Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace"— Transkript prezentace:

1 Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Vzdělávací oblast Člověk a příroda Vzdělávací obor Fyzika 8 Tematický okruh Práce a energie Téma Práce Název VY_32_INOVACE_20_25_prace Určení 8. ročník Autor Mgr. Tomáš Bobál Vytvořeno Září 2012 Anotace Určeno pro výuku a domácí přípravu žáků. Žák se seznámí s fyzikální veličinou práce, rozpozná, kdy je z fyzikálního hlediska konána a které podmínky musí být k tomu splněny. Vše je doplněno praktickými příklady.

2 Práce Jak spolu souvisí síla a práce? Kdy se práce koná a kdy ne? Odpovíme si pomocí následujících úvah. Je jasné, že působení silou ke konání práce nestačí. Je třeba, aby se těleso v důsledku působení síly pohybovalo! V kterých případech působí na těleso síla? V kterých případech se koná práce?

3 Práce Pro konání práce (mechanické) musí být splněny 2 podmínky:
Na těleso působí síla. Těleso se v důsledku působící síly pohybuje po dráze. Pokud jedna z podmínek (nebo obě) není splněna, mechanická práce se nekoná! Urči, kdy člověk koná práci: ANO NE ANO ANO NE

4 Práce Práce je fyzikální veličina. Označuje se písmenem W (z angl. work) a její jednotkou je joule (čti džaul), který značíme písmenem J. Je-li síla F působící na těleso ve směru trajektorie, vykoná se při přesunutí tělesa o dráhu s práce W = F . s Síla newton (N) Práce joule (J) Dráha metr (m) Převody jednotek práce: 1 kJ = J 1 MJ = J

5 Práce Příklad 1: Petr tlačil vozík silou 50 N po dráze 20 m.
Jakou vykonal práci? Zápis: F = 50 N s = 20 m W = ? J Výpočet: W = F . s W = W = 1000 J = 1 kJ Opověď: Petr vykonal práci o velikosti 1 kJ.

6 Práce Příklad 2: Zedník zvedl cihlu o hmotnosti 3 kg do výšky 1,2 m.
Jakou při tom vykonal práci. Zápis: m = 3 kg → F = 30 N s = 1,2 m W = ? J Výpočet: W = F . s W = ,2 W = 36 J Opověď: Zedník vykonal práci o velikosti 36 J.

7 Práce Příklad 3: Lokomotiva táhla vlak stálou silou 200 kN po vodorovné trati délky 4 km. Jakou práci vykonala? Zápis: F = 200 kN = N s = 4 km = 4000 m W = ? J Výpočet: W = F . s W = W = J = 800 MJ Opověď: Lokomotiva vykonala práci o velikosti 800 MJ.

8 Práce Použité zdroje: RAUNER, Karel, Josef PETŘÍK, Jitka PROŠKOVÁ a Miroslav RANDA. NAKLADATELSTVÍ FRAUS. Fyzika 8: učebnice pro základní školy a víceletá gymnázia. 1. Plzeň: Fraus, ISBN MICROSOFT CORPORATION. Obrázky a jiný obsah [online] [cit ]. Dostupné z:


Stáhnout ppt "Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace"

Podobné prezentace


Reklamy Google