnění k poskytování zdravotních služeb
Účinnosti nabyl ke dni 1. srpna 2016
Ing. Lenka Bombera Piskačová
Ekologie a životní prostředí 2011 Barbora Kněžínková
EKOLOGICKÁ ÚJMA.
Změna veterinární legislativy
Zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny
Zákon o ochraně přírody a krajiny č. 114/1992 Sb. a zákon č
Právní režim ochrany přírody a krajiny
Stavební právo.
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) I. část
Osnova Obecné souvislosti Ochrana volně žijících živočichů
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) II. část
Problematické aspekty patient summary optikou právníka
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Ekonomika Clo a celní politika 4. Ing. Miroslava Farmačková
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny
EKOLOGICKÉ REKULTIVACE
Transkript prezentace:

Obchodování s ohroženými druhy rostlin a živočichů

Obchodování s ohroženými druhy CITES Úmluva o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy volně žijících živočichů a planě rostoucích rostlin Nařízení ES č. 338/1997 Širší rozsah než CITES Nařízení ES č. 865/2006 Prováděcí Zákon č. 100/2004 Sb. Širší rozsah než CITES a nařízení ES

CITES Ochrana cca 5000 druhů živočichů a 28000 druhů rostlin Regulace mezinárodního obchodu 3 přílohy odstupňované dle ohrožení I. druhy bezprostředně ohrožené vyhubením Zákaz mezinárodního obchodu (možnost výjimek) II. druhy, které by mohly být ohroženy vyhubením, pokud by mezinárodní obchod nebyl regulován Mezinárodní obchod povolen na základě tzv. permitů CITES III. druhy chráněné na základě návrhu smluvních stran Nutné povolení nebo potvrzení o původu

Nařízení ES č. 338/1997 Provádí úmluvu CITES v EU Vlastní seznamy zahrnující druhy CITES + další druhy Seznamy kategorie A až D dle stupně ohrožení A = příloha I CITES + další druhy B = příloha II CITES + druhy přílohy I CITES výhradou + další druhy C = příloha III CITES + druhy přílohy II CITES s výhradou D = druhy nezařazené s ohledem na objem dovozu + druhy přílohy III CITES s výhradou

Pojem „exemplář“ jakýkoli živočišný nebo rostlinný jedinec, ať živý nebo neživý, patřící k některému z druhů zařazených do příloh A až D, jakákoli jeho část nebo odvozenina, jakékoli jiné zboží, u něhož je podle určitých příznaků patrné, že představuje nebo obsahuje části či odvozeniny živočichů nebo rostlin uvedených druhů, pokud takové části či odvozeniny nejsou vyňaty z působnosti tohoto nařízení exemplář osobního nebo rodinného charakteru neživé exempláře, jejich části nebo odvozeniny, které patří fyzické osobě a tvoří nebo mají tvořit součást jejího normálního osobního movitého majetku

Podmínky dovozu do ES Kategorie A Kategorie B Kategorie C Kategorie D Dovozní povolení cílového státu Vyjádření vědeckého orgánu Prokázání legálního původu Nepoužívání ke komerčním účelům Kategorie B Kategorie C Oznámení o dovozu na hranicích Vývozní povolení u vybraných států (legální původ) Kategorie D Určité výjimky pro exempláře Dříve legálně dovezeny do ES nebo získány v ES Zpracované exempláře získané před více než 50 lety

Vývoz a zpětný vývoz z ES Kategorie A, B, C - vývozní povolení Vyjádření vědeckého orgánu Prokázání legálního původu s výjimkou D Přeprava s minimalizací poškození druhu Dovozní povolení u druhů přílohy I CITES bez výhrad Nevyužívání druhů kategorie A nezařazené do přílohy I CITES převážně ke komerčním účelům Kategorie D - vývozní povolení Výjimka pro zpracované exempláře získané před více než 50 lety neživé exempláře a jejich části nebo odvozeniny, u nichž žadatel předloží písemné důkazy o tom, že byly legálně získány dříve, než se pro ně se stala použitelnými ustanovení nařízení nebo úmluvy

Odchylky Exempláře narozené a odchované v zajetí nebo uměle vypěstované Tranzit přes území ES Exempláře osobního nebo rodinného charakteru Vědecké instituce Výpůjčky a dary neobchodního charakteru

Regulace činností s exempláři Zákaz obchodních činností s exempláři kategorie A + B (pokud nebyly legálně získány mimo ES) Možnost zákazu držení exemplářů členskými státy Výjimka ze stanovených důvodů Prodej zabavených exemplářů členskými státy kategorie B až D s výjimkou vrácení FO nebo PO, které byly zabaveny Přemisťování živých exemplářů Povolení u kategorie A výjimka: neodkladný veterinární zákrok Povinnost informovat příjemce o postupech řádné péče u kategorie B Trvalé a nezaměnitelné označení k některým transkacím

Zákon č. 100/2004 Sb. Rozsah působnosti Druhy živočichů a rostlin a výrobky z nich vyjmenované v nařízení ES a Úmluvě CITES Tuleni a výrobky z nich Lov velryb a výrobky velryb Dovoz kožešin a zabraňování používání nášlapných pastí Vývoz dalších zvláště chráněných druhů z ČR dle prováděcího předpisu

Registrace některých exemplářů Povinnost vlastníka nebo dlouhodobého držitele Druhy přímo ohrožené vyhynutím, na které se vztahuje zákaz obchodní činnosti Jiné druhy uvedené v příloze 2 zákona Výjimka z povinnosti registrace Vlastník nebo dlouhodobý držitel s pobytem mimo území ČR při dovozu na dobu kratší než 90 dnů Zabavené exempláře ve vlastnictví státu Registrační list Krajský úřad Platnost pro území ČR Povinnosti při prodeji Písemné upozornění „CITES – povinné doklady“ Registrační list, příp. potvrzení o výjimce Informovat kupujícího o povinnosti registrovat exemplář podle tohoto zákona a o zákazech obchodních činností s exemplářem

Značení Povinnost vlastníka nebo dlouhodobého držitele Exempláře dle nařízení ES Exempláře podléhající registrační povinnosti Označení nezaměnitelné dle nařízení ES č. 865/06 Jiný způsob Újma na zdraví exempláře Neproveditelnost vzhledem k fyzickým vlastnostem exempláře nebo k jeho typickému přirozenému chování Nemožnost označení Popis individuálních rozlišovacích znaků + fotografická dokumentace

Prokázání původu každý kdo drží, chová, pěstuje, přepravuje, veřejně vystavuje, prodává, vyměňuje, nabízí za účelem prodeje nebo výměny nebo zpracovává exemplář, jiného jedince, výrobek z kytovců, výrobek z tuleně nebo regulovanou kožešinu údaji a dokumenty osvědčujícími nabytí exempláře podle požadavků nařízení ES a zákona, zejména uvedením, kdy a kde byl exemplář odebrán z přírody, nebo zda, kdy a kde se narodil v zajetí nebo byl uměle vypěstován, nebo kdy, z kterého státu a na základě jakých dokladů CITES byl exemplář dovezen převod, zapůjčení nebo pronájem exempláře, jiného jedince, výrobku z kytovců, výrobku z tuleně a regulované kožešiny jsou možné jen s písemným dokladem původního vlastníka nebo dlouhodobého držitele nebo držitele

Institucionální zabezpečení Orgány státní správy Ministerstvo životního prostředí Ministerstvo financí Česká inspekce životního prostředí celní orgány orgány veterinární správy orgány rostlinolékařské péče krajské úřady Agentura ochrany přírody a krajiny Vědecký orgán

Odpovědnost Zadržení exempláře Zabavení exempláře Záchranná centra porušení povinností, nebo důvodné pochybnosti o původu exempláře, zákonném nakládání s ním, pravosti nebo platnosti povolení nebo potvrzení nebo o tom, zda exemplář patří ke druhům nebo populacím, jejichž dovoz, vývoz, zpětný vývoz, tranzit nebo obchodní činnosti s nimi jsou omezeny nebo zakázány nebo je zakázáno jejich držení Zabavení exempláře nelegálně získaný, dovážený, vyvážený, zpětně vyvážený nebo držený exemplář, exemplář, který nebyl zaregistrován podle § 23, anebo exemplář, u něhož nebyl prokázán původ ve smyslu § 24 zákona. porušení práva ES Záchranná centra trvalá zařízení, v nichž jsou chovány nebo pěstovány zadržené nebo zabavené živé exempláře provozpouze na základě povolení MŽP Odpovědnost za přestupky Odpovědnost za jiné správní delikty Odpovědnost za trestný čin „neoprávněné nakládání s chráněnými volně žijícími živočichy a planě rostoucími rostlinami“ § 181f, § 181g trestního zákona § 299 a 300 trestního zákoníků

Další regulace Obchod s jinými zvláště chráněnými druhy nejde o exemplář (vymezení ve vyhlášce) vývoz z ČR na základě povolení MŽP Obchod s výrobky z tuleňů Zákaz dovozu a tranzitu pro obchodní účely Výjimka udělená MŽP pro výrobky z lovu Inuitů Regulace lovu kytovců Zákaz na lodích plujících pod státní vlajkou ČR Výjimka udělená MŽP pro vědecký výzkum Regulace dovozu kožešin do ES Nařízení Rady EHS č. 3254/91 Zákaz ze zemí, které používají nášlapné pasti