Název materiálu:VY_32_INOVACE_CJ2r0115 Název sady:Morfologie pro 2. ročník Vzdělávací oblast:Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor:Český jazyk a.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Číslo a název šablony klíčové aktivity
Advertisements

Slovesa - přechodníky 32_04_05: Mluvnice – Anotace Jazyk
Pravopis ú/ů Název materiálu: VY_32_INOVACE_CJ1r0109 Název sady:
Substantiva – skloňování feminin
Přídavná jména (adjektiva)
Slovní druhy Název materiálu: VY_32_INOVACE_CJ2r0101 Název sady:
Název materiálu:VY_32_INOVACE_CJ2r0116 Název sady:Morfologie pro 2. ročník Vzdělávací oblast:Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor:Český jazyk a.
Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace Oblast podpory Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách OP.
VY_32_INOVACE_Čj-Ml 6.,7.15 Anotace: Prezentace je zaměřena na slovesné kategorie rod a vid. Ke každé kategorii je uvedena stručná definice s příklady.
Doplněk Název materiálu: VY_32_INOVACE_CJ3r0112 Název sady:
Významové vztahy ve větě jednoduché
Předmět Název materiálu:VY_32_INOVACE_CJ3r0109 Název sady:Skladba pro 3.ročník Vzdělávací oblast:Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor:Český jazyk.
Základní škola a mateřská škola T.G. Masaryka Milovice, Školská 112, Milovice projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
SLOVESA Mgr. Michal Oblouk.
1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Název materiálu:VY_32_INOVACE_CJ2r0103 Název sady:Morfologie pro 2. ročník Vzdělávací oblast:Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor:Český jazyk a.
Substantiva - rod Název materiálu: VY_32_INOVACE_CJ2r0104 Název sady:
Slovesa (verba).
Slovesný vid Dokonavý nedokonavý.
Slovesný vid 8. ročník.
Postup při určování větných členů
Spojovací výrazy Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Květen 2013
SLOVESNÝ VID Mgr. Michal Oblouk.
Název materiálu:VY_32_INOVACE_CJ2r0109 Název sady:Morfologie pro 2. ročník Vzdělávací oblast:Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor:Český jazyk a.
PROJEKT EU - PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektu
Metodický list Pořadové číslo:VY_32_INOVACE_I.A.05 Název pro školu:EU ČJ 05 II Název materiálu:Slovesný vid Autor:Mgr. Barbora Baránková Vzdělávací obor:Český.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_54_8TR_CJ Autor: Mgr. Alena Pavelková.
Slovesný vid Slovesný vid VY_32_INOVACE_ČJ-M 8.,9.03.
Pravopis souhláskových skupin bě/bje, vě/vje, pě, mě/mně
Věta, výpověď, promluva Název materiálu: VY_32_INOVACE_CJ3r0101
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_336_Slovesa AUTOR: Mgr. Šárka Kubáčková ROČNÍK, DATUM: 7.,
VĚTNÉ ČLENY 6.ROČNÍK 6.ročník.
PŘÍSUDEK Autor: Mgr. Monika Dudová Název: VY_32_INOVACE_ICT2.5_2-28
Název materiálu:VY_32_INOVACE_CJ2r0112 Název sady:Morfologie pro 2. ročník Vzdělávací oblast:Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor:Český jazyk a.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Pravopis i/í, y/ý v koncovkách přídavných jmen
Název materiálu: VY_32_INOVACE_CJ2r0107 Název sady:
Slovesný vid mluvnická kategorie sloves
Komplexní jazykový rozbor
Název materiálu:VY_32_INOVACE_CJ2r0119 Název sady:Morfologie pro 2. ročník Vzdělávací oblast:Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor:Český jazyk a.
Název materiálu:VY_32_INOVACE_CJ2r0114 Název sady:Morfologie pro 2. ročník Vzdělávací oblast:Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor:Český jazyk a.
Název materiálu:VY_32_INOVACE_CJ2r0110 Název sady:Morfologie pro 2. ročník Vzdělávací oblast:Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor:Český jazyk a.
Název materiálu:VY_32_INOVACE_CJ2r0113 Název sady:Morfologie pro 2. ročník Vzdělávací oblast:Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor:Český jazyk a.
Název materiálu:VY_32_INOVACE_CJ2r0118 Název sady:Morfologie pro 2. ročník Vzdělávací oblast:Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor:Český jazyk a.
jazyk a jazyková komunikace český jazyk
Slovesa (verba) Název materiálu: VY_32_INOVACE_CJ2r0111 Název sady:
Český jazyk 3. ročník ZŠ „Slovesa“
Název materiálu:VY_32_INOVACE_CJ2r0105 Název sady:Morfologie pro 2. ročník Vzdělávací oblast:Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor:Český jazyk a.
Přísudek. Přísudek = predikát  základem věty  slovo nebo spojení ve funkci přísudku vyjadřuje  děj (Učitel bedlivě zkoumal výrazy studentů.)  stav.
ŠkolaKatolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektuModerní škola Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Inovace a zkvalitnění.
KVINTA. = VĚDA ZABÝVAJÍCÍ SE ZKOUMÁNÍM JAZYKA. Dělení podle: 1) jazyků, jimiž se zabývá (např. bohemistika, anglistika, romanistika, hungaristika, sinologie,
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_ podmět a přísudek Název sady: Český jazyk 7. ročník Číslo.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Mgr. Marie Havránková TVAROSLOVÍ 7 - slovesa Mluvnice pro 2. ročník
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Marie Vališová Číslo
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Mgr. Marie Havránková TVAROSLOVÍ 10 – slovesa – slovesný čas
Základní skladební dvojice Název projektu: OP VK
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Šablona 32 VY_32_INOVACE_13_24_Slovesný vid
VY_32_INOVACE_Jir_II_07 Slovesa a přechodníky
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_15_ČESKÝ JAZYK
Slovesný vid.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170
Mgr. Lenka Vrzáňová Větná stavba října 2011
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Slovesa Název školy: Základní škola Zaječí, okres Břeclav
Základní větné členy – přísudek
Transkript prezentace:

Název materiálu:VY_32_INOVACE_CJ2r0115 Název sady:Morfologie pro 2. ročník Vzdělávací oblast:Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor:Český jazyk a literatura Téma:Slovesný vid Jméno autora:Kateřina Halaštová Vytvořeno dne: Metodický popis – anotace:Opakuje znalosti o slovesném vidu, prezentace obsahuje i cvičení kontrolující rozumění učivu. SLOVESNÝ VID

Slovesa dokonavá (perfektiva) vyjadřují, že děj byl ukončen, nebo ukončen bude. Př. zasadil jsem, zasadím Slovesa nedokonavá (imperfektiva) vyjadřují děj jako neukončený, neohraničený. Př. sázím SLOVESNÝ VID

Většina sloves tvoří dvojice, které se liší jen videm: zpívat – zazpívat rozhodovat - …………………. kupovat - ……………………. ……………..- nalézt …………….- zeptat se držet - ……………………. ……………- odemknout míjet - ………………… SLOVESA TVOŘÍCÍ VIDOVÉ DVOJICE

Přidáním předpony ke slovesu nedokonavému (př. číst – přečíst, letět – uletět, končit – skončit, budit – probudit) Změnou kmenotvorné nebo slovotvorné přípony u sloves dokonavých (př. rozhodnout – rozhodovat, dát – dávat, sedět – sednout, přijít – přijíždět) Kombinací obou způsobů (budit – probudit – probouzet) TVOŘENÍ VIDOVÝCH DVOJIC:

Některá slovesa vyjadřují svým tvarem oba vidy, konkrétní vid určíme na základě kontextu (př. jmenovat, informovat, věnovat, padělat, promovat, argumentovat…) Jmenuji se Kateřina Halaštová. Jmenovali ho ředitelem. V současnosti se věnuji období středověku. Věnuji ti tuto růži. Televizní noviny informují o denních událostech. Informoval mne o dodatku ve smlouvě. SLOVESA OBOUVIDOVÁ

-jedná se o slovesa, která mají jen nedokonavou variantu, nelze k nim vytvořit slovesa dokonavá. -Imperfektivy tantum jsou slovesa modální (chtít, smět, muset, moci, mít) a některá slovesa stavová (znát, věřit…). IMPERFEKTIVA TANTUM

-jedná se o slovesa, která mají jen dokonavou variantu, nelze k nim vytvořit slovesa nedokonavá -Př. obdivovat, nadchnout, souviset, obsahovat, předpokládat, důvěřovat PERFEKTIVA TANTUM

Nemají prézens a futurum je vyjádřeno jednoduchým tvarem: Préteritum: uslyšel jsem Prézens: X Futurum: uslyším PERFEKTIVA

Vyskytují se ve všech časech, futurum je vyjádřeno složeným tvarem: Préteritum: slyšel jsem Prézens: slyším Futuurm: budu slyšet IMPERFEKTIVA

Stanovit vid sloves, vytvořit vidové dvojice, určit, kterým způsobem byly dvojice vytvořeny: přijímatpohádat se vzpomenout sitrnout vyskytovat sevyrábět pozdravitzachránit dátusednout prositrozplakat se připomenoutomdlít zaradovat sevrátit se nositvečeřet barvitprohlížet si poroučetsmát se CVIČENÍ 1:

Najít slovesa a určit u nich vid: Ji našly pak vesnické ženy a vedle ní děťátko, jež se jí tu narodilo, Odnesly je do vsi, tam je pečlivě ošetřovaly a královu synáčku daly jméno Ječmínek na památku toho, že se narodil v ječmenu. Král se však o tom útulku dověděl, a nemaje lítosti ani se svým dítětem, dal manželku i syna pryč odvésti. Žoldnéři je zavezli do odlehlé končiny nějaké. Kam, nikdo nevěděl. Ale králi pak nešlo z mysli, co se stalo. Často vídal usouženou tvář své líbezné paní a často vzpomněl na jediného synka svého. A. Jirásek: Staré pověsti české CVIČENÍ 2:

 MARTINEC, Ivo; TUŠKOVÁ, Jana Marie; ZIMOVÁ, Ludmila. Mluvnice – učebnice českého jazyka pro střední školy. Plzeň: Fraus,  KOSTEČKA, Jiří. Český jazyk pro 2. ročník gymnázií. Praha: SPN,  BEZPALOVÁ, Vladimíra; MÁLKOVÁ, Jitka; MARTINEC, Ivo; JEŽKOVÁ, Jaroslava; PAŠKOVÁ, Martina; VAŇKOVÁ, Jana; ZIMOVÁ, Ludmila: Mluvnice, komunikace a sloh – cvičebnice českého jazyka pro střední školy. Plzeň: Fraus,  HAVRÁNEK, Bohuslav; JEDLIČKA, Alois. Stručná mluvnice česká. Praha: Fortuna,  JIRÁSEK, Alois. Staré pověsti české. Vimperk: Papyrus, Nakladatelství Viener, POUŽITÁ LITERATURA