Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 6 Tematický okruhElektrický obvod.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 6 Tematický okruhElektrický obvod."— Transkript prezentace:

1 ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 6 Tematický okruhElektrický obvod TémaElektrické spotřebiče Název VY_32_INOVACE_15_22_elektricke_spotrebice Určení6. ročník AutorMgr. Tomáš Bobál VytvořenoBřezen 2013 Anotace Určeno pro výuku a domácí přípravu žáků. Žák se seznámí s elektrickými spotřebiči a jejich rozdělením podle účinků elektrického proudu.

2  Ráno – mobil/budík, žárovka, lednice, mikrovlnka, toustovač, rychlovarná konvici, fén, ventilátor na WC…  Ve škole – zářivka, PC, projektor, tiskárna, reprosoustava, sušák na ruce, ohřívač vody, hodiny, zvonek…  A pak doma – PC, tablet, televize, rádio, žárovka, ohřívač vody, žehlička, pračka, myčka… Spočítej, kolikrát za jeden den použiješ/využiješ elektrický spotřebič? Elektrické spotřebiče Elektrické spotřebiče jsou všechna zařízení, které se připojují ke zdrojům elektrického napětí. Dokážeš si představit život bez elektrických spotřebičů? Aspoň jeden den?

3  Elektrické spotřebiče odebírají ze zdroje elektrickou energii.  Tím to ale nekončí. Spotřebiče tuto energii přeměňují na jiný druh/druhy energie.  Může to být energie světelná, tepelná, pohybová nebo chemická.  Jednoduché spotřebiče můžeme dělit podle účinků elektrického proudu na světelné, tepelné, pohybové a chemické spotřebiče. Elektrické spotřebiče Proč se elektrickým spotřebičům říká spotřebiče. Je to přesné?

4 Elektrické spotřebiče Dokážeš rozdělit spotřebiče na obrázcích podle účinků elektrického proudu? Tepelné Světelné Pohybové Chemické

5  Spotřebiče, které zapojujeme do zásuvky elektrické sítě jsou určeny pro střídavé napětí 230 V.  Mobilní telefon je napájen z akumulátoru o napětí 3,7 V.  V kapesní svítilně jsou dva galvanické články o celkovém napětí 3 V. Elektrické spotřebiče Každý elektrický spotřebič má vyznačen druh a velikost napětí, ke kterému má být připojen. Nikdy nesmíme připojit spotřebič k napětí většímu než pro které je určen.

6 Použité zdroje: 1.RAUNER, Karel. Fyzika 6: učebnice pro základní školy a víceletá gymnázia. 1. vyd. Plzeň: Fraus, 2004, 120 s. ISBN 80-723-8210-1. 2.MICROSOFT CORPORATION. Obrázky a jiný obsah [online]. 2012 [cit. 2012-09-01]. Dostupné z: http://office.microsoft.comhttp://office.microsoft.com Elektrické spotřebiče


Stáhnout ppt "ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 6 Tematický okruhElektrický obvod."

Podobné prezentace


Reklamy Google