Počítačová chemie (5. přednáška)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Komplexní čísla. Komplexní číslo je uspořádaná dvojice [x, y], kde číslo x představuje reálnou část a číslo y imaginární část. Pokud je reálná část nulová,
Advertisements

Fakulta životního prostředí Katedra informatiky a geoinformatiky
ÚVOD DO STUDIA CHEMIE 1 Stavba atomu
Počítačová grafika III - Cvičení Integrováví na jednotkové kouli
Mechanika Dělení mechaniky Kinematika a dynamika
2.1-3 Pohyb hmotného bodu.
PA081 Programování numerických výpočtů
46. STR - dynamika Jana Prehradná 4. C.
Kuželosečky Autor: Mgr. Alena Tichá.
MOMENTY SETRVAČNOSTI GEOMETRICKÝCH ÚTVARŮ
Sylabus V rámci PNV budeme řešit konkrétní úlohy a to z následujících oblastí: Nelineární úlohy Řešení nelineárních rovnic Numerická integrace Lineární.
Počítačová chemie (11. přednáška)
BD01 Základy stavební mechaniky
Molární množství, molární hmotnost a molární koncentrace
T.A. Edison Tajemství úspěchu v životě není v tom, že děláme, co se nám líbí, ale, že nacházíme zalíbení v tom, co děláme.
MECHANIKA.
Kruh, kružnice – povrch, objem, výpočty
Shrnutí z minula Molekulová mechanika/dynamika
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
3. KINEMATIKA (hmotný bod, vztažná soustava, polohový vektor, trajektorie, rychlost, zrychlení, druhy pohybů těles, pohyby rovnoměrné a rovnoměrně proměnné,
Předmět: Počítačová grafika 1 (PGRF1) Přednáška č
Když tři rozměry nestačí...
Funkce Základní pojmy. Funkce - Základní pojmy Základní pojmy Funkce  Funkce je pravidlo, které každému reálnému číslu z určité podmnožiny množiny 
ÚVOD DO STUDIA CHEMIE.
„Svět se skládá z atomů“
Zobrazení v jednotkové kružnici Vlastnosti goniometrických funkcí
Úvod do 3D geometrie První přednáška mi vyšla na 90 minut po slajd 31 (3D representace modelů). Ten zbytek jsem pak prolítnul tak za pět minut, ale myslím.
Typy chemických vzorců
Poděkování: Tato experimentální úloha vznikla za podpory Evropského sociálního fondu v rámci realizace projektu: „Modernizace výukových postupů a zvýšení.
Mgr. Martin Krajíc matematika 3.ročník analytická geometrie
Soustavy souřadnic – přehled
ŠablonaIII/2číslo materiálu397 Jméno autoraMgr. Alena Krejčíková Třída/ ročník1. ročník Datum vytvoření
Skutečná a relativní atomová hmotnost
Rozpoznávání v řetězcích
Databázové systémy Informatika pro ekonomy, př. 18.
Diferenciální geometrie křivek
KINEMATIKA - popisuje pohyb těles - odpovídá na otázku, jak se těleso pohybuje - nezkoumá příčiny pohybu.
Kanonické indexování vrcholů molekulového grafu Molekulový graf: G = (V, E, L, ,  ) Indexování vrcholů molekulového grafu G: bijekce  : V  I I je indexová.
Počítačová chemie (2. přednáška)
Počítačová chemie (3. přednáška)
př. 6 výsledek postup řešení
IX. Vibrace molekul a skleníkový jev cvičení
4 Základy - pojmy Střed promítání ,,O“ Hlavní bod snímku ,,H“ Konstanta komory ,,f“ Osa záběru Střed snímku ,,M“ Rámová značka (měřický snímek) Úvod do.
Modelování a výpočty MKP
MASKS © 2004 Invitation to 3D vision. MASKS © 2004 Část 1 Přehled a úvod.
Látkové množství Mgr. Jakub Janíček VY_32_INOVACE_Ch1r0109.
Operace s vektory Autor: RNDr. Jiří Kocourek.
Pavel Jež, Ctirad Martinec, Jaroslav Nejdl
VEKTORY.
VIII. Vibrace víceatomových molekul cvičení
Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník
Fyzika pro lékařské a přírodovědné obory Ing. Petr Vácha ZS – Termika, molekulová fyzika.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Ing. Milan Houška KOSA PEF ČZU v Praze
Analýza výsledků v modelech lineárního programování
FUNKCE – grafické znázornění
Výpočet obsahu prvků ve sloučenině
(4S,6S)-2-Ethyl-6-hydroxy-4-chlorcyklohex-2-en-1-on
Výpočet relativní atomové hmotnosti
„Svět se skládá z atomů“
1 Lineární (vektorová) algebra
VY_32_INOVACE_05-01 Úvod do studia chemie
MECHANIKA.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Upravila R.Baštářová.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_04-10
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Tvary molekul Mezimolekulové síly.
Tuhé těleso Tuhé těleso – fyzikální abstrakce, nezanedbáváme rozměry, ale ignorujeme deformační účinky síly (jinými slovy, sebevětší síla má pouze pohybové.
„Svět se skládá z atomů“
Analytická geometrie kvadratických útvarů
Transkript prezentace:

Počítačová chemie (5. přednáška) Úvod (1. přednáška) Molekula Struktura molekuly (2., 3. a 4. přednáška) Geometrie molekuly (5. přednáška) Vhled do praxe (6. přednáška) Molekulové modelování Molekulová mechanika (7. a 8. přednáška) Kvantová mechanika (9. a 10. přednáška) Molekulová dynamika (11. přednáška) Vhled do praxe (12. přednáška)

Geometrie molekuly Základní chemické pojmy Souřadnice atomů: Kartézské Interní Porovnávání geometrií

Základní chemické pojmy Rozměry objektů v chemii: Elektron: hmotnost: 9,12 . 10-31 kg poloměr: 10-15 m Proton: hmotnost: 1,67 . 10-27 kg poloměr: 10-13 m

Základní chemické pojmy Atomy a molekuly: Rozměr se udává v nm (nm = 10-9 m) nebo angströmech (Å = 10-10 m). Hmotnost se uvádí ve formě relativní atomové hmotnosti (AR). AR je rovna podílu hmotnosti atomu a hmotnosti atomové hmotnostní jednotky u: u = 1,66057.10-27 kg (1/12 hmotnosti 1 atomu nuklidu uhlíku C612)

Základní chemické pojmy Atomy - příklad: Uhlík: Poloměr: 0,77 Å; relativní atomová hmotnost: 12,011 Molekula: Rozměry: jednotky - stovky Å (u makromolekul i podstatně více) Hmotnost: Součet hmotností atomů :-)

Základní chemické pojmy - délka vazby (r) a vazebný vektor (R): Kartézské souřadnice atomů: A1 = (x1, y1, z1), A2 = (x2, y2, z2) Délka vazby (r): Vazebný vektor (R): Konkrétně: Délka vazeb se většinou nachází v intervalu 1 - 2 Å a může být i větší. Příklad: V molekule propenu (CH3-CH=CH2) má vazba C-C délku 1,54 Å a vazba C=C délku 1,35 Å.

Základní chemické pojmy - vazebný úhel (a): Konkrétně: Hodnota vazebného úhlu se nachází v intervalu 100° - 180°.

Základní chemické pojmy: - torzní úhel (q): Pomocná definice: Dihedrální úhel = = úhel mezi dvěma rovinami. Torzní úhel atomů A1, A2, A3 a A4 = dihedrální úhel rovin A1, A2, A3 a A2, A3, A4. Výpočet torzního úhlu: kde:N123 = R1 x -R2 N234 = R3 x R2 Konkrétně: Hodnota vazebného úhlu se nachází v intervalu 0° - 360°.

Základní chemické pojmy - torzní úhel (q) -znázornění: Torzní úhel mezi atomy A-B-C-D lze znázornit pomocí tzv. Newmannovy projekce následovně: Klasické zobrazení Newmannova projekce

Základní chemické pojmy - torzní úhel (q) -znázornění 2: Typy torzních úhlů: Velikost: Název: -30° – 30° synperiplanární 30° – 90° +synklinální 90° – 150° +antiklinální 90° – 150° antiperiplanární -150° – -90° -antiklinální -90° – -30° -synklinální

Kartézské souřadnice atomů Poloha každého atomu popsána x-ovu, y-ovou a z-ovu souřadnicí v kartézské soustavě souřadnic. Pro molekulu s N atomy je nutno znát 3N - 6 souřadnic. Poloha a orientace molekuly vzhledem ke vztažné soustavě totiž může být libovolná.

Kartézské souřadnice atomů - příklad: Molekula methanu: Souřadnice: C 0.000* 0.000* 0.000* H 1.100 0.000* 0.000* H -0.367 -1.037 0.000* H -0.367 0.519 0.898 H -0.367 0.519 -0.898 * Tyto souřadnice mohou být zvoleny libovolně, ale stále se bude jednat o tutéž molekulu (pouze bude posunuta v prostoru).

Interní souřadnice atomů Je vyjádřena Z-maticí. Poloha atomu D je popsána: vzdáleností mezi atomy C a D vazebným úhlem mezi atomy B, C a D dihedrálním úhlem mezi atomy A, B, C a D Vyjímka: Pro 1. atom v z-matici nejsou uvedeny žádné informace. Pro 2. atom v z-matici jsou uvedeny jen informace o vazbě. Pro 3. atom v z-matici jsou uvedeny jen informace o vazbě a vazebném úhlu.

Interní souřadnice atomů molekuly Ethan: strukturní vzorec geometrický vzorec Newmannova projekce Z matice:

Interní a kartézské souřadnice - porovnání Výhoda interních souřadnic: vhodné v případě, že jsou délky vazeb a vazebné úhly neměnné (předem známé konstanty) a mění se pouze torzní úhly v tomto mohou interní souřadnice obsahovat méně dat než kartézské souřadnice (pouze uvedené dihedrální úhly) používá se například pro bílkoviny: skládají z aminokyselin, aminokyselina = malá molekula (nejvýše 30 atomů) se specifickou geometrií liší se pouze uspořádáním aminokyselinových podjednotek - tedy torzními úhly hlavního řetězce bílkoviny

Interní a kartézské souřadnice - porovnání II Nevýhoda interních souřadnic: Některé základní výpočty jsou mnohem obtížnejší Vzdálenost mezi dvěma body Určení nejbližších atomů (bodů) vzhledem k určitému atomu Porovnávání nezávislých objektů Mnohem více nelineárních vztahů mezi souřadnicemi => obtížná případně nemožná optimalizace výpočtů

Porovnávání geometrií dvou molekul Přiložit molekuly co nejpřesněji na sebe. Pomocí vhodné metriky vypočítat rozdíl geometrií.

Porovnání geometrií dvou molekul II Podmínka: Atomy daných molekul jsou indexovány (seřazeny) tak, že odpovídající atomy* mají stejné indexy. * Atom x z molekuly X odpovídá atomu y z molekuly Y, pokud lze atom x zobrazit na atom y pomocí zobrazení izomorfismu. Je zřejmé, že pro všechny atomy musí být použit stejný izomorfismus.

Porovnání geometrií dvou molekul III Porovnávací kritérium: RMSD (root mean square deviation). Jednotky: Å Kde: d(xi,yi) vzdálenost odpovídajících atomů xi a yi N počet atomů w ohodnocení jednotlivých atomů Nejčastěji používaná ohodnocení: 1 - stejné pro všechny atomy AR - atomová relativní hmotnost atomu

Porovnání geometrií dvou molekul IV Problém porovnávání geometrií: Máme 2 uspořádané množiny bodů v R3: X: (x1, …, xN) a Y: (y1, …, yN), kde xi odpovídá yi. Hledáme transformaci T = r + t v R3, kde r je rotace a t je translace tak, že: RMSD(X, T(Y)) ® min

Porovnání geometrií dvou molekul V Vyhledání translace Výpočet těžišť obou molekul podle vztahu: Analogicky TY. Translace molekuly Y: Posunutí TY do TX.

Porovnání geometrií dvou molekul VI Vyhledání rotace Vytvořeno mnoho metod, nejpoužívanější: McLachlan (1972): Iterativní metoda, která rotuje molekulu Y o malý úhel (b) v každém kroku a hledá minimální RMSD. Složitost: O(p3), kde p je počet pootočení (p = 360°/b) Kabsch a Diamond (1976): Převádí problém nalezení rotace na problém nalezení vlastních vektorů matice 3 x 3 (matice tenzorů definované metriky). Složitost: lineární.

Literatura 1) Leach A.R.: Molecular modelling. Longman (1996) 2) Jensen F.: Computational chemistry. Wiley (1999) 3) Wampler J.E.: Different Concepts of Molecular Structure. The University of Georgia (1999): http://bmbiris.bmb.uga.edu/wampler/ 8200/structure