Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:"— Transkript prezentace:

1 Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu: VY_32_INOVACE_8_PRAVO_04 Právní normy Téma sady: Právo Obor, ročník: Veřejnosprávní činnost, 1. ročník Datum vytvoření: květen 2013 Anotace: Společenská norma, právní norma, kogentní a dispozitivní právní norma, právní řád. Metodický obsah: Výklad nového učiva, definování pojmu právní norma, její znaky a druhy s uvedením příkladů z praxe.

2 Zákony se osvědčují, když jsou v souladu s mravy těch,
VYSVĚTLI Motto: Zákony se osvědčují, když jsou v souladu s mravy těch, kdo jich užívají. Latinské přísloví Obr.1 Spravedlnost (1)

3 SPOLEČENSKÉ NORMY NORMATIVNÍ SYSTÉM
Tvoří : právní normy a neprávní normativní systém. NEPRÁVNÍ NORMATIVNÍ SYSTÉM - morální systém (morálka), - náboženské normy (Desatero...), - politické normy (tzv. politická kultura), - pravidla slušného chování a občanského soužití tzv. „dobré mravy“, - sportovní pravidla (fair play).

4 PRÁVNÍ NORMA PRÁVNÍ PŘEDPIS
PRÁVNÍ NORMA - DEFINICE Všeobecně závazné pravidlo chování, jehož dodržování je vynutitelné státní mocí. Základní jednotka právního řádu. PRÁVNÍ PŘEDPIS Právní předpis – soubor právních norem Tvorba právních předpisů – legislativa. Úkol: Uveďte příklady právní normy a právního předpisu. Obr.2 Norma - předpis (2)

5 ZNAKY PRÁVNÍ NORMY ZÁKLADNÍ ZNAKY
Právně závazná (oproti např. doporučení, radě). Stanovuje, co má být. Obecná (norma neřeší jednotlivý případ, ale upravuje chování určitých skupin subjektů). Vynutitelná státní mocí. Má určenou podobu. Úkol: Vyjmenujte znaky morální normy a porovnejte s právní normou.

6 DRUHY PRÁVNÍCH NOREM (dle obsahu)
DLE JEDNOTLIVÝCH PRÁVNÍCH ODVĚTVÍ Ústavní právo – ústavní normy o uspořádání a řízení státu. Správní právo – organizace a činnost státního aparátu. Občanské právo – právní normy o soukromých právech a povinnostech osobní a majetkové povahy FO a PO. Pracovní právo – souhrn právních norem o pracovních vztazích a o vztazích, které s výkonem práce souvisí. Trestní právo – vymezení trestných činů a trestů za ně ukládaných. Finanční právo – úprava peněžních záležitostí.

7 DRUHY PRÁVNÍCH NOREM (dle odvětví práva)
PRÁVNÍ NORMY VEŘEJNOPRÁVNÍ Dle těchto norem plní svoji funkci stát nebo obec vůči ostatním subjektům. Normy kategorické - nadřazení státu vůči ostatním. PRÁVNÍ NORMY SOUKROMOPRÁVNÍ Mají dispozitivní charakter. Založeny na vzájemně rovném postavení (např. občanský zákoník) – definují, stanovují a chrání zájmy občanů i státu. Obr.3 Normy – spravedlnost (3)

8 DRUHY PRÁVNÍCH NOREM DĚLENÍ DLE ZÁVAZNOSTI PRÁVNÍCH NOREM
KOGENTNÍ PRÁVNÍ NORMY Uplatnění pravidla „Co není povoleno, je zakázáno“ – normy donucující – závazné bezvýhradně. Zvlášť důležitý význam v právu: správním, trestním, ústavním nebo procesním. DISPOZITIVNÍ PRÁVNÍ NORMY Uplatnění pravidla „Co není zakázáno, je povoleno“ – smluvní volnost – možnost úpravy právní normy dohodou zúčastněných stran – normy podpůrné. Uplatnění v právu: občanském, obchodním a pracovním.

9 Předpis platný ode dne vydání – datum v záhlaví předpisu. ÚČINNOST
PLATNOST A ÚČINNOST PLATNOST Platnost - předpis vytvořen předepsaným způsobem příslušným státním orgánem (prošel legislativním procesem) a stal se součástí právního řádu. Předpis platný ode dne vydání – datum v záhlaví předpisu. ÚČINNOST Účinnost - povinnost se předpisem řídit. Datum nabytí účinnosti zpravidla uvedeno v posledním paragrafu předpisu.

10 PRÁVNÍ ŘÁD PRÁVNÍ ŘÁD – DEFINICE
Souhrn všech právních předpisů ve státě - uspořádán stupňovitě dle důležitosti jednotlivých právních předpisů. Důležitost neboli právní síla právních předpisů závisí na tom, který státní orgán je vydal a jak se nazývají. Právní normy prvotní - zákony. Právní normy druhotné (odvozené) – vyhlášky, nařízení… PLATÍ Každý stát - vlastní právní řád - vyžaduje jeho dodržování po vlastních občanech i cizincích, kteří pobývají na území státu.

11 PRÁVNÍ ŘÁD ČR předpisy zákonné podzákonné předpisy

12 právní, morální, náboženské, estetické, politické
JAKÉ NORMY ZNÁME? URČETE DRUH NORMY právní, morální, náboženské, estetické, politické Kdo jiného násilím nutí, aby něco konal, nebo opominul, či trpěl, bude potrestán odnětím svobody až na 3 léta. V šatně pomáháme z kabátu ženě a starším. Pomni, abys den sváteční světil. Člen strany je povinen platit členské příspěvky. Nošení náušnic všem sluší. Která společenská norma zde chybí? Uveďte příklad.

13 ZDROJE OBRÁZKŮ Obr.1 [online]. [cit ]. Dostupné z: Obr.2 [online]. [cit ]. Dostupné z: Obr.3 [online]. [cit ]. Dostupné z:

14 AUTORSKÁ PRÁVA A CITACE
Kolektiv autorů. Právo pro každého: učebnice programu "Právo pro každý den - Street Law" [online]. Vyd. 4. se zapracovanými změnami v zákonech Praha: Partners Czech, 2010, 1 CD-ROM [cit ]. ISBN RYSKA, Radovan; PUŠKINOVÁ, Monika. Právo pro střední školy. 7. vyd. Praha: Eduko první, přepracované, 2012, 88 s. ISBN Šíma, Alexander, Suk, Milan. Základy práva pro střední a vyšší odborné školy.12. dopl. vyd. Praha: C.H.Beck, 2012, IBSN Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Tato prezentace je autorským dílem.


Stáhnout ppt "Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:"

Podobné prezentace


Reklamy Google