Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace"— Transkript prezentace:

1 Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Vzdělávací oblast Člověk a příroda Vzdělávací obor Fyzika 6 Tematický okruh Veličiny a jejich měření Téma Roztažnost těles a látek Název VY_32_INOVACE_14_21_roztaznost Určení 6. ročník Autor Mgr. Tomáš Bobál Vytvořeno Prosinec 2012 Anotace Určeno pro výuku a domácí přípravu žáků. Žák se na praktických příkladech a experimentech seznámí s délkovou a objemovou roztažností.

2 Roztažnost těles a látek
Co způsobilo poškození kolejnic?

3 Roztažnost těles a látek
Proč se při stavění mostů vytvářejí mezery?

4 Roztažnost těles a látek
Proč bývají dráty elektrického vedení prověšené? Ve kterém ročním období je to více?

5 Roztažnost těles a látek
Všechny tyto jevy souvisí s délkovou roztažností. Při zahřátí se prodlužuje délka tyčí a drátů. Ochlazením se jejich délka zmenšuje. Tento jev nazýváme délkovou roztažností. Z délkovou roztažností musíme počítat zejména ve stavebnictví. Jinak by hrozilo poškození konstrukcí.

6 Roztažnost těles a látek
Podívejme se, jak se vlivem zahřátí mění objem pevných těles. Provedeme pokus s kuličkou a prstencem. Kulička zavěšená na řetízku projde těsně prstencem. Co se stane, když pokus zopakujeme se zahřátou kuličkou?

7 Roztažnost těles a látek
Mění se při zahřátí nebo ochlazení také objem kapalin a plynů? Zahřívejme kapalinu v nádobě s tenkou trubičkou. Proč kapalina stoupá? Kde se tohoto jevu využívá? Máte doma expanzní nádobu? K čemu slouží? Proč se nemá nechávat jízdní kolo na slunci? Proč se nesmí tlakové nádoby vystavovat vysokým teplotám? Objem pevných těles, kapalin a plynů se při zahřívání zvětšuje a při ochlazení zmenšuje. Tento jev se nazývá objemová roztažnost.

8 Roztažnost těles a látek
Použité zdroje: RAUNER, Karel. Fyzika 6: učebnice pro základní školy a víceletá gymnázia. 1. vyd. Plzeň: Fraus, 2004, 120 s. ISBN MICROSOFT CORPORATION. Obrázky a jiný obsah [online] [cit ]. Dostupné z: Rail_buckle.jpg. In: <i>Wikipedia: the free encyclopedia</i> [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2006 [cit ]. Dostupné z: ROULEX_45. Pose_joint_de_chaussee_(14).JPG. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2010 [cit ]. Dostupné z: CSCHIRP. Fernw%C3%A4rme_u_bogen.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2009 [cit ]. Dostupné z: Gravesande%27s_ring_and_ball.png. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2013 [cit ]. Dostupné z:


Stáhnout ppt "Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace"

Podobné prezentace


Reklamy Google