Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Tato prezentace byla vytvořena

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Tato prezentace byla vytvořena"— Transkript prezentace:

1 Tato prezentace byla vytvořena
v rámci projektu Orbis pictus 21. století

2 Kontaktní spínací prvky II
OB21-OP-EL-ZEL-JANC-U-1-002

3 Relé Relé je specializované zařízení, sloužící ke spínání signálu.
Název je odvozen z přepřahací stanice dostavníků. Elektromagnetické relé – nejčastější případ, relé ovládané elektromagneticky. Obsahuje elektromagneticky ovládané vypínače. Solid state relé – čistě elektronický spínací přístroj, náhrada elektromagnetického relé

4 Elektromagnetické relé
Elektromagnetické relé s jedním přepínacím kontaktem

5 Princip činnosti relé 1. cívka 2. jádro z magneticky měkké oceli
3. pohyblivá kotva 4. pružné kontakty 5. místo připojení ovládaného zařízení

6 Druhy relé Lze je rozlišit podle
druhů kontaktů (spínací, rozpínací, přepínací), velikosti, spínaných výkonů, napětí, proudů (a schopnosti fungovat na střídavý proud) podle činnosti (například polarizované relé, bistabilní relé, relé se zpožděným přítahem, relé se zpožděným odpadem, krokové relé aj.).

7 Druhy relé Jako relé se často označují i složitější montážní bloky, obsahující kromě vlastního relé i další elektroniku, např. časovací relé, nadproudová relé, světelné relé (soumrakové stmívače), kmitočtově citlivé relé a další. Pro aplikace kritické z hlediska bezpečnosti (například reléové zabezpečovací zařízení‎) byla zkonstruovaná speciální relé s definovaným chováním v případě poruchy.

8 Stykač Stykač je zařízení pro spínání nebo rozepínání elektrického spojení. Stykače se používají v ovládacích obvodech, např. jako řídicí stykače pro střední výkony. Zařízení s větším výkonem, například motory, jsou napájena přes výkonové stykače.

9 Stykač Stykač - schematická značka třífázového stykače s pomocnými kontakty (1NC+1NO)

10 Stykač Stykače a relé mají podobnou konstrukci, princip i charakteristické parametry. Když přivedeme napětí na svorky cívky, vzniká magnetické pole. Kotva s pohyblivými kontakty je přitažena. Pohyblivé kontakty se spojí s pevnými kontakty nebo přeruší stávající spojení. U stykačů jsou hlavní proudové kontakty spínací. Pomocné kontakty jsou spínací nebo rozpínací.

11 Stykač Výměnou jednotlivých částí, například sady kontaktů nebo cívky, je možno stykač upravit pro jiné napětí, nebo vybavit jiným typem kontaktů. Stykače se rozdělují do kategorií podle druhu proudu a použití. Podle použití rozlišujeme stykače na výkonové a pomocné Podle druhu spínaného proudu na stykače pro střídavý proud (AC) a stykače pro stejnosměrný proud (DC). Zařazení do kategorie použití usnadňuje volbu vhodného stykače.

12 Stykač Stejnosměrný stykač je rozdílný v cívce, která je navinuta na magnetické jádro (tudíž nemá el. plechy), která má severní a jižní pól. Střídavý stykač má vinutí navinuté na el. plechy tvaru E a I. Při popisu stykače, na schématech i na skutečných stykačích se označují: A1, A2 - svorky ovládací cívky; NO (Normaly Open) pomocné kontakty spínací; NC (Normaly Closed) pomocné kontakty rozpínací. Stykače nevyžadují téměř žádnou údržbu.

13 Přepínač Přepínač je elektrotechnická součástka, fungující na podobném principu jako spínač. Na rozdíl od něj obsahuje dva spínače s jedním společným vývodem. Při pohybu jezdce (pohyblivé části) se jeden obvod sepne a druhý rozepne, takže se přepíná mezi dvěma polohami. Pokud bychom nechali jeden vývod nezapojen a připojili pouze jezdec a druhý vývod, obvod by se choval jako normální spínač.

14 Přepínač U přepínačů se rozlišuje:
provedení (posuvné, otočné, kolébkové, páčkové, ...) snesitelné hodnoty (elektrické napětí elektrický proud, teplota, vlhkost, ...) póly = kolik vodičů přepíná současně (např. změna barvy u 4 žárovek současně jednou páčkou) polohy = kolik má možností (spínač je jednopólový přepínač, běžné přepínače 2, někdy 3, 4,. .) Přepínače bývají často součástí různých relé.

15 Děkuji za pozornost Ing. Ladislav Jančařík

16 Literatura http://cs.wikipedia.org/wiki/Spínač


Stáhnout ppt "Tato prezentace byla vytvořena"

Podobné prezentace


Reklamy Google