Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace"— Transkript prezentace:

1 ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU: Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY: VI/2 Vytváření podmínek pro rozvoj znalosti, schopností a dovedností v oblasti finanční gramotnosti. AUTOR: Jarmila Moravcová TEMATICKÁ OBLAST: Finanční gramotnost matematika I NÁZEV DUMu: Rodinný rozpočet I POŘADOVÉ ČÍSLO DUMu: 10 KÓD DUMu: JM_VI/2_FIN_GRAM_MAT_I_10 DATUM TVORBY: ANOTACE (ROČNÍK): Prezentace je určena pro žáky 6.ročníku ZŠ nebo primy víceletých gymnázií. Seznamuje žáky se základy hospodaření rodiny. METODICKÝ POKYN:

2 Hospodaření rodiny ? ? ROVNOVÁHA VÝDAJE PŘÍJMY RODINA

3 DNEŠNÍ TÉMA - PŘÍJMY PŘÍJMY NEPRAVIDELNÉ PRAVIDELNÉ Z PODNIKÁNÍ PŮJČKY
ZE ZAMĚSTNÁNÍ Z INVESTIC Z PODNIKÁNÍ SOCIÁLNÍ DÁVKY VÝŽIVNÉ DŮCHODY JINÉ např. DARY DĚDICTVÍ

4 Zdroje příjmů rodiny Zaměstnání – činnost závislá na jiném člověku nebo společnosti, kterým může být člověk nebo společnost. Zabezpečuje relativně stálý příjem. Investice – jednotlivec nebo rodina odloží část svých peněz, aby jich měli více v budoucnu. Čím více peněz mohou odložit, tím více jich budou mít.

5 Zdroje příjmů rodiny Podnikání – něco mezi zaměstnáním a investicí. Podnikatel se snaží získat peníze od ostatních zabezpečením jejich potřeb. Podobnost se zaměstnáním – podnikatel pracuje. Podobnost s investicí – podnikatel se stará o prostředky podniku.

6 Zdroje příjmů rodiny Půjčky – jde o příjem, který bude třeba vrátit!
Vedle půjčených peněz je třeba vracet i úroky Čím déle jsou peníze půjčené, tím vyšší je celková splátka úroku. POZOR! Půjčky by neměly dlouhodobě podstatně převyšovat výdaje.

7 Zdroje příjmů rodiny Co považujete za lepší, podnikání nebo zaměstnání? Jakým způsobem byste si vydělávali? Jaká rizika jsou spojena s půjčkou?

8 Zaměstnání nebo podnikání?
Poznáte zaměstnance nebo podnikatele podle profese? zedník, učitel, poštovní doručovatel, švadlena, obchodník, zubní lékař, zemědělec zaměstnanec možné obojí spíše podnikatel učitel poštovní doručovatel zedník švadlena obchodník zubní lékař zemědělec

9 Spočítejte příjmy rodiny Nováků za měsíc listopad:
Maminka pracuje jako poštovní doručovatelka a má čistý příjem Kč a na brigádě vydělala další Kč. Tatínek je zedník a dokončil zakázku s čistým příjmem Kč. Za pronájem garsonky v rodinném domku má rodina čistý příjem Kč. Jaký je čistý příjem rodiny v tomto měsíci? Myslíte, že z příjmů za měsíc listopad můžeme spočítat celkový příjem rodiny za celý rok?

10 Řešení: Maminka… = Kč Tatínek………………....……………… Kč Pronájem bytu ……………………… Kč Celkem………………………………… Kč Celkový čistý příjem rodiny za měsíc je Kč. Celkový příjem rodiny za rok nemůžeme spočítat. Především tatínkova odměna za konkrétní zakázku se jistě pravidelně neopakuje.

11 Dú: Proč? nájem, nové auto, dovolená, rozšíření podniku
Zkuste odhadnout, na kterou z vyjmenovaných položek bude nejspíš rozumné si půjčit a na kterou ne: nájem, nové auto, dovolená, rozšíření podniku Proč?


Stáhnout ppt "ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace"

Podobné prezentace


Reklamy Google