Zákon o obcích Zlín 2015 Mgr. Michal Abrahámek Odbor právní a Krajský živnostenský úřad.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Uzavírání veřejnoprávních smluv
Advertisements

Možnosti a limity kontroly obcí
Dozor Dozor nad výkonem samostatné působnosti obce krajský úřad MV
Odbor právní a Krajský živnostenský úřad
Spolupráce mezi obcemi Spolupráce při výkonu samostatné působnosti a)Na základě smlouvy o splnění konkrétního úkolu b)Na základě smlouvy o vytvoření svazku.
Veřejná moc a veřejná správa
Nástroje územního plánování
O samosprávě Pohádkový příběh tak, jak jsem je odposlechl z bájných vyprávění starců a vykoukal z prachem zapadaných kronik, doprovázený různými kejklemi.
Hospodaření obcí Hospodaření obce Samostatné nakládání s majetkem obce
Rozpočtové hospodaření obcí
Rozšíření kompetencí NKÚ jako nástroj boje proti korupci CELOSTÁTNÍ FINANČNÍ KONFERENCE SMO ČR Dopady reforem na hospodaření obcí a měst Stanislav.
Aktuální poznatky z kontrolní činnosti
Samospráva 1 SP1 Přednáška.
Nástroje územního plánování Přípravné Územně plánovací podklady územně analytické podklady územní studie Plánovací Politika územního rozvoje Územně plánovací.
STÁTNÍ SPRÁVA A SAMOSPRÁVA
Přenesená působnost Přenesená působnost svěřená právními předpisy a)obci správní území – území obce b)pověřenému obecnímu úřadu správní území –území obcí.
Územní uspořádání ČR Česká republika se člení na
Živnostenské podnikání živnostenské úřady
JUDr. Marek Starý, Ph.D. Praha, 2011
STAROSTA ZAČÁTEČNÍK Vít Rakušan.
Konference „Otevírejme Radnice II“
Jak otvírat, aby nás nezavřeli?
Rozpočty územních samosprávných celků
Právní aspekty podnikání
Vypracovaly: Gabriela Janečková Radka Janků
Krajské zřízení Přednáška M. Horáková.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Občanská nauka Ročník:
Základy správního práva
Zákon o obcích č.128/2000 Sb..
VY_20_INOVACE_SVF34060DUD Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Základní informace Veřejná správa – činnost veřejnoprávní korporace spravující veřejné záležitosti ve veřejném zájmu financovaná z veřejných prostředků.
Územní samospráva Kraje
Petra Palátová Lucie Paulusová Michaela Oravová 15. listopadu 2010
Obecní zřízení N SP1 Přednáška M. Horáková. Rozsah problematiky 1/2 Základní právní úprava Obec Druhy obcí Základ obce Působnost obcí Oprávnění obce vydávat.
Uzavírání veřejnoprávních smluv (zákon č. 500/2004 Sb., správní řád)
Výkon státní správy na úseku evidence obyvatel (činnost ohlašovny) zákon č. 133/2000 Sb., o evidenci obyvatel a rodných číslech a o změně některých zákonů.
Právní předpisy obcí Krajský úřad Zlínského kraje, únor 2015
MÍSTNÍ SPRÁVA II. ..
Komunální politika přehled doporučené literatury
Hospodaření s majetkem obcí a krajů. Úvodem právní úprava obsažená v OZř a KZř je velmi kusá široký prostor pro uplatnění obecných předpisů (občanský.
Územní samospráva Obce
1 Referendum Jitka Bělohradová. 2 Referendum Projev přímé formy demokracie –Jeho zvláštní projevy: plebiscit, veto –Další formy přímé demokracie: lidová.
Územní členění státu a právo na samosprávu v ČR
Účast veřejnosti ve veřejné správě 12. května 2009.
Úvod do práva.
Pohledávky obcí 2015 Ing. Michal Obrusník. Pohledávka jako majetek obce § 38 zákona č. 128/2000 Sb., o obcích, uvádí základní povinnosti obcí při hospodaření.
ANOTACE OBJASNIT POJMY OBEC, MĚSTO, ZASTUPITELSTVO, RADA, STAROSTA, MĚSTSKÝ ÚŘAD. VÝUKOVÝ MATERIÁL.
Územní správa a samospráva RNDr. Oldřich Hájek, Ph.D.
NAKLÁDÁNÍ S OBECNÍM MAJETKEM V DOZOROVÉ,KONTROLNÍ A METODICKÉ PRAXI MINISTERSTVA VNITRA Setkání Sdružení tajemníků Ostrava, 20. května 2011.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školy Soukromá střední odborná škola Frýdek-Místek, s.r.o. Název materiálu VY_32_INOVACE_400_VES_20 Autor Mgr.
Hospodaření územních samosprávných celků z pohledu zákona o obcích JUDr. Jan Horník, Ph.D. Úřad vlády České republiky Oddělení boje s korupcí
Územní správa a samospráva RNDr. Oldřich Hájek, Ph.D.
Určeno pro: žáky 4.ročníku středních škol Vzdělávací obor: Základy společenských věd, Občanská nauka Tematický okruh: Základy práva Téma: Územně-správní.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
BDS – základy Pozemkového práva I Podzim 2015 Ivana Průchová
Změny zákona o obcích – vybrané otázky
Územní samospráva a její organizace
Veřejnoprávní smlouvy
Havarijní plán kraje.
SPRÁVNÍ ORGÁNY OBCE Mgr. Michal Oblouk.
Novela zákona o obcích.
Porada ODK se zástupci orgánů veřejné správy
Správní řízení I. Správní řád, rozsah jeho působnosti
Umisťování staveb.
Subjekty obchodněprávních vztahů
Samospráva a její organizace, zájmová samospráva; územní samospráva a její organizace MP313K Úvod do studia veřejné správy 6. přednáška Stanislav.
Projekt „Podpora vzdělávání volených zástupců obcí I. typu“ reg. č. CZ
Zapisovatelé do informačního systému evidence obyvatel
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Radoslava Benová Název materiálu:
Odbor ekonomický KÚPK Ing. Karel Hladký.
Transkript prezentace:

Zákon o obcích Zlín 2015 Mgr. Michal Abrahámek Odbor právní a Krajský živnostenský úřad

1. Znaky obce 2. Samostatná působnost obce 3. Přenesená působnost obce 4. Orgány obce 5. Hospodaření obce 6. Záměr dispozice s nemovitým majetkem

1. Znaky obce Ústavněprávní základ obce Čl. 8: „Zaručuje se samospráva územních samosprávných celků“ HLAVA SEDMÁ: Územní samospráva Území obce Každá část území ČR je součástí území některé obce (výjimkou jsou vojenské újezdy) Občané obce Fyzická osoba, která je státním občanem ČR a je v obci hlášena k trvalému pobytu Oprávnění občanů obce (§ 16 odst. 2 zákona o obcích) Správa obce (samospráva) Volby do zastupitelstva obce Samostatný výkon, není podřízena vyššímu správnímu úřadu Stát může do její činnosti zasahovat jen na základě zákona

2. Samostatná působnost obce Pozitivní vymezení Záležitosti, které jsou v zájmu obce a občanů obce (§ 35 odst. 1, 2, § 84, 85 a 102 zákona o obcích) Negativní vymezení působnost kraje přenesená působnost orgánů obce (např. vydávání nařízení obce) výkon státní správy správními úřady Obecní kroniky upravuje zákon č. 132/2006 Sb., o kronikách obcí (je zde dána povinnost vést kroniku (ručně psaná) a nejméně jednou za rok provést zápis, o jehož obsahu rozhoduje obec) Dokumenty vyhotovené v samostatné působnosti se v záhlaví označují uvedením slova „obec“ a názvem obce s uvedením orgánu, který písemnost vyhotovil

3. Přenesená působnost Výkon státní správy, jejíž výkon byl zákonem svěřen orgánům obce Zpravidla se jedná o působnost obecního úřadu (výjimkou je vydávání nařízení obce) Příspěvek na výkon státní správy Možnost uzavření veřejnoprávní smlouvy na výkon přenesené působnosti Dokumenty vyhotovené v přenesené působnosti (s výjimkou nařízení obce) se v záhlaví označují slovy „obecní úřad“ s uvedením názvu obce

4. Orgány obce Zastupitelstvo obce (§ 67 a násl. zákona o obcích) Příprava zasedání zastupitelstva obce (pozvánka, průběh zasedání) Pravomoc zastupitelstva obce Zápis a jeho náležitosti Orgány zastupitelstva obce (výbory) Právní jednání, která vyžadují schválení zastupitelstva obce, popřípadě rady obce, jsou bez tohoto schválení neplatná. Rada obce (§ 99 a násl. zákona o obcích) Pravomoc Rady obce Orgány Rady obce (komise) Starosta (§ 103 a násl. zákona obcích) Pravomoc starosty Obecní úřad (§ 109 a násl. zákona o obcích)

5. Hospodaření obce Majetek musí být využíván účelně a hospodárně Majetek musí být chráněn před zničením, poškozením, odcizením nebo zneužitím, Povinnost vést účetnictví podle zákona o účetnictví, Povinnost obce chránit majetek a včas uplatňovat právo na náhradu škody a právo na vydání bezdůvodného obohacení, Povinnost obce sledovat, zda dlužníci včas a řádně plní své závazky, a zabezpečit, aby nedošlo k promlčení nebo zániku z nich vyplývajících práv. Zákaz ručení za závazky fyzických a právnických osob Jsou upraveny výjimky § 38 odst. 3 (např. bytová družstva, honební společenstva, společnosti, kde je podíl obcí, krajů nebo státu více než 50 %), Sankce neplatnosti právního jednání při porušení zákazu Přezkoumání hospodaření Provádí krajský úřad nebo auditor

6. Záměr dispozice s nemovitým majetkem Záměr obce prodat, směnit nebo darovat nemovitý majetek, pronajmout jej nebo poskytnout jako výpůjčku musí obec zveřejnit po dobu nejméně 15 dnů před rozhodnutím v příslušném orgánu obce vyvěšením na úřední desce obecního úřadu, aby se k němu mohli zájemci vyjádřit a předložit své nabídky, Záměr může být též zveřejněn způsobem v místě obvyklým, Označení nemovité věci podle katastrálního zákona, Sankce absolutní neplatnosti následného právního jednání, Odchylka od ceny obvyklé musí být zdůvodněna, Záměr není nutné zveřejňovat, jde-li o pronájem bytů a hrobových míst anebo pronájem nebo o výpůjčku majetku obce na dobu kratší než 30 dnů nebo jde-li o pronájem nebo výpůjčku právnické osobě zřízené obcí.

Děkuji za pozornost. Michal Abrahámek Odbor právní a Krajský živnostenský úřad ,