Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu"— Transkript prezentace:

1 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Sada: 2/1 Výstup: VY_32_INOVACE_2DL103 Ověření ve výuce: Veřejná správa Datum ověření: Třída: 2.VS

2 Správa kultury Předmět: Veřejná správa Ročník: 2. Klíčová slova:
Péče o památky, povinnosti vlastníka památky, kulturní památka, národní kulturní památka, vývoz kulturní památky Jméno autora: JUDr. Božena Dolejská Škola – adresa: Soukromá střední odborná škola a Střední odborné učiliště s. r. o., Znojemská 1027, Třebíč

3 Anotace cílem je seznámit žáky s pojmem kultura, její organizaci v rámci veřejné správy prezentace slouží k orientaci v základních pojmech kultury a pochopení důležitosti ochrany našeho kulturního dědictví pro další generace žáci jsou vedeni ke kritickému myšlení, k obraně proti manipulaci, k ochraně tradic a národních hodnot žáci jsou vedeni k pochopení významu kultury pro člověka, k pochopení kultury jako činnosti člověka jsou naplněna průřezová témata: ODS, CSP

4 Kulturní památky a Státní památková péče
Stát chrání kulturní památky jako nedílnou součást kulturního dědictví lidu. Státní památková péče zahrnuje činnosti, opatření a rozhodnutí, jimiž orgány a odborná organizace státní památkové péče zabezpečují zachování, ochranu, zpřístupňování a vhodné společenské uplatnění kulturních památek.

5 Kulturní památka Kulturní památka – věc movitá nebo nemovitá, která vykazuje zákonem dané znaky – např. má přímý vztah k významným osobnostem a historickým událostem. Kulturní památky se zapisují do Ústředního seznamu kulturních památek České republiky na základě vyhlášení Ministerstva kultury České kultury.

6 Státní památková péče Památková péče řeší také problematiku archeologických výzkumů a nálezů. Za archeologický nález se považuje věc (případně soubor věcí), která je dokladem nebo pozůstatkem života člověka a jeho činnosti od počátku jeho vývoje do novověku a zachovala se zpravidla pod zemí.

7 Prohlašování věci za kulturní památku
O označení kulturní památka rozhoduje na základě žádosti Ministerstvo kultury ČR. O stanovisko k dané žádosti pak požádá památkový ústav, krajský úřad i příslušnou obec s rozšířenou působností. Podnět může podat kdokoliv.

8 Prohlašování věci za kulturní památku
Ministerstvo kultury ČR vyrozumí písemně vlastníka věci o podání návrhu na prohlášení věci za kulturní památku. Prohlášení věci za kulturní památku představuje vznik práv a povinností, a to jak na straně státu, tak na straně vlastníka.

9 Základní povinnosti vlastníka kulturní památky
a)  zachování a udržování kulturní památky v dobrém stavu (na své vlastní náklady) b)  ochrana před poškozením, ohrožením, znehodnocením nebo odcizením c)  užívání kulturní památky pouze způsobem, který odpovídá jejímu kulturnímu významu, památkové hodnotě a technickému stavu

10 Základní povinnosti vlastníka kulturní památky
d)  při převádění či přenechání věci je povinen upozornit toho, na koho věc převádí nebo komu ji přenechává, že se jedná o kulturní památku e)  oznámení každé zamýšlené změny v užívání obecnímu úřadu obce s rozšířenou působností f)   povinnost písemně nabídnou movitou kulturní památku a  národní kulturní památku v případě jejího prodeje ministerstvu kultury 

11 Národní kulturní památka
Kulturní památka s vyšším stupněm ochrany. Tvoří nejvýznamnější součást kulturního bohatství národa (např. zámek v Jaroměřicích nad Rokytnou, zámek v Náměšti nad Oslavou, zámek s bazilikou sv. Prokopa v Třebíči). O udělení titulu Národní kulturní památka rozhoduje svým nařízením Vláda ČR.

12 Vývoz kulturních památek
Při vývozu je nutné ověřit, o jaký kulturní statek jde. Možnosti jsou následující: národní kulturní památka nebo kulturní památka archiválie, chráněná podle zákona sbírkový předmět předmět kulturní hodnoty Sbírku nebo sbírkový předmět lze vyvézt do zahraničí pouze na dobu určitou na základě povolení ministerstva kultury.

13 Národní památkový ústav
Za účelem zajištění odbornosti výkonu státní památkové péče byla zřízena odborná organizace státní  památkové péče, kterou je v současné době Národní památkový ústav. V rámci Kraje Vysočina zabezpečuje tuto činnost (kromě národních kulturních památek) územní odborné pracoviště v Telči.

14 Kulturní památky v Kraji Vysočina
Obr. č Památky v Kraji Vysočina

15 http://verejna-sprava.kr- moravskoslezsky.cz/pamatkova_pece_uvod.html
Zdroje: Obr. č. 1: kulturních památek v okrese Třebíč moravskoslezsky.cz/pamatkova_pece_uvod.html


Stáhnout ppt "Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu"

Podobné prezentace


Reklamy Google