Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník"— Transkript prezentace:

1 Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník
Stavba atomu Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník ZŠ Benešov, Jiráskova 888 Ing. Bc. Jitka Moosová

2 Stavba atomu Atomy, jsou nejmenší stavební jednotky hmoty. Toto označení vzniklo v Řecku („atomos“ – dále nedělitelný) Atom se skládá s atomového jádra a elektronového obalu

3 Stavba atomu Helia Znázornění struktury atomu helia.
Elektronový obal, je zobrazen černě, přičemž odstín vyjadřuje hustotu pravděpodobnosti výskytu elektronu. Zvětšené atomové červeně jsou zobrazeny protony a fialově neutrony. Ångström (symbol Å) je jednotka délky. Hodnota jednoho angstromu je rovna 0,1 nm neboli m.

4 Atomové jádro Jádro atomu je tvořeno protony a neutrony
Proton má kladný náboj, neutron je elektroneutrální. Počet protonů a neutronů v jádře udává nukleonové číslo A. Počet protonů a jím odpovídající počet elektronů udává protonové číslo Z. Nejdůležitější charakteristikou atomu je jeho protonové číslo, každý atom téhož prvku má stejný počet protonů.

5 Elektronový obal Elektronový obal atomu, má rozhodující vliv na chemické vlastnosti atomu. V elektronovém obalu se v každém atomu vyskytuje přesný počet elektronů, který je stejný jako počet protonů v jádře. Dojde-li k odtržení nebo přidání elektronu, stává se z atomu iont. Elektron má záporný náboj symbol: e– nebo pouze e;

6 Periodická soustava prvků
Periodická tabulka prvků (neboli periodická soustava prvků je uspořádáním všech chemických prvků v podobě tabulky, a to podle jejich rostoucího atomového čísla. V tabulce je obvykle kromě chemického symbolu prvku uvedeno i jeho atomové číslo, relativní atomová hmotnost, případně další údaje o prvcích. Základem uspořádání prvků je jejich seskupení podle elektronového obalu tak, aby ve skupinách nad sebou ležely prvky se stejným počtem valenčních elektronů. Přitom platí, že prvky, nacházející se ve společné skupině vykazují i podobné chemické vlastnosti.

7

8 Periodická soustava prvků

9 Literatura, zdroje informací
Vše dostupné online atomu_radioaktivita.pdf .jpg.-.html


Stáhnout ppt "Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník"

Podobné prezentace


Reklamy Google