FINANČNÍ GRAMOTNOST Tak tedy za kolik Prodej jablek.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Platit se dá i jinak než penězi
Advertisements

ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:VI/2.
Kudy vlastně putují peníze
Instituce sloužící k obchodování s cennými papíry Téma „Finanční trh“
ZŠ a MŠ Olšovec, příspěvková organizace Vzdělávací materiál, šablona – Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské a informační gramotnosti.
V ÝUKOVÝ MATERIÁL VYTVOŘENÝ V RÁMCI PROJEKTU „EU PENÍZE ŠKOLÁM “ Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění.
Akcie téma „Finanční produkty“
 Proč se ceny stejného výrobku liší  Prodej prostřednictvím internetu  Akce obchodních řetězců  Na co si dát pozor Zdroj: Petr Klínský a spol., Finanční.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám 1 Registrační číslo projektuCZ. 1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_UCE_013.
Splátkový prodej Jedná se o způsob pořízení zboží Využijeme ho v případě, že nemáme dostatek finančních prostředků Cenu zboží rozložíme na několik částek.
 VY_32_INOVACE_16_10  Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Výchova k občanství.
Opakování FINANČNÍ GRAMOTNOST
HMOTNÉ A DUŠEVNÍ VLASTNICTVÍ
VÝVOJ CEN Tak tedy za kolik FINANČNÍ GRAMOTNOST. VÝVOJ CEN změny ceny zboží pečivo mobil benzin tablet Proč došlo ke změnám ceny zboží? obr. 1.
Šablona č.: III/2 – VI/2 – Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji finanční gramotnosti Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Předmět: Občanská.
VSTUPY A VÝSTUPY V EKONOMICE
INFLACE Aby peníze nezahálely FINANČNÍ GRAMOTNOST.
Grafické studio Ten dělá to a ten zas tohle FINANČNÍ GRAMOTNOST.
Ten dělá to a ten zas tohle
ZÁRUČNÍ DOBA A REKLAMACE
Výdaje rodinného rozpočtu
AKTIVA Aby peníze nezahálely FINANČNÍ GRAMOTNOST.
Investice Kudy vlastně putují peníze FINANČNÍ GRAMOTNOST.
Ekonomika jako ústřední topení
Mgr. Jakub Karásek ZŠ Liberec, Na Výběžku 118,p.o. Vytvořeno: únor 2013 EU peníze školám CZ 1.07./1.4.00/ FINANČNÍ GRAMOTNOST NÁKLADY NA BYDLENÍ.
Platit se dá i jinak než penězi
Modelování rodinného rozpočtu
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:VI/2.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_276.
Číslo projektu CZ.1.07/1.500/ Číslo materiálu VY_62_INOVACE_09_FINANCE Název školy Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Tábor Autor Mgr. Zdeněk.
Ten dělá to a ten zas tohle
MEZINÁRODNÍ DĚLBA PRÁCE
Ekonomika jako ústřední topení
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám 1 Registrační číslo projektuCZ. 1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_UCE_014.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
ICT M 5.r. Slovní úlohy – v obchodě Anotace: Prezentace obsahuje cvičení, která slouží k řešení slovních úloh. Prezentace je prezentována interaktivně.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
BYDLENÍ Všechno má svého majitele FINANČNÍ GRAMOTNOST.
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:VI/2.
CENA Tak tedy za kolik FINANČNÍ GRAMOTNOST. CENA CENA je hodnota zboží nebo služby většinou je vyjádřena peněžní částkou, kterou je potřeba při získání.
Šablona č.: III/2 – VI/2 – Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji finanční gramotnosti Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Předmět: Občanská.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektuCZ. 1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_EKO146 Název.
BYDLENÍ 2 Všechno má svého majitele FINANČNÍ GRAMOTNOST.
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2: využívání ICT – inovace Vypracoval/a:
OBRAT ZÁSOB, OPTIMÁLNÍ DODÁVKA
Elektronické učební materiály – II. stupeň Finanční gramotnost Autor: Mgr. Roman Havlíček 1.1 Inflace.
VY_62_INOVACE_ Název výukového materiálu: Je leasing výhodný způsob pořízení majetku? Autor: Mgr. Pavla Rosyvková Datum: Duben 2013 Předmět:
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_11_18 Název materiáluKde si půjčit.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Finanční gramotnost Autor: Mgr. Roman Havlíček 1.1 Cena Napiš na malý lísteček, kolik jsi ochoten(na) maximálně.
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a svět práce, Finanční gramotnost, Platit se dá i jinak než penězi.
Kam s penězi, aby nezahálely
Právo VY_32_INOVACE_03-59 Ročník: 9. Vzdělávací oblast:
Zápalka váží 4 gramy a stojí 2 koruny
Závěrečná zpráva projektu Karmelka
Výpis z účtu Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu: CZ.1.07/1.5.00/ – Investice do vzdělání nesou.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Mgr. Veronika Vaňousová Datum vytvoření: Vyučovací předmět:
ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU: ICT ve výuce
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a svět práce, Finanční gramotnost - Platit se dá i jinak než penězi.
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
VY_32_INOVACE_Sikorová_ Evidence peněžních prostředků a obalů
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Úvod od MS Dynamics NAV Příklad nad podej a následky tohoto procesu v systému (sklad, položky zákazníka a věcné položky ( finanční transakce na účtech.
Obchod, trh Základy hospodaření.
Transkript prezentace:

FINANČNÍ GRAMOTNOST Tak tedy za kolik Prodej jablek

Žáci budou rozděleni do dvou skupin: PRODEJ JABLEK Žáci budou rozděleni do dvou skupin: Pěstitelé jablek pěstují jablka ve svém sadu prodávají jablka prodejcům neprodaná jablka vykupuje moštárna za nižší cenu Prodejci jablek nakupují jablka od pěstitelů prodávají jablka lidem v obchodě všechna jablka vždy prodají 2

Pravidla prodeje a nákupu jablek PRODEJ JABLEK Pravidla prodeje a nákupu jablek Jablka se obchodují po kusech – cena jablka se uvádí za jeden kus. Proběhne několik kol obchodů: kolo začíná na pokyn učitele, kolo končí prodejem všech jablek nebo peněz. Průběh každého kola a jeho vyhodnocení si zapisuješ do jednoho řádku své karty. Před začátkem každého kola bude sděleno - pěstitelům, kolik mají jablek na prodej - prodejcům, kolik peněz mají na nákup jablek Po ukončení každého kola si spočítáš, kolik máš celkem peněz za prodaná jablka. Cílem je vytvořit co největší zisk. 3

rozdání karet pěstitelům a prodejcům PRODEJ JABLEK rozdělení do skupin rozdání karet pěstitelům a prodejcům 4

Pokyny pro pěstitele: podepiš si kartu PRODEJ JABLEK Pokyny pro pěstitele: podepiš si kartu před začátkem kola si do karty vyplníš: A limit jablek (sdělí učitel) – víc jablek nemáš B cena výkupu (sdělí učitel) – co neprodáš prodejcům, bude ti za tuto cenu automaticky odkoupeno C moje prodejní cena (zvolíš si sám) – za tuto cenu budeš prodávat všechna jablka v tomto kole D zde zapisuješ počty prodaných jablek: 5+4+2… na konci kola dopočítáš ostatní sloupce: E … H 5

Pokyny pro prodejce: podepiš si kartu PRODEJ JABLEK Pokyny pro prodejce: podepiš si kartu před začátkem kola si do karty vyplníš: A limit Kč (sdělí učitel) – víc peněz nemáš B cena pro zákazníky (sdělí učitel) – všechna tvoje jablka na konci kola koupím za tuto cenu C zde zapisuješ počty koupených jablek: cena * počet + 4*5+2*7+4*6… na konci kola dopočítáš ostatní sloupce: D … H 6

Hodnocení: dodržování pravidel aktivita zápisy na kartě PRODEJ JABLEK 7

Údaje pro 1. kolo: Pěstitelé: Prodejci: A limit jablek: 20 ks PRODEJ JABLEK Údaje pro 1. kolo: Pěstitelé: A limit jablek: 20 ks B cena výkupu 3 Kč C zapiš si sám Prodejci: A limit Kč: 210 Kč B cena pro zákazníky 6 Kč 8

PRODEJ JABLEK 1. kolo 9

Údaje pro 2. kolo: Pěstitelé: Prodejci: A limit jablek: 20 ks PRODEJ JABLEK Údaje pro 2. kolo: Pěstitelé: A limit jablek: 20 ks B cena výkupu 4 Kč C zapiš si sám Prodejci: A limit Kč: 250 Kč B cena pro zákazníky 7 Kč 10

PRODEJ JABLEK 2. kolo 11

Údaje pro 3. kolo: Pěstitelé: Prodejci: PRODEJ JABLEK Údaje pro 3. kolo: Pěstitelé: A limit jablek: 30 ks – velká úroda jablek B cena výkupu 3 Kč C zapiš si sám Prodejci: A limit Kč: 250 Kč B cena pro zákazníky 8 Kč 12

PRODEJ JABLEK 3. kolo 13

Údaje pro 4. kolo: Pěstitelé: Prodejci: PRODEJ JABLEK Údaje pro 4. kolo: Pěstitelé: A limit jablek: 15 ks – malá úroda jablek B cena výkupu 4 Kč C zapiš si sám Prodejci: A limit Kč: 200 Kč B cena pro zákazníky 8 Kč 14

PRODEJ JABLEK 4. kolo 15

Údaje pro 5. kolo: Pěstitelé: Prodejci: A limit jablek: 20 ks PRODEJ JABLEK Údaje pro 5. kolo: Pěstitelé: A limit jablek: 20 ks B cena výkupu 4 Kč C zapiš si sám Prodejci: A limit Kč: 300 Kč B cena pro zákazníky 10 Kč - jablka jsou v módě 16

PRODEJ JABLEK 5. kolo 17

Vyhodnocení aktivity Kolik jste utržili? PRODEJ JABLEK Vyhodnocení aktivity Kolik jste utržili? Kdo vydělal víc – pěstitelé nebo prodejci? Proč? Co byste poradili pěstitelům, aby měli větší tržby? Co byste poradili prodejcům, aby měli větší tržby? Co byste poradili zákazníkům, aby nakupovali za dobrou cenu? 18

Zdroj: Autor: Použité obrázky: PRODEJ JABLEK SKOŘEPA, Michal; SKOŘEPOVÁ, Eva. Finanční a ekonomická gramotnost pro základní školy a víceletá gymnázia: Manuál pro učitele. Praha: Scientia, 2008. 197 s. Autor: Mgr. Pavel Papežík, vytvořeno v prosinci 2012, určeno pro 9. ročník ZŠ, předmět Finanční gramotnost, vzdělávací oblast Člověk a společnost, vzdělávací obor Výchova k občanství, tematický okruh Stát a hospodářství. Použité obrázky: jablka: http://www.topagrodeals.com/bio-red-apples/