ENA s.r.o. – energetické analýzy ŘÁDY PROVOZOVATELŮ Význam a základní obsah Ing. Vladimír Ing. Zdeněk

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Obchodní akademie, Náchod, Denisovo nábřeží 673
Advertisements

Soulad připravované legislativy ČR s legislativou EU, další očekávaný vývoj Ing. Vladimír Štěpán, ENA s.r.o. prosinec 2004
Praha Gas Business Breakfast1 Model trhu s plyne v ČR Ing. Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce licencí a regulace.
Novela zákona č. 458/2000 Sb. v oblasti plynárenství Ing. Martin Pecina MBA náměstek ministra © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Poplatky za systémové služby - změny v roce 2002.
ZPRACOVÁNÍ STŘEDNĚDOBÝCH PLÁNŮ DOPRAVNÍ OBSLUŽNOSTI ÚZEMÍ
PRAŽSKÁ ENERGETIKA, a.s. PRE v nové situaci 11. září 2003 Ing. Drahomír Ruta.
První zkušenosti ze vstupu ČR do EÚ Dopady na energetiku a průmysl Pohled ERÚ konference AEM 14. a 15. září 2005 Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Aktivity ČTÚ pro období let 2014 a 2015
Pravidla trhu s plynem v ČR - účastníci trhu s plynem Říčany, červen 2003 Pavel Dočekal, Transgas, a.s.
8. března 2007AEM, SVSE - PRAHA 1 Návrhy ERÚ na novelu energetického zákona Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
PLYNÁRENSTVÍ zákon č. 458/2000 Sb., z hlediska kontrolní činnosti SEI Ing. Otta Hofman vedoucí oddělení plynárenství.
19. října 2004Podzimní plynárenská konference1 Principy modelu trhu s plynem v ČR Ing. Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce licencí a regulace.
1 Stav novelizace energetických zákonů a vyhlášek a účinnost užití energie v průmyslu Současný stav energetické legislativy v ČR Seminář AEM Brno – 20.
PDS - způsob předávání dat Operátorovi trhu Jednání s provozovateli LDS Miroslav Řehoř.
15. dubna 2008Praha 1 Novela energetického zákona ve vztahu k ERÚ Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
Smluvní vztahy a registrace Jaroslav Žákovčík Praha
Smluvní vztahy a registrace u Operátora trhu s elektřinou, a. s
První zkušenosti s aplikací novely energetických zákonů a vyhlášek Role ERÚ v novelizované energetické legislativě seminář AEM , Brno Josef.
MODEL TRHU S PLYNEM, DOPAD NA VELKÉ SPOTŘEBITELE SOUČASNÁ SITUACE VELKÝCH SPOTŘEBITELŮ, CO LZE PODNIKNOUT PRO ZLEPŠENÍ Seminář SVSE Dne Jindřich.
1 Stav nouze v elektroenergetice poučení z problémů soustavy Pohled odběratele Ing.Petr Buchta
Zkušenosti ze zavedení systému řízení kvality informačních služeb
Úpravy Kodexu PS a DS Aktualizace žádostí FVE a VTE Materiál na jednání kulatého stolu dne
Plynárenství v evropském kontextu Situace na trhu s plynem ČR Možnosti odběratelů při výběru dodavatele Ing. Vladimír Štěpán, ENA s.r.o. 8. březen 2007.
Hodnocení a současné podoby modelu trhu s plynem – vývoj a výsledek, dopad na velké zákazníky Jitka Kafková MVV Energie CZ s.r.o. Agora Flora, Chrudimská.
Smluvní vztahy a registrace Jaroslav Žákovčík PRAHA
Smluvní vztahy a registrace Jaroslav Žákovčík Praha
25. srpna EUro Finance Consulting EUFC CZ s.r.o. Analýza celkové energetické spotřeby Libereckého kraje Liberec, 25. srpna 2009.
Pravidla pro organizování trhu s plynem
Otevírání trhu s elektřinou základní pravidla a informace
Zákon č. 670/2004 Sb. (Novela zákona č. 458/2000 Sb.) v oblasti plynárenství Ing. Jan Zaplatílek © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Situace na trhu s plynem v ČR
Stav otevření trhu a energetické legislativy v ČR z pohledu spotřebitelů a nezávislých výrobců Ing. Bohuslav Bernátek - ENERGETIKA TŘINEC, a. s. Brno -
1 Brno, Ing. Petr Fajmon Dopady liberalizace a legislativních změn na JMP,a.s.
Systém kontrolní činnosti SEI
Informační systém operátora trhu Sdružení velkých spotřebitelů energie Miroslav Řehoř.
Systém kontrolní činnosti SEI
AEM 20. Listopadu 2003 Operátor trhu s elektřinou - činnosti, přeshraniční přenosy, burza.
„Elektronické“ Veřejné zakázky Vladimír Šiška náměstek ministra ředitel sekce ISVS.
Ing.K.Šimeček Stav otvírání trhu s energií v ČR z pohledu SVSE Září 2002.
Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady
Stav otevření trhu a energetické legislativy v ČR z pohledu spotřebitelů a nezávislých výrobců Ing. Bohuslav Bernátek - ENERGETIKA TŘINEC, a. s. Ostrava.
Pravidla přeshraničního přenosu Ing. Pavel Šolc, ČEPS, a.s.
Podpora obnovitelných zdrojů podle návrhu nového zákona a souvisejících vyhlášek Stanislav Trávníček ERÚ.
1 Cenová úroveň roku 2003, vývoj cen pro OZ 1. a 2. etapy otevírání trhu, problematika LDS – stručné shrnutí a úvod dalšího bloku Asociace Energetických.
Digitální Česko – veřejná konzultace Ing. Jan Duben ředitel sekce elektronických komunikací a poštovních služeb © 2010 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Česká energetika ve sjednocené Evropě Vliv směrnic EU na energetickou legislativu ČR Konference AEM 10. a 11. září 2003 P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo.
Pohled operátora trhu na energetickou legislativu a příprava úprav při otevírání trhu s elektřinou Jaroslav Müller Seminář AEM Revize plynoucí z aplikace.
Řešení dodavatelských vztahů při dodávkách zemního plynu Jaroslav Horych 1.vicepresident; národní prodej VEMEX s.r.o. AEM,
Pohled operátora trhu na energetickou legislativu a příprava úprav při otevírání trhu s elektřinou Jaroslav Müller Seminář AEM Revize plynoucí z aplikace.
Novela energetického zákona z pohledu ERÚ Ing. Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady
Asociace energetických manažerů Brno, 20. září 2004 Energetický zákon ELEKTROENERGETIKA A TEPLÁRENSTVÍ Ladislav Havel © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Smluvní vztahy a registrace- držitelé licence na distribuci Jaroslav Žákovčík Praha
Systém podpory obchodování s elektřinou z KVET zajišťovaný OTE
Novela Energetického zákona změny a zkušenosti v oblasti elektroenergetiky a teplárenství Brno Ing. Josef Snítilý © 2005 Ministerstvo průmyslu.
ENA s.r.o. – energetické analýzy MODEL TRHU S PLYNEM Ing. Vladimír Ing. Zdeněk Praha.
Projekt Sociální služby v Ústeckém kraji. DŮLEŽITÉ INFORMACE K EKONOMICKÉ STRÁNCE POSKYTOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB.
Ochrana práv spotřebitelů v energetických odvětvích JUDr. Petr Scholz, Ph.D. ředitel sekce legislativně správní Praha, květen 2013.
Seminář pro příjemce podpory z OP VK Smlouvy + náležitosti.
Seminář pro žadatele k 5. výzvě IROP „ VYSOCE SPECIALIZOVANÁ PÉČE V OBLASTECH ONKOGYNEKOLOGIE A PERINATOLOGIE " Ing. Oldřich Hnátek Zadávání a kontrola.
Smlouvy o provozování drážní dopravy a jejich změny
Webové portály LDS/MDS
zřízen Upraven : - zákonem č. 458/2000 Sb. o podmínkách podnikání a o výkonu státní správy v energetických odvětvích - zákon č. 406/2000.
Výrobny a mikrozdroje Ing. Martin Kříž
Kontroly a revize elektrických zařízení v DS a PS elektroenergetiky
PARAMETRY KVALITY ELEKTŘINY z pohledu technických norem EU a ČR
Změny legislativy v elektroenergetice pro rok 2019
Problematika registrace OPM a předávání dat na CDS OTE
Transkript prezentace:

ENA s.r.o. – energetické analýzy ŘÁDY PROVOZOVATELŮ Význam a základní obsah Ing. Vladimír Ing. Zdeněk Praha – listopad 2004

ENA s.r.o. – energetické analýzy Řád provozovatele - přepravní soustava + vyrovnávání - distribuční soustava - podzemní zásobníky (návrhy Řádů jsou rozpracované)

ENA s.r.o. – energetické analýzy Třístupňová legislativa 1. Energetický zákon (MPO) 2. Pravidla trhu s plynem (ERÚ) 3. Řády provozovatelů (navrhují PS, schvaluje ERÚ) EZ vytváří rámec, který by měl platit více let. Pro uživatele nejdůležitější jsou PT. Řád provozovatele konkretizuje EZ a PT.

ENA s.r.o. – energetické analýzy Obsah Řádu - provozní pravidla (stanovení) - obchodní principy (rozpracování principů uložených v EZ a PT) - Řád obsahuje informace důležité pro orientaci uživatele, neměl by proto mít právní, ale spíše vysvětlovací formu

ENA s.r.o. – energetické analýzy Souhlas uživatele s obsahem Řádu Řád ukládá povinnosti uživatelům formou písemného závazku uživatele řídit se ustanoveními Řádu.

ENA s.r.o. – energetické analýzy Účast odběratelů na diskusi - připomínky k návrhu PT - připomínky k návrhu Řádů - návrhy na změnu PT a Řádů

ENA s.r.o. – energetické analýzy Povinnosti PS uložené v EZ - PS je povinen zajistit stejné podmínky pro přístup k distribuční soustavě (DS) - zpracovat návrh Řádu provozovatele a předložit ho ke schválení ERÚ - odmítnout přístup do soustavy v případech, které jsou v rozporu s Řádem

ENA s.r.o. – energetické analýzy Práva a povinnosti uživatele uložené v EZ - dodržovat rovnováhu mezi množstvím plynu na vstupu a na výstupu, přitom akumulace slouží PS k vyrovnávání soustavy - přístup uživatele k akumulaci prostřednictvím bezplatné tolerance

ENA s.r.o. – energetické analýzy Povinnosti uložené v Pravidlech trhu k rozpracování v Řádu PS - pravidla pro přerušení kapacity a sleva za přerušení - požadované údaje o jednotlivých vstupních a výstupních bodech - vzory formulářů pro podávání žádostí o kapacitu - forma (průkaz) finanční způsobilosti uživatele - postup převodu kapacity při změně dodavatele - forma přenesení odpovědnosti za odchylku - protokol pro podání nominace

ENA s.r.o. – energetické analýzy Obvyklé body obsahu Řádu - definice - popis soustavy - popis poskytovaných služeb - informační systém - podmínky přístupu - objednávka kapacity - alokace kapacity - doba platnosti smlouvy

ENA s.r.o. – energetické analýzy Obvyklé body obsahu Řádu obchod s kapacitou - ceny a poplatky - měření - kvalita služby (standard) - údržba a opravy - způsob komunikace - administrativní správa - vyšší moc - změny Řádu - přílohy (vzory smluv, vzory žádostí)

ENA s.r.o. – energetické analýzy Popis poskytovaných služeb 1. zahrnuté v ceně (obligatorní): - měření - řízení sítě - fakturace 2. nejsou součástí poplatku (dle dohody obou stran): - neperiodické měření - informace o vývoji odchylky - informace o distribuční soustavě

ENA s.r.o. – energetické analýzy Informační systém - podmínky pro přístup uživatele do IS provozovatele - kompatibilita IS uživatele

ENA s.r.o. – energetické analýzy Standard kvality - úroveň obvyklá v EU - kvalita služby: bezpečnost, bezporuchovost, včasné a přesné informace, transparentnost.

ENA s.r.o. – energetické analýzy Údržba a opravy - akce spojené se snížením nebo přerušením dodávky - akce bez snížení nebo přerušení dodávky

ENA s.r.o. – energetické analýzy Administrativní správa - fakturace - zálohy - daně a cla - penále

ENA s.r.o. – energetické analýzy Vyšší moc - výčet situací, kdy PS je osvobozen od smluvní povinnosti zajistit dopravu plynu

ENA s.r.o. – energetické analýzy Změny Řádu - běžné - naléhavé