Kvalita péče v českých psychiatrických léčebnách z hlediska práv pacientů LUCIE RYBOVÁ 22 dubna, 2009.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Advertisements

Jolana Těšinová Litomyšl 17. července 2012
Lucie Obrovská Kancelář veřejného ochránce práv
Aarhuská úmluva a požadavky na účast veřejnosti Zuzana Drhová, Zelený kruh.
Moravská asociace podnikatelek a manažerek PODPORA PODNIKÁNÍ JAKO MECHANISMU PRO SOCIÁLNÍ ZAČLENĚNÍ DOPORUČENÍ VZEŠLÁ Z MEZINÁRODNÍHO PARTNERSTVÍ TASE.
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Právo na informace o životním prostředí.
POPOROVANÉ AKTIVITY PROJEKTŮ
VLASTNÍ HODNOCENÍ ŠKOLY z pohledu ČŠI "Cesta ke kvalitě"
Kvalita a bezpečnost zdravotních služeb -současná priorita MZ
Doporučené postupy nebo standardy – aspekty právní
PRÁVNÍ VZTAH SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ
Příručka jakosti Ing. Zdeněk Aleš, Ph.D.
Systém vzdělávání v komunitní péči a zajištění kvality poskytované zdravotní péče Michaela Hofštetrová Knotková.
Projekt transformace psychiatrických léčeben MUDr. O. Pěč, Mgr. B. Wenigová Centrum pro rozvoj péče o duševní zdraví.
Analýza REGULARIZACE JAKO JEDEN Z NÁSTROJŮ V BOJI PROTI NELEGÁLNÍ MIGRACI.
Reforma českého zdravotnictví poznámky a připomínky
Všeobecná deklarace lidských práv
Kvalita informovanosti klienta o právech pacientů Prezentaci zpracoval(a): Školní rok: Třída:
Práce s pacienty s duální diadnozou v ambulantím programu ESETU v letech MUDr Lucie Jurkovská.
Management jakosti dle UKA Aachen Management jakosti dle UKA Aachen Ing. Lenka Jakubův Ekonomika zdravotnictví a hodnocení zdravotnických prostředků.
Koncepce ošetřovatelství
PŘEDNÁŠKA pokračování
Lidská práva v dokumentech
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Tomáš Friedel. Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
Řízení zdravotnictví z pohledu kraje – zdravotnické právo
„Požadavky na jakost a hodnocení jakosti zdravotnických informačních systémů“ Praha Možné přístupy k analýze hospodaření bývalých okresních nemocnic.
Spolupráce obcí a málotřídních škol v České republice Dana Knotová, Kateřina Trnková Ústav pedagogických věd FF MU Brno.
Uplatňování konceptu ucelené rehabilitace u integrovaných žáků a studentů s tělesným postižením v ČR.
Základní práva a svobody
PODPOROVANÉ AKTIVITY PROJEKTŮ Programu švýcarsko-české spolupráce
Životní úroveň obyvatel v České republice
B i o c y b e r n e t i c s G r o u p Nový obor - počítače v medicíně a biologii  Proč je management informací ústřední otázkou v biomedicínském výzkumu.
Věda a výzkum ● Výzkum populací (epidemiologický) ● Výzkum na člověku (klinický)  Terapeutický  Neterapeutický ● Výzkum na lidských tkáních ● Výzkum.
Případová studie Seminář 2014.
Návrh legislativních změn v oblasti náhradní rodinné péče (výstupy projektu) PhDr. Miloslav Macela Praha, 16. června 2015.
Struktura bakalářské práce
Hodnocení kvality a bezpečí zdravotních služeb
Aktivity související s psychiatrickou péčí podporované z Operačního programu Zaměstnanost a Integrovaného regionálního operačního programu.
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Klíčové aktivity realizované v Pardubickém kraji Pardubice, dne
Jan Bodnár Deinstitucionalizace: cesty vpřed 14. – , Praha Reforma psychiatrické péče v ČR.
Konference Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb a Hradec Králové Národní centrum podpory transformace sociálních služeb.
Identifikace pacientů v MOÚ J. Kocourková, H. Vorlíčková, Masarykův onkologický ústav, Brno.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_TOMAS_VASATA_LIDSKA_PRAVA_LZPS_11 Název školyStřední škola služeb, obchodu a gastronomie.
Strategický plán rozvoje statutárního města Jihlavy „JIHLAVA – MĚSTO PRO ŽIVOT“ 17. prosince 2013.
MÍSTNÍ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ORP KLADNO Pracovní skupiny: Předškolní vzdělávání Čtenářská gramotnost Matematická gramotnost Inkluzivní vzdělávání.
Česká koncepce oboru ošetřovatelství.  Vychází z: - Koncepce ošetřovatelství České republiky z roku 1998, - respektuje doporučení: Organizace spojených.
Informační schůzka k 1.výzvě pro předkládání projektů pro roční program 2012 Evropského uprchlického fondu Praha 11. října 2012 Evropský uprchlický fond.
 mezinárodní právní dokument  vymezuje pouze práva dítěte (občanská, politická, ekonomická, sociální a kulturní), nedefinuje jeho povinnosti, není zmíněna.
Vytrvalostí a dalším vzděláváním k vyšším kompetencím v oblasti tělesné kultury a zdravého životního stylu SPORTEM PRO LEPŠÍ ŽIVOT Vzděláváním k vyšším.
Strategie transformace psychiatrické péče – v čem je inovativní? Martin Hollý předseda Psychiatrické společnosti ČLS JEP Parlament ČR,
STABILIZACE A REFORMA ČESKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ Priority ministra zdravotnictví Tomáše Julínka pro funkční období Praha,
PRÁVO SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ Prameny, mezinárodní organizace, vztah ČR a EU JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
Institut ochránce práv dětí
Kvalita v sociálních službách jako proces
Analýza požadovaných kompetencí na trhu práce ve vybraném oboru
Kvalita-Inkluze-Poradenství-Rozvoj (KIPR)
PhDr. Radek Suda, odbor sociálních služeb a sociální práce, MPSV
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Listina základních lidských práv a svobod
Investiční záměr Zlínského kraje Veřejné projednání obec Loučka
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Problematika dlouhodobé nezaměstnanosti v ČR Autor bakalářské práce:
Zdravotní péče, odborné činnosti, zdravotní služby
Reforma psychiatrické péče
Strategie reformy psychiatrické péče geneze, současný stav
Zaměření a funkce sociálního lékařství (SL)
AUTOEVALUACE CESTA KE KVALITĚ
Listina základních práv a svobod Lidská práva
Snídaně s novináři, Účelná a bezpečná farmakoterapie v domovech pro seniory, výsledky tří let realizace projektu PhDr. Ivana Plechatá
Revize standardů a inspekcí
Transkript prezentace:

Kvalita péče v českých psychiatrických léčebnách z hlediska práv pacientů LUCIE RYBOVÁ 22 dubna, 2009

Struktura prezentace 1. Vymezení výzkumného problému 2. Cíle disertační práce 3. Výzkumné otázky 4. Teoretické koncepty 5. Metodologie 6. Analytická část práce 7. Výsledky 8. Závěr

1.Vymezení výzkumného problému Dodržování práv pacientů v českých psychiatrických léčebnách jako jeden z aspektů kvality péče.

Příčiny problémů  nedostatek peněz na rekonstrukce a adaptace stávajících oddělení  nedostatek peněz na zaplacení většího počtu personálu  nevyhovující zázemí a prostory pro péči  nedůstojné a nehumánní podmínky péče nekvalifikovaný personál  hierarchický způsob organizace práce  nejsou definovány závazné standardy psychiatrické péče  kvalita péče není systematicky sledována  medicínský model péče  paternalistický přístup k pacientům  stigmatizace pacientů  veřejná kontrola a kontrola ze strany zřizovatele selhává  chybí sankční mechanismus  špatná vymahatelnost práv

2. Cíl práce Evaluace dodržování práv pacientů a souvisejících aspektů kvality péče v českých psychiatrických léčebnách.

Dílčí cíle:  shrnout a analyzovat dostupné poznatky o kvalitě péče, podmínkách léčby a dodržování práv pacientů v českých psychiatrických léčebnách  vymezit a analyzovat problémy týkající se péče o pacienty v českých psychiatrických léčebnách zejména ve vztahu ke kvalitě poskytované péče a právům pacienta  Vymezit a analyzovat hlavní faktory vedoucí k porušování práv pacientů v českých psychiatrických léčebnách  analyzovat právní rámec poskytování péče v českých psychiatrických léčebnách v kontextu kvality péče, práv hospitalizovaných pacientů a jejich ochrany  diskutovat a navrhnout opatření vedoucí k celkové humanizaci péče, k dodržování práv pacientů a ke zlepšení kvality péče v českých psychiatrických léčebnách.

3. Výzkumné otázky (1)  Jaké jsou hlavní problémy související s péčí a ochranou práv pacientů v psychiatrických léčebnách?  Jak a kde jsou práva pacientů v psychiatrických léčebnách upravena?  Dochází v psychiatrických léčebnách k porušování práv pacientů?  Co jsou klíčové faktory způsobující porušování práv pacientů v psychiatrických léčebnách?  Jsou pacienti v psychiatrických léčebnách informováni o svých právech během léčby a jakým způsobem?

Výzkumné otázky (2)  Jak je naplňováno právo pacientů na informace?  Jak jsou pacienti spokojeni s podmínkami léčby v psychiatrických léčebnách?  Je možné využít měření spokojenosti psychiatrických pacientů s poskytovanou péčí léčebnách k hodnocení kvality této péče?  Lze do monitorování práv pacientů a vyhodnocování kvality péče v psychiatrických léčebnách zapojit i nevládní neziskové organizace sdružující uživatele psychiatrické péče?

4. Teoretické koncepty koncept duševní nemoci (WHO, 2001) koncept humanismu koncept lidských práv se vztahem k zdraví koncept (mechanismy) ochrany lidských práv koncept práv pacientů koncept kvality péče ( koncept stigmatizace koncept sociálního vyloučení koncept bio-psycho-sociálního modelu péče a moderní formy rehabilitace deinstitucionalizace koncept medicíny orientované na pacienta koncept kvality života

5. Metody řešení a data (1)  analýza aplikace mezinárodních dokumentů a úmluv o lidských právech na léčbu a práva pacientů v psychiatrických léčebnách  analýza vývoje českého právního rámce na poskytování péče v psychiatrických léčebnách a analýza aplikace návrhů připravovaných zdravotnických zákonů (zákona o zdravotních službách a zákona o specifických zdravotních službách)  vlastní dotazníkové šetření mezi pacienty

Metody řešení a data (2)  zprávy monitorující dodržování práv pacientů v léčebnách (CPT, APEL, VOP)  výzkumy kvality péče v psychiatrických léčebnách (Reiter a kol., 2004, Reiter a kol.,2006)  vlastní orientačně – mapující šetření (Ripová, 2001)  vlastní dotazníkové šetření (2008)

6. Analytická část práce  analýza aplikace mezinárodních dokumentů a úmluv o lidských právech na léčbu a práva pacientů v psychiatrických léčebnách  analýza vývoje českého právního rámce poskytování péče v psychiatrických léčebnách  analýza návrhu zákona o zdravotních službách a návrhu zákona o specifických zdravotních službách  Dotazníkové šetření

Analýza aplikace mezinárodních dokumentů a úmluv o lidských právech na léčbu a práva pacientů v psychiatrických léčebnách  Všeobecná deklarace lidských práv /1948/  Mezinárodní pakt o občanských a politických právech /1966/  Mezinárodní pakt o hospodářských, sociálních a kulturních právech /1966/, článek 12  Evropská úmluva o lidských právech a základních svobodách /1950/  Evropská sociální charta /1961/  Deklarace o prosazov á n í pr á v pacientů v Evropě/1994/  Mezin á rodn í listina pr á v hospitalizovaných pacientů  Deklarace lidských pr á v du š evně nemocných /1989/  Deklarace pr á v du š evně postiženýcb lid í /OSN, 1971/

Analýza vývoje českého právního rámce poskytování péče v psychiatrických léčebnách  Úmluva o ochraně lidských práv a svobod (č.209/1992 Sb.)  Úmluva o ochraně lidských práv a důstojnosti lidské bytosti v souvislosti s aplikací biologie a medicíny (č. 96/2001 Sb.)

Analýza vývoje českého právního rámce poskytování péče v psychiatrických léčebnách  Zákon č. 20/1966 Sb., o péči o zdraví lidu  Zákon č. 99/1963 Sb., občanský soudní řád  Zákon č. 40/1964 Sb., občanský zákoník

Dotazníkové šetření Metodologie Popis souboru

7. Výsledky šetření(1) Informace o právech pacienta  O právech během léčby nebylo v psychiatrických léčebnách informováno 34% pacientů.  Částečně bylo informováno 16 % pacientů.  Informaci o právech během léčby obdrželo pouze necelých 50% z dotázaných pacientů.

Výsledky šetření (2) Informace o diagnóze  Pouze 51 % pacientů bylo informováno o své diagnóze.  Informaci o diagnóze neobdrželo 33 % pacientů.  Částečně bylo informováno 10 % pacientů.

Výsledky šetření (3) Informace o lécích a jejich vedlejších účincích  36 % pacientů nebylo informováno o lécích, které užívá. Částečně bylo informováno 5 % pacientů.  O vedlejších účincích léků bylo informováno pouze 25% pacientů hospitalizovaných v psychiatrických léčebnách.  56 % pacientů nebylo vůbec informováno o vedlejších účincích léků.

Výsledky šetření (4) Hodnocení podmínek léčby  Pouze 9 % z dotázaných pacientů bylo velmi nespokojeno s podmínkami léčby.  Spíše spokojeno bylo 43 % pacientů.  Velmi spokojeno bylo 22 % pacientů.

Výsledky šetření (4) Náměty pacientů na zlepšení:  58 % pacientů by uvítalo více informací.  Pouze 24 % pacientů má dostatek informací.  59 % pacientů navrhuje zlepšení způsobu komunikace personálu s pacienty.  44 % pacientů navrhuje zlepšit nabídku volnočasových aktivit pro pacienty.  Zlepšit zařízení pokojů navrhlo 41% pacientů, snížit počet pacientů na pokojích navrhlo 42 % pacientů.  Zlepšení režimu navrhlo 45 % pacientů.

Návrh opatření:  zavedení systému interní a externí kontroly dodržování práv pacientů v psychiatrických léčebnách  vypracování metodického pokynu zřizovatele k dodržování práv pacientů v léčebnách (způsob a obsah informování pacientů v psychiatrických léčebnách, řešení stížností, povinné vzdělávání personálu )  vypracování a schválení závazných standardů psychiatrické péče  zavést systematický monitoring kvality poskytované péče  zapojení nevládních organizací do obhajoby práv pacientů  systém sankcí za nedodržování práv pacientů v léčebnách  definování práv a povinností pacientů v psychiatrických léčebnách (včetně sankcí za porušení) zákonem  zřízení etických komisí

Závěry (1)  Šetření potvrdilo, že vysoké procento pacientů v psychiatrických léčebnách není informováno o svých právech během léčby.  Pacienti nedostávají informace, na které mají právo: informace o nemoci, o diagnóze, lécích a jejich vedlejších účincích.  Pacienti dostávají většinu informací (režim, práva, léčba) pouze ústní formou.

Závěry (2) Ačkoliv je převážná většina pacientů s podmínkami léčby v psychiatrických léčebnách spíše spokojena, většina pacientů by uvítala zlepšení podmínek léčby, zlepšení způsobu komunikace mezi nimi a personálem a vyšší míru informovanosti o léčbě, o jejím průběhu a o právech pacienta.

Závěry (3)  Mezi hospitalizovanými psychiatrickými pacienty lze provádět měření spokojenosti s poskytovanou péčí v léčebnách a výsledky využívat k hodnocení kvality péče.  Pro monitorování dodržování práv pacientů lze využít i nevládní neziskové organizace sdružující uživatele psychiatrické péče.

Děkuji za pozornost.