Malé a střední podnikání

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní pravidla při finančním investování, rentabilita, riziko, likvidita Zdeněk Jelínek.
Advertisements

Podnikání Podnikáním se rozumí soustavná činnost prováděná samostatně podnikatelem vlastním jménem a na vlastní odpovědnost za účelem dosažení zisku. Podnikatelem.
Malé a střední podnikání Small and Medium Enterprise.
Malé a střední podnikání Small and Medium Enterprise.
Malé a střední podnikání Small and Medium Enterprise.
Malé a střední podnikání Small and Medium Enterprise.
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ a personální činnosti
Opakování k maturitě.
Cvičení č. 2 Řízení multinacionálních firem
Akční plán pro Evropu a resortní koncepce výzkumu a vývoje – návrh opatření v kompetenci jednotlivých resortů.
Školní rok 2006/2007 Vyučující: Ing. Simona Rosová
ÚČETNÍ SYSTÉM PODNIKU.
Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana Venclíková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší.
NAUKA O PODNIKU I.
Podnikání VY_32_INOVACE_ Podnikání - je založeno na podnikatelském záměru s cílem dosažení maximálního zisku - podnikatelský záměr = nápad.
Výzkum, vývoj a inovace v ČR Výzkum, vývoj a inovace v ČR Seminář Ochrana průmyslového vlastnictví Praha, 6. června 2007.
2.Marketingové prostředí
Malé a střední podnikání Small and Medium Enterprise.
Podnikání a jeho formy Milena Tichá
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
Živnosti Právnické a fyzické osoby Čtyři typy živností
Malé a střední podnikání
Podnikání Ing. Vojtěch Jindra
Malý hospodářský dvůr Horšov Autor: Ing. Petr Libra
Podnikatelský plán struktura plánu.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Marketingové prostředí obce
Výjimka pro malé a střední podnikatele Úprava je obsažena v Nařízení Komise č. 70/2001 V roce byla provedena novelizace Nařízením Komise 364/2004.
Prof. Molnár1 Podnikové informační systémy Outsourcing IS/IT a ASP Prof. Ing. Zdeněk Molnár, CSc Ústav řízení a ekonomiky podniku
Financování ochrany životního prostředí Jana Soukopová.
OPERAČNÍ PROGRAM PODNIKÁNÍ A INOVACE Program Prosperita
Název projektu: ICT ve výuce Označení materiálu: VY_32_INOVACE_ZEK_715 Ročník: 2. Vzdělávací obor: M/01 Hotelnictví Téma: Písemná práce, tržní ekonomika,
Název projektu: ICT ve výuce Označení materiálu: VY_32_INOVACE_PRA_313 Ročník: 1. Vzdělávací obor:
Další vzdělávání v Moravskoslezském kraji Základy podnikání v praxi Ing. Iva Krejčí CZ.1.07/3.1.00/
Podniková ekonomika Ing. Sylva Talpová KPH ESF MU Brno
Obchodní společnosti.
Trh bydlení EKBY- 4. přednáška 15. března Specifika bydlení heterogenní, komplexní zboží zboží dlouhodobé spotřeby fixace v prostoru ostatní specifika:
Živnostenské podnikání a malé a střední podniky
Regionalistika 2 Základní nástroje a možnosti rozvoje území.
Podpora firmám umístěným ve vědeckotechnických parcích poskytovaná v rámci Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost PETR PORÁK,
Struktura podnikatelského plánu
Projekt: Praktický průvodce ekonomikou aneb My se trhu nebojíme! Reg. č.: CZ.1.07/1.1.34/ Nové trendy v investování.
Právní podmínky podnikání Obchodní firma Obchodní rejstřík.
Začínáme podnikat aneb podnikatelský plán v praxi Lucie Vaigertová Střední škola KNIH, o.p.s.
MIKROEKONOMIKA TYPOLOGIE PODNIKŮ.
Ekonomika malých a středních podniků Přednáška č. 1: Charakteristika MSP.
Ekonomika malých a středních podniků Přednáška č. 12: Příčiny neúspěchu podnikání malých a středních podniků.
Podstata podniku a podnikání. Znaky podnikání Zisk Riziko Kapitál Zhodnocování Zákazníci.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva ERDF pro vysoké školy Mgr. Stanislava Podolková Praha, duben 2016.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva ESF výzva pro vysoké školy Mgr. Helena Hořáková Praha, duben 2016.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Finanční trh. Banka. Bankovní systém.. TRHY ZBOŽÍ A SLUŽEB PRODUKČNÍ JEDNOTKY (PODNIKY) DOMÁCNOSTI TRHY VÝROBNÍCH FAKTORŮ výrobní faktory tok výdajů za.
Malé a střední podnikání Small and Medium Enterprise.
Ekonomika malých a středních podniků Přednáška č. 8: Finanční řízení MSP.
Ing. Veronika Dostálková MBA SAMOSTATNÉ OPAKOVÁNÍ Podnik a podnikání 3. ročník Srpen 2012.
Autor: Bc. Jana LehárováObor: Ekonomika a podnikání Datum: Ročník: IV. Předmět: Cestovní ruch Střední škola oděvní, služeb a ekonomiky Červený.
Právní subjekty v podnikání
Ekonomika provozu a podnikání Ekonomika podnikání
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Podpora vzniku a rozvoje sociálních podniků a chráněných pracovišť
BLEP061p Řízení ekonom. a právo
Malé a střední podnikání
Ekonomika malých a středních podniků
Řízení majetku ve vazbě na zdrojovou náročnost
Malé a střední podnikání
EVIDENCE VÝNOSŮ A NÁKLADŮ V ÚČETNICTVÍ
Základy podnikání živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti
Základy podnikání živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti
Ing. Jiří Kalenský Odbor drážní a vodní dopravy
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Transkript prezentace:

Malé a střední podnikání doc. Ing. Petra Rydvalová, Ph.D. petra.rydvalova@tul.cz KPE, (6. p., 744) EF TUL

Cíl předmětu: Seznámit se specifickými zvláštnostmi malých a středních podniků. Se zakládáním podniku, tvorbou podnikatelského plánu a jeho dalším provozem. Poukázat na historii rozvoje soukromého podnikání na území České republiky, Na nové příležitosti ve strategiích MSP.

1. Úvodní přednáška, charakteristika a definice MSP 2. Podnikatelský plán a příčiny neúspěchu MSP 3. Založení podniku - právní formy podnikání, … 4. Strategie MSP (strategické aliance atd.) 5. Výrobní činitele, organizace a outsourcing 6. Personalistika a MSP 7. Hospodaření malého a středního podniku 8. Podpora podnikání 9. Riziko a jeho řízení v MSP 10. Závěrečná přednáška: ukončení podnikání

Podmínky udělení kreditů Minimálně 80% aktivní účast na seminářích a obhájení semestrální práce. __________________ Získání zápočtu Získání zápočtu ze seminářů. Splnění písemné práce z celého rozsahu probírané látky. __________________ Klasifikovaná zkouška

Písemná zkouška z předmětu Malé a střední podnikání Písemná práce bude obsahovat 10 otázek. Maximální hodnocení za správnou odpověď – 2 body. Klasifikace: Výborně 20 – 18 bodů. Velmi dobře 17 – 15 bodů. Dobře 14 – 12 bodů. (60 %) Nevyhověl/a 11 – 0 bodů. PS: a) Možno započítat kvalitu semestrální práce -2;-1;0;1;2 body. b) Možno započítat správně odevzdaný korespondenční úkol (esej) ze skript za 1 bod.

Podnikatelské prostředí ČR

Definice podniku V předmětech Nauka o podniku a Managementu se vychází ze základní definice podnikání dle Obchodního zákoníku (v případě živností i ze Živnostenského zákona) „… za účelem dosažení zisku“. Zisk je samozřejmě pro rozvoj podniku důležitý a je vždy spojen s určitou mírou rizika. Ale podnikání je především proces s cílem vytvořit novou hodnotu finanční i nefinanční formy a je spojeno i se společenskou odpovědností. Zisk a vytváření tržní hodnoty podniku je pak ekonomickým cílem podnikání.

Definice malého a středního podnikání Malý a střední podnik (ve smyslu Obchodního zákoníku) v ČR (EU) pro účely podpory podnikání je definován pomocí následujících kritérií: počtu zaměstnanců, ekonomických kritérií (aktiva, nebo čistý obrat podniku za poslední uzavřené období) a nezávislosti.

Nová df. dle EU platná od 1. 1. 2005 U kritérií obratu a rozvahy se jedná o korunový ekvivalent – kurs vyhlášený Evropskou centrální bankou pro poměr mezi EUR a Kč k 31. 12. předcházejícího roku podání žádosti o podporu

Nejčastější charakteristika velikosti podniku dle počtu zaměstnanců Drobný(mikro) podnik Malý podnik Střední podnik Austrálie/Nový Zéland (ABS) Méně než 5 zaměstnanců Méně než 20 zaměstnanců 20 až 200 zaměstnanců Kanada/USA Méně jak 100 zaměstnanců 100 až 500 zaměstnanců Evropa (EU) Méně než 10 zaměstnanců + obrat (definice EU) 10 až 50 zaměstnanců + obrat, aktiva (definice EU) 51 až 250 zaměstnanců + obrat, aktiva (definice EU) Ostatní (Brazílie, Jižní Korea, Spojené Arabské emiráty) Méně než 10 zaměstnanců Méně než 100 zaměstnanců

Dle nezávislosti jsou MSP rozděleny do třech skupin: Propojené (spojené) podniky (linked enterprises), kdy jeden podnik vlastní většinu kapitálu nebo hlasovacích práv v druhém podniku, partnerské podniky (partner enterprises), kdy jeden podnik je mateřský (upstream enterprise) a vlastní více než 25 % kapitálu nebo hlasovacích práv ve dceřiném podniku (downstream enterprise), a to u přesně vymezených institucí.

Dle nezávislosti jsou MSP rozděleny do třech skupin: Nezávislý (samostatný) podnik (autonomous enterprise), který nesplňuje dvě výše uvedená kritéria nezávislosti (do 25 %). Za nezávislý podnik se tedy považuje od 1. 1. 2005 i podnik, kde je více než 25 % kapitálu nebo hlasovacích práv vlastněno veřejnými investičními společnostmi, společnostmi rizikového kapitálu, univerzitami, neziskovými centry, institucionálními investory regionálního rozvoje nebo místními úřady.

Kvalitativní hledisko charakterizuje věcné či typické vlastnosti těchto podniků nezávislé vedení spojené s vlastnictvím podniku, relativně omezená členitost produkce a technologií, kapitál je vlastněn jedním podnikatelem, nebo několika málo vlastníky, přitom jde o relativně omezené kapitálové zdroje, převažuje zaměření na lokální trhy, jedná se o jednoduchý systém řízení, firma je malá ve srovnání s největšími konkurenty v oboru atd.

Význam MSP Rozvoj MSP v transformujících se ekonomikách má z určitých hledisek větší význam než ve vyspělých tržních ekonomikách. MSP mohou absorbovat značnou část pracovních sil, jichž se zbavují státní podniky a jiné podniky, které se přizpůsobují podmínkám tržního prostředí. MSP vytváří nové příležitosti k získání příjmů (vytvoření vlastního podniku s pocitem nezávislosti). Rozvoj nezávislých komerčních podniků vytváří podmínky pro rozvoj konkurence. Další viz schopnosti a přednosti MSP.

Schopnosti a přednosti MSP vytvářet pracovní místa při nízkých kapitálových nákladech, přispívat ekonomice, co do objemu produkce zboží a služeb, zdokonalovat perspektivní a zpětné vazby mezi ekonomicky, sociálně a geograficky odlišnými sektory, vytvářet možnosti pro vývoj a aplikaci vhodných technologií poskytovat prostor pro podnikatelské a manažerské talenty,

Schopnosti a přednosti MSP vytvářet fond kvalifikovaných a částečně vyškolených pracovníků, působit jako doplňkové firmy k velkým podnikům, přizpůsobovat se výkyvům trhu, vyplňovat mezery na trhu, které nejsou ziskové pro větší podniky.

Podnikatelský projekt

Projekt

Pozn.: Projekt Pojem je používán ve dvojím významu. Jedná se buď o: strukturovaný popis podnikatelského záměru, resp. činnosti, na jejíž financování je žádána podpora; jeho osnova je součástí formuláře žádosti o podporu, k níž musí být projekt přiložen; nebo o posuzování způsobilých výdajů, kdy projektem se rozumí pořízení a financování aktiv a dalších výdajů k provádění podnikatelské činnosti. Def. v ČSN ISO 10006, Směrnice pro management jakosti v projektech:

Def. Projektu dle ČSN ISO 10006 Projekt je jedinečný proces sestávající z řady koordinovaných a řízených činností s daty zahájení a ukončení, prováděný pro dosažení cíle, který vyhovuje specifickým požadavkům, včetně omezení daných časem, náklady a zdroji.

Klasifikace NUTS Z hlediska klasifikace NUTS (La Nomenclature des Unités Territoriáles Statistiques), která byla zavedena Eurostatem mj. pro potřeby realizace a hodnocení regionální politiky. Obsahuje 6 úrovní, od úrovně NUTS 4 jsou jednotky definovány jako LAU (Local administration unit), tedy: NUTS 0 je stát, NUTS 1 území (v ČR je NUTS 1 totožná s NUTS 0), NUTS 2 oblast (sdružené kraje - 8), NUTS 3 kraj (14), NUTS 4 (LAU 1) okres a NUTS 5 (LAU 2) je obec.

Doporučené www https://elearning.fm.tul.cz http://multiedu.tul.cz www.businessinfo.cz www.cmzrb.cz http://wwwinfo.mfcr.cz/ares/ares_es.html.cz www.obchodnirejstrik.cz www.mpo.cz (Živnostenské podnikání: Rádce jak založit živnost) http://ipoint.financninoviny.cz/ofirmach_obory.php

MPO – Rádce pro podnikatele

Legislativa a MSP Zákon č. 40/1964 Sb. ČR, Občanský zákoník ve znění pozdějších předpisů Zákon č. 513/1991 Sb. ČR, Obchodní zákoník ve znění pozdějších předpisů Zákon č. 455/1991 Sb. ČR, o živnostenském podnikání ve znění pozdějších předpisů Zákon č. 357/1992 Sb. ČR, o dani dědické, dani darovací a dani z převodu nemovitostí ve znění pozdějších předpisů Zákon č. 16/1993 Sb. ČR, o dani silniční ve znění pozdějších předpisů Zákon č. 338/1992 Sb. ČR, o dani z nemovitostí ve znění pozdějších předpisů Zákon č. 588/1992 Sb. ČR, o dani z přidané hodnoty ve znění pozdějších předpisů Zákon č. 586/1992 Sb. ČR, o daních z příjmů ve znění pozdějších předpisů Zákon č. 1/1992 Sb. ČR, o mzdě, odměně za pracovní pohotovost a o průměrném výdělku ve znění pozdějších předpisů Zákon č. 592/1992 Sb. ČR, o pojistném na všeobecné zdravotní pojištění ve znění pozdějších předpisů Zákon č. 589/1992 Sb., o sociálním pojištění ve znění pozdějších předpisů Zákon č. 65/1965 Sb. ČR, Zákoník práce ve znění pozdějších předpisů

Ostatní - legislativa Zákon č. 13/1993 Sb. ČR, Celní zákon ve znění zákona č. 35/1993 Sb. ČR a ve znění pozdějších předpisů Zákon č. 526/1990 Sb. Sb., o cenách ve znění pozdějších předpisů Zákon č. 151/2002 Sb. ČR, o cenných papírech ve znění pozdějších předpisů Zákon č. 227/2000 Sb. ČR, o elektronickém podpisu ve znění pozdějších předpisů Zákon č. 116/1990 Sb. ČR, o nájmu a podnájmu nebytových prostor ve znění pozdějších předpisů Zákon č. 102/2001 Sb. ČR, o obecné bezpečnosti výrobků a o změně některých zákonů (zákon o obecné bezpečnosti výrobků) ve znění pozdějších předpisů Zákon č. 151/1997 Sb. ČR, o oceňování majetku a o změně některých zákonů (zákon o oceňování majetku) ve znění pozdějších předpisů Zákon č. 59/1998 Sb. ČR o odpovědnosti za škodu způsobenou vadou výrobku ve znění pozdějších předpisů Zákon č. 143/2001 Sb. ČR, o ochraně hospodářské soutěže a o změně některých zákonů (zákon o ochraně hospodářské soutěže) Zákon č. 101/2000 Sb. ČR, o ochraně osobních údajů a o změně některých zákonů ve znění pozdějších předpisů Zákon č. 207/2000 Sb. ČR, o ochraně průmyslových vzorů a o změně zákona č. 527/1990 Sb., o vynálezech, průmyslových vzorech a zlepšovacích návrzích, ve znění pozdějších předpisů Zákon č. 47/2002 Sb., o podpoře MSP, ve znění pozdějších předpisů Zákon č. 50/1976 Sb. ČR, o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon) ve znění pozdějších předpisů

Změny od roku 2013 a dále ?

Historie rozvoje malého a středního podnikání na území ČR od roku 1918 1. živnostenský řád v roce 1859 V letech 1918 -1944 1945 -1988 1989 -1998 1998 – 30. 4. 2004 2004 - současnost