Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a svět práce, Finanční gramotnost - Platit se dá i jinak než penězi.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a svět práce, Finanční gramotnost - Platit se dá i jinak než penězi."— Transkript prezentace:

1 Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a svět práce, Finanční gramotnost - Platit se dá i jinak než penězi – Jakými způsoby lze platit z účtu v bance (prezentace) Autor: Mgr. Helena Foldinová Název a číslo materiálu: VY_62_INOVACE_07/I.SADA Anotace: Prezentace je určena pro žáky 9.ročníku, slouží k výkladu učiva Způsoby placení z účtu v bance Období: září – prosinec 2011

2 Způsoby placení z účtu v bance
mohu někomu poslat určitou finanční částku mohu platit bezhotovostně

3 Názvy způsobů bezhotovostního placení
jednorázový platební příkaz trvalý platební příkaz platba kartou inkaso Sdružené inkaso plateb obyvatelstva (SIPO)

4 Jednorázový platební příkaz
chci na jiný účet zaplatit jen jednou

5 Platba kartou při nákupu v obchodě souhlasím, aby prodávající vybral z mého účtu určitou částku a převedl ji na účet obchodu

6 Trvalý platební příkaz
chci na jiný účet platit pravidelně stejnou částku

7 Inkaso souhlasím, aby mnou určená osoba, firma, instituce, atd. převáděla z mého účtu pravidelně peníze na svůj účet (na částku, kterou takto z mého účtu převádí, lze stanovit limit)

8 Sdružené inkaso plateb obyvatelstva (SIPO)
souhlasím, aby Česká pošta vybírala z mého účtu pravidelně peníze a rozesílala je na jiné účty, které jsem České poště předem uvedl (na celkovou částku, kterou Česká pošta takto z mého účtu měsíčně vybírá, lze stanovit limit)

9 Úkol: Jaký způsob bezhotovostního placení zvolíš?
měsíční paušál pro mobilní telefon trvalým platebním příkazem internetem prostřednictvím SIPO

10 Potraviny ( v hypermarketu)
platební kartou

11 Platba opraváři pračky
platebním příkazem ( v případě faktury)

12 Platba za nákup DVD přehrávače přes internet
platebním příkazem platební kartou

13 Použité zdroje: fotografie peněz Citace Skořepa, M. – Skořepová E. Finanční a ekonomická gramotnost I. vyd. Praha: Scientia, , 114 s. ISBN


Stáhnout ppt "Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a svět práce, Finanční gramotnost - Platit se dá i jinak než penězi."

Podobné prezentace


Reklamy Google