Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace"— Transkript prezentace:

1 Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Vzdělávací oblast Člověk a příroda Vzdělávací obor Fyzika 8 Tematický okruh Zvukové jevy Téma Zvuk Název VY_32_INOVACE_3_25_zvuk Určení 8. ročník Autor Mgr. Tomáš Bobál Vytvořeno Únor 2012 Anotace Určeno pro výuku a domácí přípravu žáků. Prezentace seznamuje žáky se základními vlastnostmi zvuku a fyzikálními veličinami, které jej charakterizují.

2 Zvuk Zvuk je podélné vlnění s frekvencí od 16 Hz do 20000 Hz.
(20000 Hz = 20 kHz) Zvuky v tomto rozsahu frekvencí můžeme slyšet. Kmitající těleso zhušťuje a zřeďuje např. vzduch, který jej obklopuje, vzniká tak podélné vlnění – zvuk, který se šíří do okolí. Zdrojem zvuku jsou nejčastěji tělesa, která kmitají. VIDEO – animace šíření zvuku jen 1. část! VIDEO – reproduktor

3 Zvuk Zvukům vyvolaným periodickými kmity říkáme tóny.
Tóny vytvářejí např. hudební nástroje. Neperiodické zvuky označujeme slovem hluk. Hluky, zvláště hlasité jsou lidskému uchu nepříjemné. Říkáme jim rány, šumy, praskoty, skřípění, vrzání…

4 Zvuk Výška tónu je určena frekvencí. Čím větší je frekvence, tím je tón vyšší. SIMULACE Zvuk Mužský hlas Ženský hlas frekvence VIDEO Otestuj si svůj sluch! VIDEO Různé frekvence zvuku.

5 Díky barvě tónu jsme schopni rozlišit různé hudební nástroje.
Zvuk Barva tónu je určena časovým průběhem. Díky barvě tónu jsme schopni rozlišit různé hudební nástroje.

6 Vlnění Zvuk Použité zdroje:
RAUNER, Karel, Josef PETŘÍK, Jitka PROŠKOVÁ a Miroslav RANDA. NAKLADATELSTVÍ FRAUS. Fyzika 8: učebnice pro základní školy a víceletá gymnázia. 1. Plzeň: Fraus, ISBN MICROSOFT CORPORATION. Obrázky a jiný obsah [online] [cit ]. Dostupné z: ČESKÁ FILHARMONIE, Rudolfinum - Dvořákova síň 2011.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2011 [cit ]. Dostupné z:


Stáhnout ppt "Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace"

Podobné prezentace


Reklamy Google