Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název materiálu: VY_32_INOVACE_CJ2r0107 Název sady:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název materiálu: VY_32_INOVACE_CJ2r0107 Název sady:"— Transkript prezentace:

1 Substantiva – skloňování maskulin, zvláštnosti skloňování životných maskulin
Název materiálu: VY_32_INOVACE_CJ2r0107 Název sady: Morfologie pro 2. ročník Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: Český jazyk a literatura Téma: Substantiva – skloňování maskulin, zvláštnosti skloňování životných maskulin Jméno autora: Kateřina Halaštová Vytvořeno dne: Metodický popis – anotace: Prezentace procvičuje zařazování slov k jednotlivým vzorům rodu mužského, upozorňuje na zvláštnosti skloňování u životných maskulin. K jednotlivým výkladovým pasážím jsou přiřazena cvičení ověřující pochopení učiva.

2 Životná maskulina Pokud je podstatné jméno rodu mužského v 1.p.j.č. zakončené koncovkou –a, skloňujeme jej podle vzoru ……………………….. Pokud je podstatné jméno rodu mužského v 1.p.j.č. zakončené koncovkou –e, skloňujeme jej podle vzoru ……………………….. Pokud je podstatné jméno rodu mužského v 1.p.j.č. bez koncovky a ve 2.p.j.č. je zakončené koncovkou –a, pak náleží ke vzoru……………… Pokud je podstatné jméno rodu mužského v 1.p.j.č. bez koncovky a ve 2.p.j.č. je zakončené koncovkou –e, pak náleží ke vzoru …………………….

3 Neživotná maskulina Pokud je podstatné jméno rodu mužského v 1.p.j.č. bez koncovky a ve 2.p.j.č. je zakončené koncovkou – u (–a), pak náleží ke vzoru……………… Pokud je podstatné jméno rodu mužského v 1.p.j.č. bez koncovky a ve 2.p.j.č. je zakončené koncovkou –e, pak náleží ke vzoru …………………….

4 Cvičení 1 Zařadit slova ke vzorům:
inženýr, kněz, Hodonín, závod, zrádce, pěvec, zástupce, básník, bratr, hlad, volejbalista, kazatel, jez, šimpanz, kašel, balík, motouz, sob, holub, dub, motor, olej, husita, správce, obyvatel, bača, vítěz

5 Ve 3.a 6.p.j.č. se u maskulin životných objevuje –ovi
Vzor předseda užívá jen – ovi (př. Otovi Skálovi) Vzor pán, muž, soudce využívají vedle –ovi i koncovku –u (-i). Pokud jméno stojí samostatně, pak se užívá – ovi (př. Dej to Petrovi). Pokud stojí za sebou více tvarů těchto pádů, pak –ovi mívá zpravidla až poslední jméno (př. Dej to panu řediteli Novákovi.)

6 Cvičení 2: Doplnit správné tvary: Učili jsme se o (František Halas).
Dej to (pan učitel Sovák). Vyprávěl o (spolužák Tomáš Hájek). Besedovalo se o (Jan Palach). Napiš (Mirek). U maturity hovořil o (Karel Hynek Mácha). Slovenský prezident předal (prezident Miloš Zeman) mikrofon. Předal pozvání (ředitel Jan Bárta).

7 U podstatných jmen vzoru muž, která jsou zakončená na –ec, se 1. p. j
U podstatných jmen vzoru muž, která jsou zakončená na –ec, se 1.p.j.č. a 5.p.j.č. liší (poslanec – poslanče!, letec – letče!) U podstatných jmen vzoru soudce se 1..j.č. a 5.p.j.č. neliší (soudce – pane soudce!, správce – pane správce!)

8 Cvičení 3 Vytvořit správný tvar vokativu:
Vážený soudce, zkušený lovec, milý otec, známý tvůrce, rychlý plavec, pan porotce, neznámý dárce, třídní oblíbenec, český poslanec, ohavný škůdce, pražský průvodce, uznávaný vlastenec, osobní strážce, odvážný horolezec, vysoký chlapec, sportovní nadšenec, proradný vlastizrádce

9 U podstatných jmen vzoru předseda, která jsou zakončená –ita, -ista (husita, traktorista, hokejista), u podstatných jmen vzoru pán, která jsou zakončená na –an (Pražan, Brňan, občan) lze v 1.p.mn.č. užít koncovky –é i koncovky –i (hokejisté i hokejisti). První varianta je spisovná, druhá hovorová.

10 Cvičení 4 Utvořit dubletní tvary v 1.p.mn.č., vnímat odlišný stylový příznak: Fotbalista, křesťan, kapitalista, basista, Moravan, husita, svatebčan, fašista, venkovan, jezuita, pohan

11 Použitá literatura MARTINEC, Ivo; TUŠKOVÁ, Jana Marie; ZIMOVÁ, Ludmila. Mluvnice – učebnice českého jazyka pro střední školy. Plzeň: Fraus, 2009. KOSTEČKA, Jiří. Český jazyk pro 2. ročník gymnázií. Praha: SPN, 2002. SOCHROVÁ, Marie. Cvičení z českého jazyka v kostce. Praha: Fragment, 2008. HAVRÁNEK, Bohuslav; JEDLIČKA, Alois. Stručná mluvnice česká. Praha: Fortuna, 1996. MELICHAR, Jiří; STYBLÍK, Vlastimil. Český jazyk – Přehled učiva základní školy. Praha: Fortuna, 2000.


Stáhnout ppt "Název materiálu: VY_32_INOVACE_CJ2r0107 Název sady:"

Podobné prezentace


Reklamy Google