Vůle.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Personální řízení v malých podnicích
Advertisements

SEBEPOZNÁNÍ JÁ Mgr. Michal Oblouk.
Vůle, motivace Škola: Cyrilometodějské gymnázium a střední odborná škola pedagogická Brno Označení: CZ.1.07/1.5.00/ , VY_32_INOVACE_nov09 Autor Mgr.
Motivace 1.úvodní pojmy 2. pracovní motivace 3. stimulace
AUTOEVALUACE neboli VLASTNÍ HODNOCENÍ MŠ Martina Kupcová.
Veřejná správa 5RE901Teorie a management veřejné správy Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání.
Předmět psychologie Předmět psychologie práce a organizace.
Historické etapy vývoje managementu
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_KOUTENSKA_13.
AKTIVNÍ STÁRNUTÍ A MEZIGENERAČNÍ SOLIDARITA, ČILI JAK VŠTE VEDE STUDENTY K RESPEKTU A CHÁPÁNÍ STARŠÍCH OBČANŮ Mgr. Lenka Hrušková, Ph.D. VŠTE v Českých.
Psychické stavy.
PSYCHICKÉ JEVY.
7. zasedání pracovní skupiny interních auditorů kraje Vysočina
Pracovní skupina Pracovní skupinu tvoří určitý počet osob na jednom pracovišti, kteří jsou spjatí společnou činností, vnitřní strukturou sociálních pozic.
Emoce (city).
HUMANISTICKÁ PSYCHOLOGIE
Rysy osobnosti = povahová vlastnost, která se projevuje určitým způsobem jednání, chování, prožívání. Je příznačný pro určitého člověka (odlišuje ho od.
OSOBNOST.
Technická, taktická a psychologická příprava
CHOVÁNÍ = činnost, která spojuje člověka s prostředím.
Personální management
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková
Výukový program:Ekonomické lyceum Název programu: Hospodářská politika státu Vypracoval: Ing. Lenka Gabrielová Projekt Anglicky v odborných předmětech,
Rozdíly mezi osobnostmi
P6 CHOVÁNÍ ZÁKAZNÍKA Chování zákazníka na spotřebitelském trhu zahrnuje poznání: Které hlavní faktory ovlivňují chování spotřebitele? Jakými pravidly se.
Adolescence (16 – 18 až 20 – 22 let).
 Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Definice a vlastnosti Typy sociálních institucí Hodnoty a normy
Teorie motivace Adéla Furiková.
Motivace Motivace-aneb nestavějte domeček z karet Motivace je psychický proces vedoucí k energetizaci organismu. psychický Motivace usměrňuje naše chování.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE_03/A12 AutorIng. Liběna Krchňáková Období vytvořeníListopad.
Charakter Pavel Šuranský.
Psychologie koučování
Jiří Dvořák  vědomé úsilí směřující k dosažení cíle  motivované chování, které umožňuje vědomou regulaci chování tzv. volní akt  znaky vůle.
VÝCHODISKA SPORTOVNÍHO TRÉNINKU
1 Změna – naše příležitost k úspěchu Obsah: 1.Úvod 2.Srdce změny – změna chování lidí 3.Osm kroků procesu změny podle Kottera 4.Závěr 5.Otázky k zamyšlení.
TEORIE SPORTOVNÍHO TRÉNINKU
Jane Goodall  Řídící vědomá složka psychiky  Sjednocuje ostatní psych. procesy k dosažení urč. cíle, překonání překážky  Podílí se na rozhodování.
Psychické procesy Jan Tvrdík C4B.
Psychické procesy, stavy a vlastnosti
Agrese a agresivita.
PSYCHOLOGIE VÝCHOVY A VZDĚLÁVÁNÍ
Management Přednáška 5: - Výběr a rozmístění pracovníků
Vývojová psychologie Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Motivace, vůle. 1. Vypište všechno, co potřebujete k tomu, abyste měli radost / byli spokojení 2. Zkuste uvedené potřeby roztřídit do skupin na biologické,
OB21-VVP-HUM-OBN-MIK-M O s o b n o s t Mgr. Marie Mikulcová.
Seberegulační vlastnosti osobnosti
Psychologické disciplíny II. Část Aplikované. Jedná se o obory, které zkoumají určitou konkrétní oblast lidské činnosti z psychologických aspektů Jedná.
Osobní bezpečí. Sebepojetí Sebepojetí - znamená porozumět sám sobě, svému JÁ, svým náladám, chování Sebepojetí – zahrnuje sebepoznávání, sebehodnocení.
 Souhrn hybných činitelů v činnostech, učení a osobnosti  Skutečnosti, které jedince podněcují, podporují nebo naopak tlumí, aby něco konal či nekonal.
OB21-VVP-HUM-OBN-MIK-U O s o b n o s t Mgr. Marie Mikulcová.
Trocha teorie nikoho nezabije …. VLASTNOSTI OSOBNOSTI OSOBNOST - souhrn vlastností, procesů a stavů, návyků, postojů, které tvoří celistvou strukturu.
Osobní bezpečí Název školy: ZŠ Salvátor Název školy: ZŠ Salvátor Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název výstupu:
Psychická struktura osobnosti Vytvořila Ing. Lenka Hřibová, Duben 2016.
Občanská výchova – 7. ročník, Člověk a jeho osobnost
Osobnost člověka SPOLEČENSKÁ VÝCHOVA 3
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
SEBEPOZNÁNÍ JÁ Mgr. Michal Oblouk.
Rozhodování jako manažerská funkce
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
PROFESE UČITELE Radek Šír.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Psychologie výchovy a vzdělávání
VY_32 _INOVACE_PSYCHOLOGIE.09
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
Temperament, charakter, motivace
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
Psychologie koučování
Název školy: Základní škola Pardubice - Spořilov Autor: Mgr
Transkript prezentace:

Vůle

Vůle Psychické procesy a vlastnosti, které zajišťují řízení činnosti a dosahování cílů, a to zejména tehdy, kdy je nutné překonávat překážky Volní regulace chování je vývojově nejvyšší úroveň motivace Uplatňuje se v ní významným způsobem vnitřní kontrola

záměrného a aktivního jednání

Volní procesy Vznik pohnutky a situace volby(vzniká v interakci člověka s prostředím – např. potřeba jídla) Volba cíle (vyskytují-li se jiné motivy, následuje boj motivů) Rozhodování (výběr možných prostředků k dosažení cíle, shromažďování informací)

Rozhodnutí (příjem záměru realizace plánu k dosažení cíle) Provedení (není-li bezprostřední, hovoří se o předsevzetí)

Volní vlastnosti Vlastnosti podmíněné vůlí člověka Vyjadřují záměrné, cílevědomé úsilí směřující k dosažení vědomě vytčeného cíle, které je vlastní jen člověku Projevují se např. v samoregulaci chování a jednání Uplatňují se jak při přípravě určité

Volní vlastnosti činnosti, procesu rozhodování, tak při vlastním vykonávání činnosti Pomáhají při překonávání překážek k dosažení určitého cíle Formují se v průběhu života zejména pod vlivem výchovy a sebevýchovy V období dospívání prochází vůle významnými změnami, které ovlivňuje každý sám

Příklady volních vlastností Činorodost Spolehlivost Rozhodnost Vytrvalost Svědomitost Uměřenost Sebekázeň

Vzdorovitost Tvrdohlavost Nesoustředěnost Nezodpovědnost Nerozvážnost Nesebekritičnost

Děkuji Vám za pozornost

Kontrolní otázky Uveďte a na příkladu doložte pět etap volního jednání. Čím se zásadně liší volní vlastnosti od rysů osobnosti? Kdy se uplatňují volní vlastnosti? Uveďte pět příkladů kladných volních vlastností. Uveďte pět příkladů záporných volních vlastností.