Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace"— Transkript prezentace:

1 Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Vzdělávací oblast Člověk a příroda Vzdělávací obor Fyzika 8 Tematický okruh Elektrický proud Téma Elektrický proud a jeho příčiny Název VY_32_INOVACE_9_25_elektricky_proud Určení 8. ročník Autor Mgr. Tomáš Bobál Vytvořeno Březen 2012 Anotace Určeno pro výuku a domácí přípravu žáků. Prezentace objasňuje pojem elektrický proud a jeho příčiny.

2 Elektrický proud a jeho příčiny
Elektrický proud je uspořádaný pohyb nabitých částic Nabité částice jsou v každé látce (protony, elektrony). Ne vždy se ale mohou pohybovat. Protony jsou pevně uzavřeny v atomovém jádře. Elektrony jsou součástí obalu atomu, ze kterého je není snadné vytrhnout. Jen v některých látkách, hlavně v kovech, jsou některé elektrony volné – nejsou poutány k atomu a mohou se pohybovat po celém kovovém tělese. U roztoků, které obsahují ionty, se mohou pohybovat i kladné a záporné ionty, kterými pak může být tvořen elektrický proud.

3 Elektrický proud a jeho příčiny
Nabité částice, které se mohou pohybovat, jsou v kovových vodičích elektrony, v kapalinách a plynech to mohou být i ionty. Co nabité částice ale uspořádaně rozpohybuje? Co je příčinou elektrického proudu? U proudu vody to může být rozdíl nadmořských výšek – voda teče z kopce dolů. U elektrického proudu je nejčastější příčinou elektrické napětí.

4 Elektrický proud a jeho příčiny
Zde je nedostatek elektronů – kladný pól zdroje napětí. Ve vodiči se uspořádaně pohybují elektrony od – k +. Zde je přebytek elektronů – záporný pól zdroje napětí. Dohodnutý směr proudu je ale opačný: od + k –. Za směr elektrického proudu považujeme směr od kladného pólu k zápornému pólu zdroje. Nejčastější příčinou elektrického proudu je elektrické napětí. Elektrické napětí označujeme U, jeho jednotkou je volt (V). Vyzkoušej na simulaci.

5 Elektrický proud a jeho příčiny
Elektrický proud je fyzikální veličinou. Označujeme jej I a jeho jednotkou je ampér (A). Můžeme jej vyjádřit pomocí náboje Q, Který projde vodičem za čas t:

6 Elektrický proud a jeho příčiny
Použité zdroje: RAUNER, Karel, Josef PETŘÍK, Jitka PROŠKOVÁ a Miroslav RANDA. NAKLADATELSTVÍ FRAUS. Fyzika 8: učebnice pro základní školy a víceletá gymnázia. 1. Plzeň: Fraus, ISBN MICROSOFT CORPORATION. Obrázky a jiný obsah [online] [cit ]. Dostupné z:


Stáhnout ppt "Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace"

Podobné prezentace


Reklamy Google