Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

„Pokud není uvedeno jinak, autorem obrázků a textů je

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "„Pokud není uvedeno jinak, autorem obrázků a textů je"— Transkript prezentace:

1 „Pokud není uvedeno jinak, autorem obrázků a textů je
Platby v zahraničí VY_62_INOVACE_1_2_12 „Pokud není uvedeno jinak, autorem obrázků a textů je Ing. Renata Hethová“.

2 Související pojmy Měna = soustava peněžních jednotek na území státu, podloženo zákonnou úpravou (Zákon o ČNB, Zákon o oběhu bankovek a mincí). Valuta = cizí měna v hotovosti, bankovky a mince. Deviza = cizí měna v bezhotovostní podobě, pohledávky znějící na cizí měnu, např. dolarový účet, cenné papíry v cizí měně. Kurz = vzájemný poměr, v jakém se dvě měny navzájem směňují. Cena jedné měny vyjádřená v peněžní jednotce druhé země.

3 Kurzovní lístek Přehled, soupis, seznam platných kurzů měn vždy k určitému datu. Vydáván ČNB pro hlavní měny každý den (popř. jednou za měsíc u ostatních). Ve 14:15 h se zafixuje vzájemný vztah nabídky a poptávky na finančních trzích, kurz, na základě kurzu, za který proběhl poslední obchod se stanoví kurz tzv. kotace. Kotace může být: Přímá např. 1 USD = 20 Kč. Nepřímá např. 1 Kč = 0,05 USD (ve VB).

4 Kurzovní lístek ČNB využíván
Ostatními finančními institucemi pro stanovení vlastních kurzů. Jejich kurzy i kurzovní lístky se liší, nižší kurz je při nákupu cizí měny, vyšší při prodeji. Firmami, organizacemi pro účely účetnictví. Pro celní správu. ? Úkol: Porovnejte kurzovní lístek platný k dnešnímu dni u ČNB, vybrané směnárny a vybrané banky. V čem se liší? A proč?

5 Související pojmy Devalvace = oficiální, administrativní snížení kurzu měny vůči ostatní měnám. Provádí ČNB. Např. z kurzu 1 USD = 18 Kč změna na 1 USD = 22 Kč. Revalvace = oficiální, administrativní zvýšení kurzu měny vůči ostatním měnám. Provádí ČNB. Např. z kurzu 1 USD = 18 Kč změna na 1 USD = 16 Kč. Depreciace = znehodnocení měny vlivem tržních výkyvů, na základě nabídky a poptávky. Apreciace = posílení hodnoty měny vlivem situace na trhu.

6 Možnosti plateb v zahraničí
A Platby v zahraničí kartou. B Platby v hotovosti, výměna v zahraničí. C Platby v hotovosti, výměna v ČR. D Výběr z bankomatu v cizině. E Využití služeb Western Union.

7 Platba v hotovosti v zahraničí
Možnosti Výhody/Nevýhody Modelový příklad 100 3 000 Výměna v ČR v bance Poplatky (kromě 3 bank – LBBW, Volksbank a Evr.- ruská banka) a) v % b) min. hranice a % ČSOB, a. s. KB, a. s. ČS, a. s. Výměna v zahraničí v bance Nedoporučeno – nemusí Kč směňovat, kurzy vždy horší. Výměna ve směnárně Bez poplatků, VIP kurzy, možnost slev, širší nabídka valut, lepší kurzy zejména ve velkých městech. Platba kartou v cizině u obchodníka Bez poplatků. Výběr z bankomatu v cizině Poplatky za směnu. WU Rychlost.

8 Western Union Společnost působí na celém světě 150 let.
Téměř provozoven. Expresní (v min.) převod do 200 zemí. Info Postup: S OP a hotovostí na pobočku, vyplnění formuláře, obdržíte MTCN tj. Money Transfer Control Number. Odesílatel sdělí MTCN příjemci a ten si ihned vyzvedne v cizině místní měnu. V ČR dostupně např. V Čedoku, vybraných CK. Pošty, směnárny např. Interchange. Hotely.

9 Kurzy Western Union se mohou mírně lišit
Kurzy Western Union se mohou mírně lišit. Jsou odvozovány od kurzu CZK na amerických finančních trzích. Platby lze provést v USD či CZK.

10 Platby přes Western Union
Kurzy Western Union se mohou mírně lišit. Jsou odvozovány od kurzu CZK na amerických finančních trzích. Platby lze provést v USD či CZK. Zasílaná částka v Kč Poplatek v Kč 0 – 1 325 350 1 326 – 2 650 400 2 651 – 5 300 550 5 301 – 7 950 700 7 951 – 850 1 000 1 150 1 250

11 Zdroje: Švarcová, J. Ekonomie, stručný přehled. Zlín: CEED, 2012
Zdroje: Švarcová, J. Ekonomie, stručný přehled. Zlín: CEED, ISBN Slabikář finanční gramotnosti. 1.vyd. Praha: COFET, a. s., ISBN


Stáhnout ppt "„Pokud není uvedeno jinak, autorem obrázků a textů je"

Podobné prezentace


Reklamy Google