Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 6 Tematický okruhMagnetismus TémaMagnetická.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 6 Tematický okruhMagnetismus TémaMagnetická."— Transkript prezentace:

1 ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 6 Tematický okruhMagnetismus TémaMagnetická indukce a magnetování Název VY_32_INOVACE_9_22_magneticka_indukce Určení6. ročník AutorMgr. Tomáš Bobál VytvořenoBřezen 2013 Anotace Určeno pro výuku a domácí přípravu žáků. Žák se seznámí s magnetickou indukcí.

2  Ke školnímu magnetu přichytíme velký hřebík ze železa.  Na malých hřebíčcích ověříme, že se stal magnetem – byl zmagnetován.  Když hřebík od magnetu oddálíme, hřebíčky odpadnou – hřebík je dočasný magnet.  Dočasné magnety vytvoříme z magneticky měkkých materiálů (železo). Ukážeme si, jak snadno vytvořit magnet. Magnetická indukce a magnetování Tělesa s feromagnetickými vlastnostmi se v blízkosti magnetu zmagnetují. Tento jev nazýváme magnetickou indukcí.

3  Potřebujeme podlouhlé těleso zhotovené z tvrdé oceli (plátek na železo, jehlu, šroubovák…)  Např. plátek pilky na železo po celé délce asi 10-krát „natíráme“ školním magnetem.  Pomocí malých hřebíčků se přesvědčíme, že jsme získali trvalý magnet.  Trvalé magnety vytvoříme z magneticky tvrdých materiálů (ocel). Magnetickou indukci můžeme využít i k vytvoření trvalého magnetu. Magnetická indukce a magnetování To, zda vytvoříme dočasný nebo trvalý magnet závisí na látce, ze které je těleso vyrobeno.

4 Magnetická indukce a magnetování Ze kterých těles je možné vytvořit trvalé magnety a ze kterých dočasné. Trvalé Dočasné

5 Použité zdroje: 1.RAUNER, Karel. Fyzika 6: učebnice pro základní školy a víceletá gymnázia. 1. vyd. Plzeň: Fraus, 2004, 120 s. ISBN 80-723-8210-1. 2.MICROSOFT CORPORATION. Obrázky a jiný obsah [online]. 2012 [cit. 2012-09-01]. Dostupné z: http://office.microsoft.comhttp://office.microsoft.com Magnetická indukce a magnetování


Stáhnout ppt "ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 6 Tematický okruhMagnetismus TémaMagnetická."

Podobné prezentace


Reklamy Google