Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 8 Tematický okruhTepelné jevy.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 8 Tematický okruhTepelné jevy."— Transkript prezentace:

1 ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 8 Tematický okruhTepelné jevy TémaVar Název VY_32_INOVACE_20_26_var Určení8. ročník AutorMgr. Tomáš Bobál VytvořenoÚnor 2013 Anotace Určeno pro výuku a domácí přípravu žáků. Žák se seznámí s varem kapalin.

2 Var Při varu se ve vodě objevují bubliny, které stoupají vzhůru. Tyto bubliny jsou tvořeny vodní parou – plynným skupenství vody. Při varu se ve vodě objevují bubliny, které stoupají vzhůru. Tyto bubliny jsou tvořeny vodní parou – plynným skupenství vody. Var je zvláštní způsob vypařování, kdy se kapalina vypařuje nejen ze svého povrchu, ale z celého objemu. Var je zvláštní způsob vypařování, kdy se kapalina vypařuje nejen ze svého povrchu, ale z celého objemu. Po dosažení teploty varu teplota kapaliny již nestoupá i když stále dodáváme teplo. Teplo se zde použije na změnu skupenství. Po dosažení teploty varu teplota kapaliny již nestoupá i když stále dodáváme teplo. Teplo se zde použije na změnu skupenství. Var vody Var vody Prozkoumejme, jak se před varem a pak při varu mění teplota.

3 Var Teplota, při které kapalina vře je teplota varu. Její hodnota závisí na chemickém složení a na tlaku vzduchu, který je nad kapalinou. Teplota, při které kapalina vře je teplota varu. Její hodnota závisí na chemickém složení a na tlaku vzduchu, který je nad kapalinou. Látka Teplota varu ve °C za normálního tlaku voda100 etanol78,3 vodík-253 rtuť357 železo2 750 hliník2 470 wolfram5 550

4 Var Voda např. při teplotě 80 °C za normálního tlaku vzduchu nevře. Umístníme-li nádobu s vodou pod zvon vývěvy a snížíme tlak, voda opět začne vařit. Nižší tlak vzduchu  nižší teplota varu kapaliny. Voda např. při teplotě 80 °C za normálního tlaku vzduchu nevře. Umístníme-li nádobu s vodou pod zvon vývěvy a snížíme tlak, voda opět začne vařit. Nižší tlak vzduchu  nižší teplota varu kapaliny. S tím musí počítat např. horolezci. Ve větší nadmořské výšce je menší tlak, voda tam vře při nižší teplotě  jídlo je třeba vařit déle. V nadmořské výšce 2500 m vře voda již při 91 °C. S tím musí počítat např. horolezci. Ve větší nadmořské výšce je menší tlak, voda tam vře při nižší teplotě  jídlo je třeba vařit déle. V nadmořské výšce 2500 m vře voda již při 91 °C. Závislost teploty varu vody na tlaku a nadmořské výšce (kabinet.fyzika.net) Závislost teploty varu vody na tlaku a nadmořské výšce (kabinet.fyzika.net)

5 Var Funguje to i naopak: Vyšší tlak vzduchu  vyšší teplota varu kapaliny. Funguje to i naopak: Vyšší tlak vzduchu  vyšší teplota varu kapaliny. Varu při vyšším tlaku využíváme v tlakovém hrnci (lidově papiňáku). Voda v něm při vyšším tlaku vře při teplotě kolem 120 °C. Aby se tlak nebezpečně nezvýšil, je zde pojistný ventil. Varu při vyšším tlaku využíváme v tlakovém hrnci (lidově papiňáku). Voda v něm při vyšším tlaku vře při teplotě kolem 120 °C. Aby se tlak nebezpečně nezvýšil, je zde pojistný ventil. Proč při vaření v tlakovém hrnci šetříme energii? Proč při vaření v tlakovém hrnci šetříme energii? Jídlo je uvařeno rychleji.

6 Použité zdroje: 1.RAUNER, Karel, Josef PETŘÍK, Jitka PROŠKOVÁ a Miroslav RANDA. NAKLADATELSTVÍ FRAUS. Fyzika 8: učebnice pro základní školy a víceletá gymnázia. 1. Plzeň: Fraus, 2006. ISBN 80-7238-525-9. 2.MICROSOFT CORPORATION. Obrázky a jiný obsah [online]. 2012 [cit. 2012-09-01]. Dostupné z: http://office.microsoft.comhttp://office.microsoft.com Var


Stáhnout ppt "ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 8 Tematický okruhTepelné jevy."

Podobné prezentace


Reklamy Google