Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová"— Transkript prezentace:

1 Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová
Název: VY_62_INOVACE_0702_KURZOVNÍ L. Téma: Pojem F. G._ Měna a kurzovní lístek Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Datum vytvoření: Datum ověření:

2 Anotace Prezentace je určena pro žáky 6. – 9. ročníku., vzdělávací oblast finanční gramotnost, tematický okruh Měna kurzovní lístek. Cílem prezentace je, seznámit žáky jaké druhy měn známe, jak vypadá kurzovní lístek a jak se přepočítává.

3 Měna a kurzovní lístek Valuty a devizy Každý stát nebo společenství států (např. Evropská unie) vydává bankovky a mince. Soustava těchto bankovek a mincí používaných na území státu se nazývá měna. Cizí měny v hotovosti se označují valuty. Cizí měny v bezhotovostní formě se označují devizy.

4 Měna a kurzovní lístek Kurzovní lístek - Valuty a devizy můžeme získat výměnou za české koruny. Poměr, ve kterém je můžeme vyměnit, se nazývá kurz. Kurzy běžných měn nalezneme v kurzovním lístku banky nebo jiného subjektu, který se zabývá výměnou peněz.

5 Měna a kurzovní lístek Obchodní banky vydávají své kurzovní lístky, které mají k dispozici v každé pobočce. Banky rozlišují kurzy pro valuty, devizy a kurz „střed“. V kurzovním lístku uvádějí kurz „nákup“(banka za něj nakupuje cizí měnu) a kurz „prodej“ (banka za něj prodává cizí měnu). Kurz nákup je vždy nižší, rozdíl umožňuje bance hradit náklady spojené se směnou peněz a tvořit zisk. Při výměně si banky účtují poplatek za výměnu. Kurz „střed“ je určen pro platby pomocí platebních karet.


Stáhnout ppt "Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová"

Podobné prezentace


Reklamy Google