Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Psychologické disciplíny II. Část Aplikované. Jedná se o obory, které zkoumají určitou konkrétní oblast lidské činnosti z psychologických aspektů Jedná.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Psychologické disciplíny II. Část Aplikované. Jedná se o obory, které zkoumají určitou konkrétní oblast lidské činnosti z psychologických aspektů Jedná."— Transkript prezentace:

1 Psychologické disciplíny II. Část Aplikované

2 Jedná se o obory, které zkoumají určitou konkrétní oblast lidské činnosti z psychologických aspektů Jedná se o obory, které zkoumají určitou konkrétní oblast lidské činnosti z psychologických aspektů Využívají psychologické poznatky k lepšímu poznání, řešení problémů i zlepšení činnosti v určité oblasti Využívají psychologické poznatky k lepšímu poznání, řešení problémů i zlepšení činnosti v určité oblasti

3 Aplikované psychologické disciplíny příklady Pedagogická psychologie Pedagogická psychologie Klinická psychologie Klinická psychologie Poradenská psychologie Poradenská psychologie Soudní psychologie Soudní psychologie Psychologie dopravy Psychologie dopravy Psychologie sportu Psychologie sportu Psychologie reklamy Psychologie reklamy Psychologie práce Psychologie práce

4 Pedagogická psychologie Zkoumá zákonitosti výchovně vzdělávacího procesu Zkoumá zákonitosti výchovně vzdělávacího procesu Zabývá se psychologickými problémy vyučovacího procesu, účinností didaktických postupů, motivací ve vyučování v souvislosti se zájmy a potřebami žáků atd. Zabývá se psychologickými problémy vyučovacího procesu, účinností didaktických postupů, motivací ve vyučování v souvislosti se zájmy a potřebami žáků atd.

5 Poznatky z pedagogické psychologie využíváme při práci s dětmi ve vyučování. Poznatky z pedagogické psychologie využíváme při práci s dětmi ve vyučování.

6 Klinická psychologie Zabývá se diagnostikou, prevencí a terapií duševních potíží, poruch a onemocnění Zabývá se diagnostikou, prevencí a terapií duševních potíží, poruch a onemocnění Hledá psychologické metody poznání, předcházení a řešení psychických potíží v nejširším slova smyslu. Hledá psychologické metody poznání, předcházení a řešení psychických potíží v nejširším slova smyslu. Zabývá se řešením nesnází v mezilidských vztazích, které klienti nejsou schopni zvládnout vlastními silami. Zabývá se řešením nesnází v mezilidských vztazích, které klienti nejsou schopni zvládnout vlastními silami.

7 Klinická psychologie pomáhá lidem při řešení svých aktuálních potíží. Jedná se např. o aktuální či chronické konfliktní situace, nezvládnutí vlastního života v určité vývojové etapě či situaci atd. Klinická psychologie pomáhá lidem při řešení svých aktuálních potíží. Jedná se např. o aktuální či chronické konfliktní situace, nezvládnutí vlastního života v určité vývojové etapě či situaci atd.

8 Poradenská psychologie Zabývá se školským, výchovným, předmanželským a manželským poradenstvím Zabývá se školským, výchovným, předmanželským a manželským poradenstvím Své uplatnění má tato Své uplatnění má tato disciplína i v manželské disciplína i v manželské poradně. poradně.

9 Soudní psychologie Forenzní psychologie Forenzní psychologie Uplatňuje se v soudní praxi Uplatňuje se v soudní praxi například například - formou vypracovávání znaleckých posudků pro zjišťování psychických charakteristik obviněných - formou vypracovávání znaleckých posudků pro zjišťování psychických charakteristik obviněných - posuzování důvěryhodnosti svědků apod. - posuzování důvěryhodnosti svědků apod.

10 Psychologie dopravy zabývá se psychikou řidičů zabývá se psychikou řidičů (zejména profesionálních) (zejména profesionálních) prožíváním situací vznikajících při řízení prožíváním situací vznikajících při řízení

11 Psychologie sportu Zabývá se tréninkem, výkonností sportovce, osobností trenéra apod. Zabývá se tréninkem, výkonností sportovce, osobností trenéra apod. Zkoumá i vztah specifických dispozic sportovce ke sportovnímu výkonu Zkoumá i vztah specifických dispozic sportovce ke sportovnímu výkonu

12 Psychologie reklamy Zabývá se efektivitou jednotlivých druhů reklamy, užití barev, log a značek a jejich působení na zákazníka Zabývá se efektivitou jednotlivých druhů reklamy, užití barev, log a značek a jejich působení na zákazníka Barva, značka, obal – to vše Barva, značka, obal – to vše ovlivňuje zákazníka. ovlivňuje zákazníka.

13 Psychologie práce. Zkoumá vliv pracovního prostředí na pracovní výkon, otázky bezpečnosti práce, mezilidské vztahy na pracovišti atd. Poskytuje důležité informace o profesích a jejich nárocích na psychické i zdravotní předpoklady Poskytuje důležité informace o profesích a jejich nárocích na psychické i zdravotní předpoklady Spolupracuje při výchově a vzdělávání pracovníků Spolupracuje při výchově a vzdělávání pracovníků

14 Použitá literatura a zdroje Štefanovič, J., Greisinger, J.: Psychologie. Praha, Avicenum 1985 Gillernová, I., Malotínová, M.: Psychologie. Praha, SPN 1992 http://www.moje-klinika.cz/klinicka-psychologie http://www.psychologsh.cz/sluzby-dopravni-psychologie.php http://marketing.minirady.cz/rubrika/psychologie-reklamy/ http://www.mamaaja.cz/ActiveWeb/Article/1384/do_poradny_nikdy. html http://www.otevrene-vyucovani.cz/ov/projekty/projekty1.jpg


Stáhnout ppt "Psychologické disciplíny II. Část Aplikované. Jedná se o obory, které zkoumají určitou konkrétní oblast lidské činnosti z psychologických aspektů Jedná."

Podobné prezentace


Reklamy Google