Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 7 Tematický okruhSvětelné jevy.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 7 Tematický okruhSvětelné jevy."— Transkript prezentace:

1 ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 7 Tematický okruhSvětelné jevy TémaPřímočaré šíření světla Název VY_32_INOVACE_12_23_primocare_sireni_svetla Určení7. ročník AutorMgr. Tomáš Bobál VytvořenoDuben 2012 Anotace Určeno pro výuku a domácí přípravu žáků. Žák se seznámí se zdroji světla a jeho šířením.

2 Přímočaré šíření světla  Světlo, které na předměty v našem okolí dopadá, se od nich odráží a vstupuje do našeho oka.  Kde světlo není, nic se neodráží – nevidíme nic.  Vidíme proto jen ta tělesa a látky, které jsou buďto samy zdrojem světla, nebo které jsou osvětlené. Zdroje světla Ve zdrojích světla vzniká světlo různými způsoby: svítí např. tělesa rozžhavená (Slunce, plamen svíčky, vlákno žárovky…), ale také nerozžhavená (zářivka, světluška, svítící tyčinka…). Zdroje světla můžeme dělit na:  Bodové – rozměry zdroje jsou zanedbatelné vzhledem ke vzdálenosti (hvězda, pouliční lampa….)  Plošné – rozměry nelze zanedbat (zářivka, Slunce…)

3 Přímočaré šíření světla Optické prostředí Prostředí, kterým se světlo šíří, nazýváme optické prostředí. Rozlišujeme optické prostředí:  Průhledné – světlo se zde šíří přímo (vzduch, voda, čisté sklo…)  Průsvitné – část světla se v něm rozptýlí (mlha, kouř, mléčné sklo…)  Neprůhledné – světlo jím neprochází (kovy, dřevo, keramika…) Šíření světla  Světlo se ze zdroje šíří přímočaře (pro lepší názornost používáme světelné paprsky – úzké svazky světla)  Provedeme pokus s dírkovou komorou.

4 Přímočaré šíření světla Rychlost světla Proč při bouřce vidíme blesk okamžitě, ale zvuk hromu slyšíme později?

5 Použité zdroje: 1.RAUNER, Karel, Václav HAVEL, Jitka PROKŠOVÁ a Miroslav RANDA. NAKLADATELSTVÍ FRAUS. Fyzika 7: učebnice pro základní školy a víceletá gymnázia. 1. Plzeň: Fraus, 2005. ISBN 80-7238-431-7. 2.MICROSOFT CORPORATION. Obrázky a jiný obsah [online]. 2012 [cit. 2012-12-01]. Dostupné z: http://office.microsoft.com Stín a polostín, Zatmění Slunce a Měsíce


Stáhnout ppt "ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 7 Tematický okruhSvětelné jevy."

Podobné prezentace


Reklamy Google