Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Termika VY_32_INOVACE_05-54 Ročník: IX. r. Vzdělávací oblast:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Termika VY_32_INOVACE_05-54 Ročník: IX. r. Vzdělávací oblast:"— Transkript prezentace:

1 Termika VY_32_INOVACE_05-54 Ročník: IX. r. Vzdělávací oblast:
Člověk a příroda Vzdělávací obor: Fyzika Tematický okruh: Termika Téma: Elektrický proud a teplo Jméno autora: Jaroslava Vondráčková Vytvořeno dne: Metodický popis, (anotace): Materiál slouží k uvědomění si, že průchodem proudu vodičem vzniká teplo. Toto teplo je někde potřebné, jinde vadí.  VY_32_INOVACE_05-54

2 Elektrický proud a teplo
Prochází-li vodičem elektrický proud, zahřívá se. Má-li vodič dobrou elektrickou vodivost, zahřívá se málo. Velmi dobrou vodivost mají – stříbro, měď, zlato a hliník Malou vodivost – tedy velký elektrický odpor mají – tantal, cín, platina a slitina konstantan (měď, nikl a mangan)

3 Úkol pro vás Popřemýšlejte, ve kterých spotřebičích se elektrický proud mění v teplo. Napište je do sešitu. Vyber ty předměty, které byly zkonstruovány kvůli tomu, aby „hřály“. Zůstaly vám některé spotřebiče nezařazeny? Čím se liší od vybraných předmětů?

4 Tady vadí Teplo vznikající přenosem elektřiny z elektrárny do sídel se snažíme co nejvíce zmenšit. Víte jak? Žárovky kromě svícení také - - e - -.

5 Vysvětlení I. Elektrárny jsou často daleko od většiny sídel, které zásobují elektřinou. K přenosu do našich domovů používáme dálkové vedení pomocí vodičů. Víme, že každým vodičem se procházející elektrický proud částečně mění v teplo. Toto teplo snižuje přenášený výkon elektrického proudu. Chceme tedy tyto ztráty co nejvíce omezit.

6 Před čím tě varuje tato značka?
Vysvětlení II. Zvětšením průřezu vodičů bychom například velmi zatížili stožáry vedení. Museli bychom jejich vzájemné vzdálenosti zkrátit. Znamenalo by to zvýšení finančních nákladů na stavbu rozvodů. Pro zachování výkonu elektrického proudu (a zmenšení tepelných ztrát) se pro přenos zvyšuje napětí na tisíce voltů. Před městy a vesnicemi se toto napětí postupně snižuje v transformačních stanicích na potřebných 230 V a 380 V. Před čím tě varuje tato značka?

7 Tady nám slouží Kulma Žehlička Fén

8 Mikrovlnná trouba Toustovač Sendvičovač
A tady také Mikrovlnná trouba Toustovač Sendvičovač

9 I tady Elektrický sporák Fritovací hrnec Rychlovarná konvice

10 Jejda, i zde Elektrický gril Sušička prádla Pračka

11 A tyto předměty také? Pojistky Součást el. pece Pájecí pistole

12 Použitá literatura Použité obrázky: [online]. c2011 [cit ].


Stáhnout ppt "Termika VY_32_INOVACE_05-54 Ročník: IX. r. Vzdělávací oblast:"

Podobné prezentace


Reklamy Google