Veřejnosprávní činnost

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Správní právo Pojem správního práva.
Advertisements

Veřejná moc a veřejná správa
Popularizace výsledků dopravního výzkumu CZ.1.07/2.3.00/
Dostupné z Metodického portálu www. rvp
Veřejná správa 5RE901Teorie a management veřejné správy Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání.
Základy veřejné správy
Samospráva 1 SP1 Přednáška.
Veřejná správa velmi významná problematika, proto nelze ponechat na smluvní volnosti právní normy upravující výkonnou státní moc = správní právo správní.
Veřejná správa – úvod.
Správní činnosti.
STÁTNÍ SPRÁVA A SAMOSPRÁVA
FEL ČVUT v Praze Právo pro podnikatele II Mgr. František Šejnost
Kontrola veřejné správy
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Výuková prezentace Předmět:
Členění a organizace veřejné správy
Orofacionální cvičení I Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Právní aspekty podnikání
Právní aspekty podnikání
Krajské zřízení Přednáška M. Horáková.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Občanská nauka Ročník:
Základy správního práva
Obecná část správního práva
Právní normy Milana Reichlová.
Základní informace Veřejná správa – činnost veřejnoprávní korporace spravující veřejné záležitosti ve veřejném zájmu financovaná z veřejných prostředků.
Územní samospráva Kraje
1 Soudní ochrana v oblasti správy věcí veřejných Jitka Bělohradová.
Správní právo Pojem: ta část právního řádu, která upravuje veřejnou správu Předmět úpravy: široký okruh právních norem, které upravují práva a povinnosti.
Veřejná správa.
Hospodářský mechanismus
Právní řád Pavel Šuranský.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice,příspěvková organizace Autor: Ing. Vlasta Švachová Datum: Název: I Právní.
Státní správa Petr Machala.
Státní správa.
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Správní proces Úvodní přednáška JUDr. Petra Foltasová.
Autorské právo II Clara pacta, boni amici.. Jasné smlouvy, dobří přátelé.. FIT ČVUT v Praze Právo a informatika Mgr. František Šejnost
Norma, právo, forma zákonů
Soudní ochrana práva veřejnosti na účast ve veřejné správě 28. dubna 2010.
Uplatnění správního řádu (zákon č. 500/2004 Sb.) v režimu stavebního zákona (zákon č. 183/2006 Sb.) Petr Průcha listopad 2009.
1 Účast veřejnosti v procesech dle složkových předpisů práva životního prostředí Jitka Bělohradová.
Správa veřejného majetku O štěkajících kočkách a mňoukajících psech.
PROVĚRKY Převody jednotek času.
Právo jako normativní systém, základní pojmy
1 Referendum Jitka Bělohradová. 2 Referendum Projev přímé formy demokracie –Jeho zvláštní projevy: plebiscit, veto –Další formy přímé demokracie: lidová.
Organizační zabezpečení práva životního prostředí JUDr. Jana Dudová, Ph.D.
Rozklad čísel 6 – 10 – doplňování varianta A
Úvod do práva.
ZÁKLADY TEORIE PRÁVA III. Normativní právní akty Právní normy I.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Správní právo  Soubor veřejnoprávních norem, které upravují organizaci a činnost veřejné správy  Samostatné právní odvětví 1. Předmět 2. Metoda právní.
Nástin přednášek – studijní pomůcky. Pojem správy  vedení, řízení, (ekonomická) péče o něco  záměrná činnost, sledující dosažení určitého cíle (účelu)
Občanská společnost, státní občanství Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu.
PRÁVO Právní odvětví Ing. Lenka Dobešová- Právní nauka, Právo.
Právo. Pojem práva Právo je základním stavebním prvkem demokratického právního státu Právo je základním stavebním prvkem demokratického právního státu.
Číslo projektuOP VK Název projektuModerní škola Název školySoukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. PředmětObčanská nauka (klíčová.
Určeno pro:  žáky 4.ročníku středních škol Vzdělávací obor:
PRÁVNÍ ŘÁD ČESKÉ REPUBLIKY
ZÁKLADY SPRÁVNÍHO PRÁVA
Správní řízení I. Správní řád, rozsah jeho působnosti
BEP302Zk Veřejná správa v ČR a v Evropě Základní orientace v právu a úvod do studia veřejné správy. Místo veřejné správy v systému veřejné moci ve státě.
Vnitrostátní, mezinárodní a evropský rozměr práva
Mgr. Rostislav Navláčil 11. Vznik a podstata práva Občanská nauka
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Obecně o veřejné správě
Právo.
Rozklad čísel od 1 do 10 Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Právní normy ON 1. M.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
4. hodina Systém práva 1. M Plán hodiny: Systém práva
Transkript prezentace:

Veřejnosprávní činnost Dagmar Kostrhůnová Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Veřejná správa se obecně definuje jako správa veřejných záležitostí anebo jako souhrn všech správních činností Dělí se na státní správu a samosprávu: Státní správa – je uskutečňována státem (její činnost je zákonodárná a soudní) Realizuje výkon státní moci, má povahu mocensko-ochrannou Subjektem státní správy je stát

Samospráva – územní (uskutečňují ji obce a kraje) a zájmová (uskutečňují ji různé komory a svazy) Výkonem samosprávy je spravování vlastních záležitostí podle svých potřeb, při své činnosti se řídí zákony Správní právo Upravuje chování subjektů a společenské vztahy v souvislosti s realizací výkonné moci ve státě – ve veřejné správě

Prameny správního práva Obecně závazná pravidla chování neboli normativní akty používané ve veřejné správě, dále také mezinárodní smlouvy Normy správní práva Správně právní obecně závazná pravidla chování, která jsou vynutitelná státní mocí

Členění norem správního práva Regulativní normy upravují postavení a chování subjektů správního práva Ochranné normy správního práva poskytují ochranu tím, že postihují porušení práva Normy správního práva dále členíme na: - kompetenční a organizační - upravují pravomoc a působnost subjektů veřejné správy - hmotně právní – upravují práva a povinnosti - procesně právní – upravují postupy pro hmotně právní normy

Působnost norem správního práva Důležitou roli u norem správního práva hraje jejich působnost, výkon pravomoci Působnost místní – na jakém území norma působí (když je norma vydána orgánem kraje, působí na území kraje) Působnost časová – odkdy je norma správního práva platná (ode dne, kdy byla vyhlášena) anebo kdy má norma zpětný účinek Působnost osobní – kterých osob se týká 6

Institut správního uvážení Působnost věcná – vztahuje se na určitý druh správně právních vztahů, čili věc nebo oblast, která se projednává (školská problematika, živnostenská atd.) Institut správního uvážení Použije se při stavu, který není jednoznačně spojen s nutným právním následkem Orgány veřejné správy určí po zvážení okolností jedno z předvídaných řešení Správní právo počítá s tím, že správní orgán (např. obec) může, anebo nemusí vydat rozhodnutí (např. vydání stavebního povolení)

ÚKOLY Vysvětli rozdíl mezi státní správou a samosprávou. Co si představuješ pod pojmem veřejná správa? Jak členíme normy správního práva? Vysvětli rozdíl mezi věcnou a místní působností norem správního práva. Co upravuje správní právo? Zamysli se nad pojmem „Institut správního uvážení“.

LITERATURA PRŮCHA, P. - SKULOVÁ, S. - HAVLAN, P.: Základy správního práva a veřejné správy. Brno: Masarykova univerzita v Brně, 1993. ISBN 80-210-0820-2. PRŮCHA, P: Správní právo. Brno: Masarykova univerzita v Brně, 2001. ISBN 80-210-2763-0. ŠPAČEK, D: Správní věda. Brno: Masarykova univerzita v Brno, Studijní plán, 2005. ŠPAČEK, D: Veřejná správa České republiky. Brno: Masarykova univerzita v Brně, Studijní podklady, 2005.