Elektrické a elektronické spotřebiče v domácnosti

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ŠETŘENÍ ELEKTRICKOU ENERGIÍ
Advertisements

Bezpečnost při práci s elektřinou
Bezpečnost práce při obsluze s elektrickými spotřebiči 9. ročník
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Manuál pro práci s elektrospotřebiči
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Bezpečné zacházení s elektrickými zařízeními
Šetříme elektrickou energii
36. Střídavý proud v energetice
Název materiálu: ELEKTRICKÝ VÝKON – výklad učiva.
PRÁCE S KATALOGEM Kódy a jejich význam. -typ korpusu s typem elektrické výzbroje Příklad: 1201 – svítidlo H 152 osazené dvěma 15W úspornými zářivkami.
Proudové chrániče.
* V dnešní době se používá především ve významu digitální technika * Co to vlastně je? * počítače, tablety * periferie počítačů * mobilní telefony * navigace.
* Školení k vyhlášce 50, 1. část *
OCHRANA PŘED ÚRAZEM ELEKTRICKÝM PROUDEM
Elektrický obvod IV..
Proudové chrániče.
Šetříme energií v domácnosti
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Co už víme o elektrickém proudu
Tato prezentace byla vytvořena
Elektrické spotřebiče - bezpečnost
Pojistky. Zásady správného užívání elektrických spotřebičů
Elektřina v domácnosti
Provoz a údržba domácnosti Elektrické spotřebiče
Přepěťová ochrana počítače
Ochrana před úrazem elektrickým proudem
Pojistky Zkrat Zkrat – je zapojení elektrického zdroje bez spotřebiče. V elektrickém obvodu prochází proud přímo od jednoho pólu zdroje k druhému. Může.
s elektrickým zařízením
Ochrana před úrazem elektrickým proudem
VÝKON ELEKTRICKÉHO PROUDU
Jištění a spínání motorů
Elektrické spotřebiče
Název materiálu: JEDNODUCHÝ OBVOD – výklad učiva.
Autor: MIROSLAV MAJCHER
Číslo-název šablony klíčové aktivityIII/2–Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblast Elektřina a magnetismus DUMVY_32_INOVACE_MF_10.
Dnes žáci 8.třídy se v hodině fyziky zabývali pojmy výkon a příkon.
Autor: MIROSLAV MAJCHER
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 6 Tematický okruhElektrický obvod.
Elektrická energie Alžběta Hrušková, I.A.
VY_32_INOVACE_B3 – 15 Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Školení bezpečnosti práce (BOZP)
Vodiče elektrického proudu.
BEZPEČNÉ ZACHÁZENÍ S ELEKTRICKÝMI ZAŘÍZENÍMI
Rychlovarná konvice Domácí elektrický spotřebič
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Elektrická práce Číslo DUM: III/2/FY/2/2/15 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast: Elektrické a.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a praktická škola Arkadie, o. p. s. AUTOR: Mgr. Ivana Hampejsová NÁZEV: VY_32_INOVACE_181_NÁŠ SVĚT_ELEKTRICKÉ SPOTŘEBIČE V.
P ř íkon a energie elektrického proudu.  elektrický proud má tepelné účinky  topná spirála – el. sporák, žehlička, fén, varná konvice apod. – využívají.
Elektrický obvod. Struktura prezentace otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Elektrický obvod.. ZÁKLADNÍ PRAVIDLA PŘI ZACHÁZENÍ S ELEKTRICKÝMI ZAŘÍZENÍMI. 1.NESAHÁME DO ZÁSUVEK VE ZDI A NEZASOUVÁME DO NICH JINÉ PŘEDMĚTY NEŽ ZÁSTRČKY.
Elektřina Interaktivní elektrický obvod Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno.
Přenos el. energie Ochrany elektrických zařízení
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Elektřina v domácnosti
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola Trhové Sviny
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/
Schematické značky - opakování
VY_32_INOVACE_Maslovsky_ Ochrana před úrazem el.proudem
Výukový materiál Škola: Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Autor: Zbyněk Lecián Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
OPAKOVÁNÍ VEDENÍ PROUDU: - v kovech - v kapalinách - v plynech - ve vlastních a příměsových polovodičích.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí
Spotřebiče. spotřebiče Člověk začal vynalézat a využívat spotřebiče různého druhu k tomu, aby si ulehčil práci či měl možnost díky nim dosáhnout něčeho,
Elektrické spotřebiče v domácnosti
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Ostatní přístroje nízkého napětí
Termika VY_32_INOVACE_05-54 Ročník: IX. r. Vzdělávací oblast:
FYZIKA 2.B 5. hodina.
Transkript prezentace:

Elektrické a elektronické spotřebiče v domácnosti © Jiří Dušil 2008

Definice Elektrický spotřebič znamená kompletní zařízení, využívající elektrickou energii. Toto zařízení se často skládá z více součástek a je kombinací různých druhů přeměn energií.

Bezpečnostní předpisy U elektrických zařízení jsou určeny parametry bezpečnosti k zabránění úrazům elektrickým proudem. Výrobci jsou povinni před uvedením výrobku na trh provádět základní zkoušky podle ČSN (česká technická norma).

Bezpečnostní předpisy Elektrické spotřebiče se zařazují do některé ze tříd ochrany: Třída ochrany 0 – spotřebiče nemají pracovní izolaci a jejich užití naše norma zakazuje Třída ochrany I – spotřebiče mají pracovní izolaci. Patří sem např.: pračka, sporák, žehlička…

Bezpečnostní předpisy Třída ochrany II – spotřebiče mají dvojitou nebo zesílenou izolaci. Např.: holicí strojek, fén, vrtačka, bruska… Třída ochrany III – ochrana je docílena tím, že se spotřebiče připojují k nízkému napětí. Např.: nízkovoltové žárovky, nízkovoltová elektrická zařízení ve zdravotnictví, zahradnictví, zemědělství…

Seznam spotřebičů následující seznam obsahuje spotřebiče, u kterých dochází ke změně elektrické energie na tepelnou energii: elektrický vařič, elektrická trouba, elektrická bojler, pračka, rychlovarná konvice, kulma, fén, žehlička, žárovka…

Seznam spotřebičů změna elektrické energie na mechanickou Kuchyňský robot, mixér, vysavač, gramofon, magnetofon, video, CD, DVD.

Seznam spotřebičů změna elektrické energie na zářivou energii (tj. energii některého z druhů elektromagnetického záření). Např.: televizor, monitor, digitální budík, kalkulátor, LCD panel, mobilní telefon, digitální hodinky, mikrovlnná trouba, laser.

Druhy elektrických spotřebičů Existuje celá škála elektrických spotřebičů, jejich použití je všestranné. Zpravidla však rozdělujeme spotřebiče na: Malé Velké

Druhy elektrických spotřebičů Malé spotřebiče Podle internetového serveru http://www.bilezbozi.cz do nich patří: vysavače, žehličky, holicí strojky, mikrovlnné trouby, kávovary, rychlovarné konvice, fritovací hrnce, sendvičovače, topinkovače, mixéry, roboty, odšťavovače, domácí pekárny, grily atd.

Druhy elektrických spotřebičů Velké spotřebiče Opět podle serveru http://www.bilezbozi.cz jsou do nich zahrnuty: chladničky, mrazáky, vinotéky a vitríny, myčky nádobí, pračky, sušičky, varné desky, pečící trouby, sporáky apod.

Princip činnosti Obecný princip činnosti je následující. Spotřebiče jsou zpravidla napájeny ze sítě 230V (někdy jsou používány baterie). Poté, co spotřebič zapojíme do elektrické sítě, je nutné jej nějakým způsobem ovládat – minimálně by měl každý spotřebič obsahovat tlačítko zapnout a vypnout, dále pak podle potřeby další ovládací prvky (například u žehličky možnost nastavit teplotu atd.).

Údržba Spotřebiče bychom měli udržovat čisté, zacházet s nimi tak, abychom je nepoškozovali. Poškozené elektrické spotřebiče jsou nebezpečné zejména z hlediska úrazu elektrickým proudem. Poškozený spotřebič bychom měli co nejrychleji opravit. V praxi platí pravidlo, že čím je spotřebič novější, tím obtížněji se opravuje. Vždy postupujeme podle návodu.

Bezpečnost Vždy je potřeba chovat se tak, abychom neohrožovali zdraví své ani zdraví ostatních. Každý, kdo používá el. spotřebiče by měl vědět, že u el. obvodů rozlišujeme: živé části - části elektrického obvodu, kterými prochází elektrický proud a může zde tedy dojít k úrazu neživé části - části, kterými elektrický proud neprochází

Bezpečnost Úraz elektrickým proudem může nastat, projde-li lidským tělem nebo jeho částí elektrický proud. K tomu může dojít takto: jedna část se dotkne neizolovaného fázového vodiče, který má vůči zemi napětí, a druhá část předmětu, který má se zemí vodivé spojení (tj. proud projde do země) jedna část se dotkne neizolovaného fázového vodiče a druhá neizolovaného nulovacího vodiče - tyto úrazy jsou vzhledem k předchozí skupině horší

Ekonomika používání Pokud používáme el. spotřebiče, měli bychom myslet ekonomicky. Většina el. zařízení má tzv. režim úspory. Znamená to, že zařízení vypneme do stavu, že jej můžeme zapnout například dálkovým ovladačem. Logicky vyplývá, že zařízení není plně vypnuté, ale je zapnutý úsek el. obvodu, který reaguje na dálkový ovladač. Víme-li, že nebudeme dané zařízení delší dobu používat, měli bychom ho vypnout úplně, aby nedocházelo ke zbytečné spotřebě el. energie.

Děkuji za pozornost Konec vytvořil: © Jiří Dušil 2008 ve spolupráci s: cs.wikipedia.org www.bilezbozi.cz www.astrafit.cz Konec