AEM – význam a vliv krajských energetických koncepcí.. ENVIROS s.r.o. Vladimíra Henelová a kol. Aplikace státní energetické koncepce v krajích.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Energetická bezpečnost ČR - představy x mýty x realita; technologický úhel pohledu Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
Advertisements

Podpora KVET v novele zákona o hospodaření energií
Státní energetické koncepce
1  Ministry of Industry and Trade 2006 Energetika ČR ve vazbě na energetickou politiku EU Ing. Zbyšek Sochor Ředitel sekce energetiky Ministerstvo průmyslu.
Konference Bezpečnost dodávek v energetice – Projekty úspor Prezentace pro účastníky konference: Bezpečnost dodávek v energetice Ing.
Obsah a pořízení politiky územního rozvoje Politika územního rozvoje -určuje ve stanoveném období požadavky na konkretizaci úkolů územního plánování v.
Energetická legislativa Zákon č.406/2000 Sb.,o hospodaření energií Vyhláška 252/2001Sb., o způsobu výkupu elektřiny z obnovitelných zdrojů a KVET Liberec.
Aktualizace Státní energetické koncepce České republiky
Energetika a stavebnictví Územní energetická koncepce Mezinárodní konference ABF P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Podmínky podnikání v teplárenství a kogeneraci v ČR a v EU Ivo Slavotínek MVV Energie CZ s.r.o. Agora Flora, Chrudimská 2526/2a Praha 3.
Aktualizace státní energetické koncepce a její dopady na MS kraj
Nezávislý výrobce na trhu s elektřinou v ČR a v EU. Problémy LDS Ing. Petr Matuszek Jelenovská
Státní energetická koncepce – její sočasnost a budoucnost Ing. Drahomír Šelong oddělení energetické politiky Ministerstvo průmyslu a obchodu Listopad 2007.
ENERGETIKA A STÁT – NÁSTROJE STÁTU A JEJICH VYUŽITÍ Jan Mládek Energy Business Breakfast 8. října 2004.
STÁTNÍ ENERGETICKÁ KONCEPCE Zahrnutí výsledků NEK a OR do návrhu nové SEK. Nejzávažnější ustanovení a změny proti stávajícímu znění. Změny v energetické.
MSEK – sdružení právnických a fyzických osob, které podnikají převážně na území Moravskoslezského kraje v odvětvích energetického průmyslu. Klastr sdružuje.
Budoucnost energetiky ČR Aktualizace státní energetické koncepce Diskuse AEM – Poděbrady 18. a 19. března 2003.
Teplárenství a liberalizovaný trh s energiemi. České teplárenství Vývoj, současnost, perspektiva.
1  Ministry of Industry and Trade 2007 EU a její vliv na Evropskou energetiku i na energetiku ČR Státní energetická koncepce Ing. Zbyšek Sochor ŘS energetiky.
AKTUÁLNÍ VÝZVY PROGRAMOVÉHO OBDOBÍ Horizont
Energetická budoucnost Moravskoslezského kraje s novou jadernou elektrárnou nebo bez ní? Ing. Pavel Bartoš viceprezident MSEK.
Sustainable Construction and RES in the Czech Republic Irena Plocková Ministry of Industry and Trade CR, Na Františku 32, Praha, CR.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Aktualizace státní energetické koncepce Ministerstvo průmyslu a obchodu – odbor energetické politiky Ing. Jan Pouček 18.března 2003 PODĚBRADY.
Česká energetika na rozcestí Návrh nové Státní energetické koncepce České republiky s výhledem do roku 2050 Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra Ministerstvo.
XXII. Seminář energetiků
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Udržitelná energetika 3 Czech BCSD Praha, Ing. Vladimír Vlk, energetický poradce.
Vladimíra Henelová ENVIROS, s.r.o. Podrobnosti zpracování ÚEK dle zákona č. 406/2000 Sb., v platném znění, a Nařízení vlády č. 195/2001 Sb.
Zákon o podpoře výroby energie z obnovitelných zdrojů energie z pohledu MŽP Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická.
Vliv aktualizované SEK na krajské ÚEK a jejich hodnocení z pohledu ČEA Ing. Táňa Dutkevičová Česká energetická agentura Praha Praha,
Energetický audit ve velkém průmyslovém podniku z pohledu zadavatele Ing. Petr Matuszek Seminář AEM Brno
Státní energetická koncepce a postavení plynárenství v ČR Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra © 2006 Ministerstvo průmyslu a obchodu České Republiky Praha,
Opatření na snižování emisí skleníkových plynů a plnění environmentálních cílů státní energetické koncepce Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo.
Změna Státní energetické koncepce a priority České republiky k zajištění bezpečnosti zásobování elektřinou Ing. Tomáš H ü n e r náměstek ministra © 2008.
Úspory energie a regenerace
Stav otevření trhu a energetické legislativy v ČR z pohledu spotřebitelů a nezávislých výrobců Ing. Bohuslav Bernátek - ENERGETIKA TŘINEC, a. s. Brno -
Současný stav a problematika plnění Státní energetické koncepce
XXI. Seminář energetiků Regulace v energetice. Podpora OZE a její vliv na cenu elektřiny. Cenová rozhodnutí na r Seminář Teplárny Otrokovice, a.
Energetická legislativa Příprava zákona o výkupu energie z obnovitelných zdrojů a kogenerace Poděbrady 19. března 2003 Ing. Miroslav DOSTÁL Česká energetická.
Energetika ČR a její vyhlídky Základní změny zákona č Sb Ladislav Havel © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Ministry of Industry and Trade of the Czech Republic Směrnice 77/2001 o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů Jan Pouček Ministerstvo průmyslu.
Příprava II. etapy EDR Praha Mgr. Aleš Kuták, náměstek ministra a ředitel sekce ochrany klimatu a ovzduší.
AEM – význam a vliv krajských energetických koncepcí.. ENVIROS s.r.o. Vladimíra Henelová a kol. ÚEK - územní interpretace Státní energetické koncepce.
Ostrava Obnovitelné zdroje energie Ing. Jaroslav Kubín Ministerstvo životního prostředí Vršovická Praha 10 Tel.:
Energetické a ekologické scénáře pro přípravu aktualizace energetické koncepce Poděbrady
Propojení zákona o integrované prevenci a zákona o hospodaření energií Ing. František Plecháč Státní energetická inspekce.
VAZBY MEZI ÚZEMNÍMI ENERGETICKÝMI KONCEPCEMI A UŽIVATELI ENERGIE.
Výzkumné projekty MŽP v oblasti odpadového hospodářství
10.listopadu 2003ČEA, Ing.Josef Bubeník Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie.
Problematika podpory KVET a druhotných energetických zdrojů v novele energetického zákona Ing. Ladislav Havel © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Cíle územního plánování „vytvářet předpoklady pro výstavbu a pro udržitelný rozvoj území soustavným a komplexním řešením účelného využití a prostorového.
Environmentální aspekty bezpečnosti a dostupnosti energie v ČR a EU Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
Správa stavební 2 Filip Dienstbier, 2010 Nástroje územního plánování Územně plánovací podklady Politika územního rozvoje.
Centrální zdroj tepla versus jeho substituční zdroje
Pohled nezávislého výrobce na trh s elektřinou v ČR a EU Ing. Petr Matuszek Poděbrady
Hodnocení členství ČR v EU z pohledu velké průmyslové energetiky Ing. Petr Matuszek Konference AEM 2005 Praha 14. – 15. září 2005.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
NOVÁ ENERGETICKÁ STRATEGIE EU A ČR Prezentace pro účastníky konference: NOVÁ ENERGETICKÁ STRATEGIE EU A ČR Udržitelná výroba energie –
Sdružení podnikatelů v teplárenství Odpady 2015 a jak dál? Význam energetického využívání odpadů pro teplárenství Ing. Martin Hájek, Ph.D.
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA JIHLAVY DO ROKU 2020 VYHODNOCENÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A SOUSTAVU NATURA 2000.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Ing. Klára Dostálová, náměstkyně pro řízení sekce regionálního rozvoje Ing. Tomáš Sklenář, ředitel odboru územního plánování.
ENERGETICKÁ POLITIKA EU: udržitelná, bezpečná a dostupná energie Petr Zahradník, člen Národní ekonomické rady vlády (NERV) a EPOS při MMR.
Praha – Žofín, 29. Září 2009 Vliv evropské legislativy na energetiku v ČR Tomáš HÜNER náměstek ministra průmyslu a obchodu Praha 29. září 2009.
Operační program Životní prostředí. 2 OPŽP – druhý největší operační program  Finanční nástroj pro čerpání prostředků z fondů Evropské unie  V letech.
Centrální zásobování teplem Kulatý stůl Hospodářská komora ČR Ing. Pavel Bartoš viceprezident HK ČR , Praha.
Ing. Pavel Šolc Náměstek ministra průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE ČR A POSUZOVÁNÍ JEJÍHO VLIVU NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ 11 Jaderná.
Energetické využívání odpadů z pohledu MPO
Energetika budoucnosti - uhlí atom nebo obnovitelné zdroje?
Transkript prezentace:

AEM – význam a vliv krajských energetických koncepcí.. ENVIROS s.r.o. Vladimíra Henelová a kol. Aplikace státní energetické koncepce v krajích

Zpracování SEK – zákon č. 406/2000 Sb. Pojetí a funkce energetické politiky jsou od roku 2001 upraveny zákonem č. 406/2000 sb. o hospodaření energií. Znění hlavy II - Energetické koncepce, § 3 - Státní energetická koncepce:  (1) Státní energetická koncepce je strategickým dokumentem s výhledem na 20 let vyjadřujícím cíle státu v energetickém hospodářství v souladu s potřebami hospodářského a společenského rozvoje, včetně ochrany životního prostředí, sloužícím i pro vypracování územních energetických koncepcí.  (2) Návrh státní energetické koncepce zpracovává Ministerstvo průmyslu a obchodu (dále jen "ministerstvo") a předkládá jej ke schválení vládě.  (3) Naplňování státní energetické koncepce vyhodnocuje ministerstvo nejméně jedenkrát za 2 roky a o výsledcích vyhodnocení informuje vládu. V případě potřeby ministerstvo zpracovává návrhy na změnu státní energetické koncepce a předkládá je ke schválení vládě.

Státní energetická koncepce a kraje  Kraj si vytváří územní energetickou koncepci - jak definuje Zákon č. 406/2000 Sb. územní energetická koncepce vychází ze státní energetické koncepce a obsahuje cíle a principy řešení energetického hospodářství na úrovni kraje. Vytváří podmínky pro hospodárné nakládání s energií v souladu s potřebami hospodářského a společenského rozvoje včetně ochrany životního prostředí a šetrného nakládání s přírodními zdroji energie.  NV č. 195/2001 Sb. - Řešení energetického hospodářství území obsahuje zabezpečení energetických potřeb územních obvodů s podílem využívání obnovitelných a druhotných zdrojů a úspor energie a s ekonomickou efektivností při respektování státní energetické koncepce, regionálních omezujících podmínek a se zabezpečením spolehlivosti dodávek jednotlivých forem energie.

Kvantifikovány v dlouhodobém a střednědobém horizontu Nástroje zajištění realizace cílů energetické koncepce: legislativní, ekonomické, státní programy a další nástroje Aktualizace energetické koncepce: analýzy plnění cílů energetické koncepce, průběžné hodnocení plnění cílů, návrhy nových priorit, cílů a nástrojů Nástroje a opatření pro naplnění cílů SEK v návrhu státní energetické koncepce Cíle: a) Maximalizace energetické efektivnosti b) Zajištění maximální šetrnosti vůči životnímu prostředí c) Zajištění vhodného poměru spotřeby prvotních energetických zdrojů d) Dokončení transformace energetického hospodářství

Cíle státu v energetickém hospodářství Maximalizace energetické efektivnosti  využití energetických zdrojů při výrobě energie vč. OZE  technologických procesů  spotřebičů energie (úspory elektřiny)  rozvodných energetických soustav Maximalizace úspor tepla Zajištění vhodného poměru spotřeby PEZ  podpora výroby energie z OZE  maximalizace využití domácích energetických zdrojů  optimalizace využití jaderné energie 1. 2.

Cíle státu v energetickém hospodářství Zajištění maximální šetrnosti vůči životnímu prostředí  minimalizace emisí znečišťujících látek  minimalizace emisí skleníkových plynů  minimalizace ekologického zatížení budoucích generací  minimalizace ekologického zatížení z minulých let Dokončení transformace a liberalizace energetického hospodářství  vytvoření vysoce konkurenčního prostředí s cílem minimalizace cenové hladiny všech druhů energie  optimalizace zálohování zdrojů tepla a jiné energie  vytvoření předpokladů pro operativní volbu dodavatele energie  vytvoření takových dopravních cest energie, které umožňují operativní změnu dodavatele energie v případě výpadku dodávky 3. 4.

Nástroje realizace cílů státní energetické koncepce Soubor nástrojů a opatření: nástroje legislativní  Energetický zákon (č. 458/2000 Sb.) - novela zákona a vyhlášek  Zákon o hospodaření energií (č. 406/2000 Sb.) - novela zákona a vyhlášek  Legislativa podpory výkupu elektřiny z obnovitelných zdrojů a z kombinované výroby elektřiny a tepla (návrh zákona o výrobě elektřiny a tepla z obnovitelných zdrojů, o podpoře kombinované výroby elektřiny a tepla)  Zákon o investičních pobídkách (č. 453/2001 Sb.) – novela  Zákon č. 189/1999 Sb. o nouzových zásobách ropy, řešení ropné nouze státní programy podpory a útlumu  Národní program hospodárného nakládání s energií a využívání obnovitelných zdrojů  Národní program orientovaného výzkumu a vývoje – program „Energie pro ekonomiku a společnost“  Programy útlumu a útlumu uhelného, rudného a uranového hornictví

Nástroje realizace cílů státní energetické koncepce regulační nástroje  Kompetence MPO v oblasti regulování dovozů elektřiny a zemního plynu dlouhodobé výhledy a koncepce  Dlouhodobý výhled energetického hospodářství do roku 2020 – 2030  Koncepce restrukturalizace a privatizace majoritních a minoritních podílů FNM v uhelných a elektroenergetických společnostech a ve společnosti Unipetrol  Dlouhodobý výhled cen a vzájemných relací tarifů energetických komodit analytická, mediální a další opatření  Vyhodnocovací a analytické činnosti, např. Analýzy vývoje dovozní energetické závislosti a opatření na udržení limitované úrovně, vývoje podílu OZE v energetické bilanci apod.  Připravovaná povinnost společností informovat své zákazníky o palivovém mixu ze kterého je dodávaná elektřina vyráběná (vč. obnovitelných zdrojů) spolupráce s mezinárodními a mezivládními organizacemi

Státní energetická koncepce a kraje  Kraj si vytváří územní energetickou koncepci - Zákon č. 406/2000 Sb.  územní energetická koncepce vychází ze státní energetické koncepce a obsahuje cíle a principy řešení energetického hospodářství na úrovni kraje. Vytváří podmínky pro hospodárné nakládání s energií v souladu s potřebami hospodářského a společenského rozvoje včetně ochrany životního prostředí a šetrného nakládání s přírodními zdroji energie.  Analyzuje podmínky kraje a stanovuje priority kraje v oblasti EH. Řešení energetického hospodářství území obsahuje zabezpečení energetických potřeb územních obvodů s podílem využívání obnovitelných a druhotných zdrojů a úspor energie a s ekonomickou efektivností při respektování státní energetické koncepce, regionálních omezujících podmínek a se zabezpečením spolehlivosti dodávek jednotlivých forem energie.

Územní energetická koncepce kraje Respektuje širší cíle SEK tj. naplňuje vizi bezpečnosti, spolehlivosti a nezávislosti dodávek energie při řešení energetického hospodářství území a to zejména  Maximalizací energetické účinnosti – stanovuje konkrétní možnosti úspor energie při výrobě tepla a elektřiny v rozvodných soustavách ve spotřebě energie v jednotlivých spotřebitelských sektorech  Využíváním místních zdrojů energie Konkretizuje možnosti ekonomického využití obnovitelných a druhotných zdrojů energie v návaznosti na podmínky území a definované budoucí potřeby na území Vychází z podmínek liberalizovaného trhu s energií

ODZE – potenciál – až na 11,8% podílu na PEZ

Zajištění maximální šetrnosti vůči životnímu prostředí  zákon o ochraně ovzduší a jeho prováděcí předpisy (č. 86/2002 Sb.)  zákon o posuzování vlivů na životní prostředí (č. 100/2002 Sb.)  zákon o odpadech (č. 185/2001 Sb.)  zákon o integrované prevenci a omezování znečištění (č. 76/2002 Sb.) - elektroenergetika, teplárenství, rafinerie, koksovny + průmysl prostřednictvím energetické účinnosti  Zpřísněné požadavky na provozovatele  Programy snižování emisí, ke zlepšení kvality ovzduší  Programy snižování emisí látek, přispívajících ke změně klimatu, apod.  Opatření a nástroje programů – průnik s ÚEK

Nástroje realizace ÚEK kraje  Územní plánování (vymezení koridorů veřejně prospěšných staveb, limity využití území v obcích – územní regulativy)  Územní rozhodování (umisťování zdrojů a staveb – způsob zásobování)  Stavební řízení (požadavky na energetickou účinnost nových a rekonstruovaných zařízení a staveb)  Komunikace a vzájemná informovanost subjektů na území – povolovací řízení, IPPC, Programy a jejich potřeby, stanoviska kraje a obcí, apod.  Spolupráce s dodavateli paliv a energie do území (stanovování priorit v zásobování územních celků, nových RP, apod.) Vytvoření informačního zázemí pro rozhodovací procesy kraje – volba rozsahu a typu informací a dat + systémový a transparentní způsob zpracování

Nástroje realizace ÚEK kraje  Programy rozvoje kraje (řešení specifik EH kraje - infrastruktura)  Programy snižování emisí (podpora opatřením redukujícím emise škodlivin pro dosažení emisních stropů nebo souladu s imisními limity)  Programy ke zlepšení kvality ovzduší (podpora opatřením na dosažení souladu území s imisními limity) Operační programy (SROP, OP Průmysl a podnikání, OP Infrastruktura), zdroje ČEA, SFŽP Priority kraje