Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

OPAKOVÁNÍ VEDENÍ PROUDU: - v kovech - v kapalinách - v plynech - ve vlastních a příměsových polovodičích.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "OPAKOVÁNÍ VEDENÍ PROUDU: - v kovech - v kapalinách - v plynech - ve vlastních a příměsových polovodičích."— Transkript prezentace:

1 OPAKOVÁNÍ VEDENÍ PROUDU: - v kovech - v kapalinách - v plynech - ve vlastních a příměsových polovodičích

2 1. Čím je tvořen elektrický proud?
2. Čím je dána velikost elektrického proudu? 3. Jak značíme elektrický proud a jaké má základní jednotky? 4. Jaký je směr proudu v elektrickém obvodu? 5. Jak dělíme látky podle vodivosti elektrického proudu? 6. Co je to vodič? 7. Co je to izolant? 8. Co je to polovodič? 9. Co je to atom a z čeho se skládá? 10. Jaké částice obsahuje atom?

3 11. Jaké jsou podmínky vedení elektrického proudu?
12. Z jakých částic je složen vodič a jaký konají ve vodiči pohyb? 13. Čím je tvořen elektrický proud v kovech? 14. Co je podstatou elektrického proudu v kovech? 15. Co je to odpor vodiče? 16. Vede elektrický proud destilovaná voda? Proč? 17. Jak se nazývá vodivý roztok, který vede elektrický proud? 18. Co musíme udělat, aby destilovaná voda vedla elektrický proud? 19. Co musí v elektrolytu vzniknout, aby roztok vedl elektrický proud? 20. Co vede elektrický proud ve vodném rotoku?

4 21. Jaký je druhý název pro ANODU a KATODU v kapalinách?
22. Když ionty odevzdají své náboje elektrodám a reagují s materiálem nazvýme tento jev 23. Jakým směrem se pohybují v uzavřeném obvodu volné elektrony? 24. Plyny jsou za normálních podmínek dobrými..... 25. Jak se stanou plyny vodivými? 26. Co je to ionizace? 27. Jak se nazývá elektrický proud v plynech? 28. Vyjmenuj druhy elektrických výbojů 29. Jaké částice vodí elektrický proud v kovech? 30. Jaké je využití elektrického proudu v elektrolytech?

5 31. Uveď u každého výboje jeden příklad.
32. Co je to elektrická vodivost. 33. Jak lze zvýšit vodivost u polovodičů? 34. Jak dělíme polovodiče podle typu vodivosti? 35. Mezi vlastní polovodič patří křemík (Si), co se stane, když tento polovodič např. zahřejeme? 36. Když elektron vyletí z mřížky vznikne na jeho místě prázdné místo, které se nazývá...... 37. Elektron a díru označujeme jedním názvem. Jakým? 38. Co vznikne po spojení elektronu a díry? 39. Jak nazýváme jev, který je podmíněný vznikem volných elektronů a děr? 40. Jaké součástky využívají vlastní vodivosti polovodičů?

6 41. Jaké je využití termistoru?
42. Jaké je využití fotorezistoru? 43. Co je to příměsový polovodič? 44. Na čem závisí elektrická vodivost polovodičů? 45. Jak se dělí příměsové polovodiče? 46. Kdy vznikne polovodič typu N? 47. Co je to polovodič typu N? 48. Co je to polovodič typu P? 49. Kdy vznikne polovodič typu P? 50. Kdy vznikne PN přechod?

7 51. Která polovodičová součástka využívá PN přechodu?
52. Co je úkolem polovodičové diody? Nakresli a popiš diodu. Jaký typ polovodiče označuje písmeno A a K? 55. Diodu můžeme zapojit do obvodu dvěma způsoby. Jakými. 56. Jak musí být dioda do obvodu zapojena, aby jí neprocházel el. proud. 57. Jaké jsou druhy diod? 58. Jak se jmenuje dioda na obrázku? 59. Nakresli zapojení diody v závěrném směru. 60. Nakresli zpojení diody v propustném směru.

8 61. Nakresli voltampérovou charakteristiku u diody.
62. Jak se jmenuje dioda na obrázku? 63. Jakou barvu izolace má v zásuvce fáze? 64. Jakou barvu izolace má v zásuvce zem? 65. Jakou barvu izolace má v zásuvce nulák? 66. Ochrana před úrazem elektrickým proudem. 67. První pomoc při úrazu elektrickým proudem. 68. Co všechno najdeme na štítku el. spotřebiče? 69. Jaké jsou třídy ochrany u elektrických spotřebičů? 70. Jak budeš postupovat při zasažení člověka elektrickým proudem?

9 71. Proč je naše tělo vodičem elektrického proudu. 72
71. Proč je naše tělo vodičem elektrického proudu? 72. Jaký pohyb konají částice v elektrolytu, prochází-li jím elektrický proud? 73. Co musíme udělat, aby destilovaná voda vedla elektrický proud? 74. K jakým elektrodám se budou posouvat částice v elektrolytu Na+Cl-? 75. Čím je tvořen elektrický proud ve vodném roztoku soli? 76. Čím je tvořen elektrický proud ve vodném roztoku soli? 77. Jak se mění odpor polovodičů se s rostoucí teplotou? 78. Která součástka má PN přechod? 79. Vysvětli, proč proud diodou prochází a proč neprochází. 80. Čím je způsobeno různé zbarvení světla výbojek? 81. Co může nastat v silně ionizovaném vzduchu?


Stáhnout ppt "OPAKOVÁNÍ VEDENÍ PROUDU: - v kovech - v kapalinách - v plynech - ve vlastních a příměsových polovodičích."

Podobné prezentace


Reklamy Google