Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace"— Transkript prezentace:

1 Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Vzdělávací oblast Člověk a příroda Vzdělávací obor Fyzika 8 Tematický okruh Elektrický proud Téma Elektrická energie Název VY_32_INOVACE_17_25_elektricka_energie Určení 8. ročník Autor Mgr. Tomáš Bobál Vytvořeno Červen 2012 Anotace Určeno pro výuku a domácí přípravu žáků. Žák se seznámí s elektrickou energií.

2 Elektrická energie a spotřebiče
Víme již, že se energie nedá vytvořit ani zničit. Můžeme ji ale přeměňovat z jednoho druhu na jiný. Tepelná elektrárna Energie v palivu Teplo Energie páry Pohybová energie Elektrická energie Vodní elektrárna Polohová energie vody Pohybová energie vody Elektrická energie Jaderná elektrárna Jaderná energie Teplo Energie páry Pohybová energie Elektrická energie

3 Elektrická energie a spotřebiče
Jaké jsou výhody elektrické energie? Lze ji snadno přenášet na velké vzdálenosti. Dá se snadno měnit na další energie, které využíváme (teplo, světlo, mechanická energie, chemická…)

4 Elektrická energie a spotřebiče
Elektrické spotřebiče přeměňují elektrickou energii na nejrůznější jiné energie. Tepelné spotřebiče patří mezi nejjednodušší. Mají poměrně velkou spotřebu elektrické energie, proto se téměř nevyrábějí tepelné spotřebiče na baterie. Jejich základní částí je vodič z odporové slitiny – ta se při průchodu elektrického proudu zahřívá. Tam, kde je důležitá stálá (nastavená) teplota, např. u žehličky, trouby, topení.

5 Elektrická energie a spotřebiče
I žárovka je tepelný spotřebič. Teplota vodiče (vlákna) je tak vysoká (až 2500 °C), že rozžhavený kov září. Vlákna žárovek se vyrábějí z wolframu, který taje až při teplotě 3200 °C. Klasická žárovka většinu energie přemění na teplo, jen asi 8% na světlo – její účinnost je velmi malá.

6 Elektrická energie a spotřebiče
Úsporné světelné spotřebiče pracují jinak. Trubice zářivek jsou naplněny zředěným plynem, kterým procházejí elektrony narážejí do atomů plynu a předávají jim energii. Ty pak energii zpět vyzařují ve formě světla. Účinnost těchto světelných spotřebičů je mnohem vyšší než u žárovek. Poslední novinkou jsou LED žárovky, tvořené polovodičovými diodami LED.

7 Elektrická energie a spotřebiče

8 Elektrická energie a spotřebiče
Na štítcích elektrických spotřebičů bývá zpravidla uveden příkon spotřebičů ve wattech při zapojení spotřebiče na zdroj určitého napětí.

9 Elektrická energie a spotřebiče
Použité zdroje: RAUNER, Karel, Josef PETŘÍK, Jitka PROŠKOVÁ a Miroslav RANDA. NAKLADATELSTVÍ FRAUS. Fyzika 8: učebnice pro základní školy a víceletá gymnázia. 1. Plzeň: Fraus, ISBN MICROSOFT CORPORATION. Obrázky a jiný obsah [online] [cit ]. Dostupné z:


Stáhnout ppt "Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace"

Podobné prezentace


Reklamy Google