Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová"— Transkript prezentace:

1 Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová
Název: VY_62_IVOVACE_2602_AKCIE Téma: Pojem F. G._ Akcie Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Datum vytvoření: Datum ověření:

2 Anotace Prezentace je určena pro žáky 6. – 9. ročníku., vzdělávací oblast finanční gramotnost, tematický okruh Akcie. Cílem prezentace je, seznámit žáky proč se akcie vydávají a k čemu slouží.

3 Akcie Akcie vydávají akciové společnosti. Jde o společnost, která se zakládá v případě, že je třeba shromáždit větší množství kapitálu. Akcie je většinou možné zakoupit, čímž si nový majitel kupuje podíl na majetku akciové společnosti.

4 Akcie Akcie dává svému vlastníkovi právo: - podílet se na řízení
- právo na podíl na zisku - právo na podíl ze zbylého majetku v případě likvidace společnosti.

5 Akcie S akciemi se obchoduje, prodávají se a nakupují, a to za tržní cenu, které říkáme kurz. Tržní cena (kurz) se vytváří na trhu na základě nabídky a poptávky a ovlivňuje ji zejména ekonomická situace firmy, ale také politická situace, situace ekonomiky jako celku.

6 Akcie Protože kurz akcií vykazuje poměrně velké výkyvy, využívají toho někteří investoři ke spekulativním obchodům. Pokud je kurz nízký, nakupují cenné papíry. Pokud je kurz vysoký, cenné papíry prodávají.

7 Akcie Ten, kdo si kupuje akcie, předpokládá, že své peníze zhodnotí, že získá finanční výnos, a to buď: - podíl na zisku firmy – dividendu, - nebo výnos vzniklý tím, že kurz akcie vzrostl mezi dobou nákupu a dalšího prodeje, - nebo může získat výnos jak z dividend, tak ze vzrůstu kurzu akcie.

8 Akcie Úkol: Nejděte vývoj akcií ABM na akciovém trhu.
Možno použít webové stránky Citace: Petr Klínský, Danuše Chromá, Svatava Tesařová, Michal Janák – Finanční gramotnost obsah a příklady z praxe škol. Praha: Národní ústav odborného vzdělávání, ISBN 978‑80‑87063‑13‑2


Stáhnout ppt "Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová"

Podobné prezentace


Reklamy Google