Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace"— Transkript prezentace:

1 Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Vzdělávací oblast Člověk a příroda Vzdělávací obor Fyzika 9 Tematický okruh Elektrický proud v polovodičích Téma Vliv příměsí v polovodiči Název VY_32_INOVACE_1_28_vliv_primesi_v_polovodici Určení 9. ročník Autor Mgr. Tomáš Bobál Vytvořeno Prosinec 2012 Anotace Určeno pro výuku a domácí přípravu žáků. Žák je seznámen s příměsovými polovodiči typu P a N.

2 Vliv příměsí v polovodiči
Zvýšit vodivost polovodiče lze i jinak, než dodáním energie ve formě tepla nebo světla – přidáním vhodné příměsi. Křemík se váže čtyřmi valenčními elektrony, fosfor pěti. Pátý valenční elektron fosforu se nemá s čím vázat, zůstane osamocen. Stačí velmi málo energie a stane se z něj volný elektron. Si Si Si Si P Si Si Si Si Si Přidáním pětimocné příměsi do křemíkového krystalu se výrazně zvýší počet volných elektronů. Vznikne polovodič typu N (negativní, elektronová vodivost).

3 Vliv příměsí v polovodiči
Křemík se váže čtyřmi valenčními elektrony, hliník třemi. Hliníku jeden elektron do vazby chybí, vznikne proto prázdné místo – díra. Si Si Si Na toto místo jsou přitahovány okolní elektrony, které díru zaplní. Na jejich místě se ale vytvoří díra nová. Si Al Si Si Si Si Přidáním trojmocné příměsi do křemíkového krystalu se výrazně zvýší počet děr. Vznikne polovodič typu P (pozitivní, děrová vodivost).

4 Vliv příměsí v polovodiči
Využití příměsových polovodičů: polovodičová dioda (více v další kapitole) tranzistor

5 Vliv příměsí v polovodiči
Použité zdroje: RAUNER, Karel, Václav HAVEL a Miroslav RANDA. NAKLADATELSTVÍ FRAUS. Fyzika 9: učebnice pro základní školy a víceletá gymnázia. 1. vydání. Plzeň: Fraus, ISBN


Stáhnout ppt "Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace"

Podobné prezentace


Reklamy Google