Plány pro zvládání povodňových rizik

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vytváření podmínek pro podporu populací vranky obecné (Cottus gobio) v EVL Krkonoše Přednášející : Jiří KŘESINA.
Advertisements

Co pro obce i kraje chystá Operační program Životní prostředí?
1 Možnosti financování projektů v oblasti vodohospodářské infrastruktury v ČR A. Programy spolufinancované z EU: 1. Operační program životního prostředí.
Operační program Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství Ministerstvo zemědělství Odbor Řídící orgán OP.
Obsah a pořízení politiky územního rozvoje Politika územního rozvoje -určuje ve stanoveném období požadavky na konkretizaci úkolů územního plánování v.
Cíle územního plánování Cílem územního plánování je vytvářet předpoklady pro výstavbu a pro udržitelný rozvoj území, spočívající ve vyváženém vztahu podmínek.
Nástroje územního plánování
POVODŇOVÉ PLÁNY Ing. Jiří Baloun
Seminář „Extrémy počasí a jeho dopady na Jihomoravský kraj“
Program rozvoje venkova ČR na období Olomouc Šumperk
Eva Měráková, Lenka Jandová
Úvod do problematiky OPŽP
METODIKA VSTUPNÍHO HODNOCENÍ Základní přehled. Aktuální výzvy OPŽP Josef Pikálek Liberec.
Koncepce environmentální bezpečnosti
Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR zelená linka Možnosti financování protipovodňových.
STUDIE PROVEDITELNOSTI FARSKÉHO A BORECKÉHO POTOKA MĚSTO PLANÁ NAD LUŽNICÍ strana 1 STUDIE PROVEDITELNOSTI PŘÍRODĚ BLÍZKÝCH PROTIPOVODŇOVÝCH OPATŘENÍ V.
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR zelená linka Ministerstvo životního prostředí.
Organizační členění ÚO
Význam strategie EU pro Podunají v klíčových oblastech ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Eva Kubešová Odbor Evropské unie a politiky životního prostředí 21. října 2011.
Vladimíra Henelová ENVIROS, s.r.o. Podrobnosti zpracování ÚEK dle zákona č. 406/2000 Sb., v platném znění, a Nařízení vlády č. 195/2001 Sb.
Operační program Životní prostředí
Ing. Václav Jirásek Povodí Labe, státní podnik ELLA - INTERREG III.B - CADSES Královéhradecký kraj Aldis, Hradec Králové,
vedoucí oddělení ochrany před povodněmi OOV MŽP
KONFERENCE PROTIPOVODŇOVÁ OCHRANA – PREZENTACE VÝSLEDKŮ PILOTNÍHO PROJEKTU „ATLAS LABE NA ÚZEMÍ KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE“ Projekt je spolufinancován Evropskou.
Informace o stavu prací na II. plánovací cyklus Zpracovali: Ing. Mgr. Michal Pravec, Ing. Martin Pytloun.
Účel a cíle zřízení TPS z pohledu MZe Praha Ing. Pavel Sekáč, Ministerstvo zemědělství Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje.
Představení návrhu Národních plánů povodí Dunaje, Odry a Labe Ing. Robin Hála Vodohospodářský rozvoj a výstavba a.s. 7. dubna 2015 Krajský úřad Plzeňského.
ROZBOR UDRŽITELNÉHO ROZVOJE ÚZEMÍ ENVIRONMENTÁLNÍ PILÍŘ Ostrava Ing. Jiří Krist.
Plány dílčích povodí v Plzeňském kraji
Cíle územního plánování „vytvářet předpoklady pro výstavbu a pro udržitelný rozvoj území soustavným a komplexním řešením účelného využití a prostorového.
Posuzování vlivů na životní prostředí v územním plánování (SEA proces) Zákon č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí, ve znění zákona.
Správa stavební 2 Filip Dienstbier, 2010 Nástroje územního plánování Územně plánovací podklady Politika územního rozvoje.
Zlepšování kvality vod a snižování rizika povodní
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Energetické využívání v ČR, pozice MŽP a jak vlastně dál?? Jaromír Manhart Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí STEO seminář: Odpady 2015 a jak.
PLÁN ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ KARLOVARSKÉHO KRAJE 2016 – 2025 Vyhodnocení koncepce z hlediska vlivů na životní prostředí a veřejné zdraví Mgr. Alena Kubešová,
Integrované územní investice v Pražské metropolitní oblasti
zelená linka: Finanční možnosti čerpání z Operačního programu Životní prostředí na vodu.
Možnosti financování adaptačních opatření – Operační program Životní prostředí Přednášející: Datum: Ing. Jan Pištěk
zelená linka: Prioritní osa 1 – Zlepšování kvality vody a snižování rizika povodní.
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA JIHLAVY DO ROKU 2020 VYHODNOCENÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A SOUSTAVU NATURA 2000.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje místní akční skupiny Prostějov venkov o.p.s Veřejné projednání Vranovice-Kelčice 4. března 2015.
Vodní hospodářství (2014–2016) Aleš Kendík náměstek pro řízení sekce vodního hospodářství
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Ing. Klára Dostálová, náměstkyně pro řízení sekce regionálního rozvoje Ing. Tomáš Sklenář, ředitel odboru územního plánování.
Vodní režim krajiny v územním plánování Petr Birklen AOPK ČR.
Strategický plán rozvoje statutárního města Jihlavy „JIHLAVA – MĚSTO PRO ŽIVOT“ 17. prosince 2013.
Národní plány povodí Aktuální stav přípravy a souhrn programu opatření.
Od mapování ke zvládání povodňových rizik – další krok implementace „Povodňové směrnice“ v ČR Ing. Josef Reidinger oddělení ochrany před povodněmi, odbor.
Povodňová ochrana Ing. Eva Valterová odbor životního prostředí a zemědělství oddělení vodního hospodářství tajemník krajské povodňové komise KRAJSKÝ ÚŘAD.
Pozemkové úpravy nástroj pro obnovu a ochranu krajiny.
Plán rozvoje vodovodů a kanalizací Olomouckého kraje (PRVKOK)
2. setkání pracovní skupiny „Životní prostředí“. Souhrnná SWOT analýza Silné, slabé stránky Silné stránky B. Slabé stránky B. Zvyšování podílu separovaného.
zelená linka: OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ 2014 – 2020 KONFERENCE POVODNĚ A HOSPODAŘENÍ S VODOU Financování.
Vodohospodářské aktuality
Plánování v oblasti vod Roční seminář pro vodoprávní úřady Hotel Skalský Dvůr, Lísek, 19. a 20. října 2016 Mgr. Ladislav Faigl.
Plán rozvoje vodovodů a kanalizací Kraje Vysočina
Hydrologický předpovědní systém pobočky ČHMÚ České Budějovice
Projekt LABEL LABE-ELBE – Adaptace na povodňové riziko v povodí Labe
N. Petrovičová, A. M. Šimková, T. lányiová, M. MATUŠKOVÁ
Ústí nad Labem 4/2008 Ing. Jaromír Vachta
Plán činnosti PS na rok 2009 Náměty na činnost PS
Plánování v oblasti vod Roční seminář pro vodoprávní úřady Hotel Skalský Dvůr, Lísek, 2. a 3. října 2017.
Výjezdní zasedání pracovní skupiny pro evaluaci a HP
17 LET RÁMCOVÉ SMĚRNICE O VODĚ PŘÍNOS ANO NEBO NE?
Operační program Životní prostředí 2014 – 2020
Program Prevence před povodněmi I. až IV. etapa
Informace o závazných částech „Národního plánu povodí Dunaje“– problematika DČOV v ÚPD Informace o závazných částech „Plánu pro zvládání povodňových rizik“
Územně analytické podklady
Střední Morava - křižovatka dopravních a ekonomických zájmů
Transkript prezentace:

Plány pro zvládání povodňových rizik Odborný seminář Plzeňský kraj 7. 4. 2015

Rozdělení plánování ochrany před povodněmi Plánování podle Rámcové směrnice 2000/60/ES – druhý plánovací cyklus Mezinárodní plány povodí (3) Národní plány povodí (3) Plány dílčích povodí (10) kapitola V – Ochrana před povodněmi a vodní režim krajiny Plánování podle Povodňové směrnice 2007/60/ES – první plánovací cyklus Mezinárodní plány pro zvládání povodňových rizik (3) Plány pro zvládání povodňových rizik (3) Dokumentace oblastí s významným povodňovým rizikem (187) Vyhláška MZe a MŽP č. 24/2011 Sb. o plánech povodí a plánech pro zvládání povodňových rizik (5) Cíle ke snížení nepříznivých účinků povodní stanoví zejména standardy ochrany před povodněmi pro území, která nejsou vymezena jako oblasti s významnými povodňovými riziky. Stanovené standardy ochrany území jsou podkladem pro návrh opatření do plánů povodí. (6) Cíle pro zvládání povodňových rizik se stanoví pro jednotlivé oblasti s významným povodňovým rizikem s ohledem na zmírnění nepříznivých účinků povodní na lidské zdraví, životní prostředí, kulturní dědictví a hospodářskou činnost, a pokud se to považuje za vhodné, na nestrukturální opatření nebo snížení pravděpodobnosti zaplavení. návrh opatření

Harmonogram podávání zpráv Evropské komisi Předmět reportování Provádí Termín dokončení Termín pro reportování Další termín frekvence Transpozice směrnice do národní legislativy členské státy 26. 11. 2009 - Určení kompetentních orgánů 26. 5. 2010 3 měsíce po jakékoli změně Předběžné hodnocení povodňového rizika 22. 12. 2011 22. 3. 2012 22. 12. 2018 každých 6 let Mapy povodňového nebezpečí a rizika 22. 12. 2013 22. 3. 2014 22. 12. 2019 Plány pro zvládání povodňového rizika 22. 12. 2015 22. 3. 2016 22. 12. 2021 Implementační report Evropské komise Evropská komise Guidance document No. 29 for Reporting under the Flood Directive

Oblasti s významným povodňovým rizikem

Plán pro zvládání povodňových rizik v povodí Labe, Dunaje Aktuální stav Zveřejněn k připomínkám veřejnosti od 22.12.2014 do 22.6.2015 na stránkách http://www.povis.cz Současně probíhá proces SEA – závěry zjišťovacího řízení – bude SEA Příprava procesu vydání plánu formou opatření obecné povahy

Plán pro zvládání povodňových rizik v povodí Labe Připomínky k návrhům Plánů pro zvládání povodňových rizik v povodí Labe je možno podávat do 22. června 2015. v písemné podobě na adresu: Ministerstvo životního prostředí Odbor ochrany vod Vršovická 1442/65, 100 00 Praha 10 – Vršovice v elektronické podobě na e-mail: pzpr@mzp.cz   připomínky musí být označeny názvem příslušného dokumentu „návrh Plánu pro zvládání povodňových rizik v povodí Labe“ musí obsahovat jméno a příjmení a adresu místa pobytu u fyzické osoby, případně obchodní firmu nebo název a sídlo u právnické osoby.

Plán pro zvládání povodňových rizik v povodí Labe, Dunaje

Obsah Plánu pro zvládání povodňových rizik Úvodní informace o problematice zvládání povodňových rizik Členění a struktura plánu pro zvládání povodňových rizik Závěry předběžného hodnocení povodňových rizik Charakterizace území relevantní pro povodňovou problematiku Vymezení oblastí s významnými povodňovými riziky Mapy povodňového nebezpečí a povodňových rizik Závěry, které lze z map vyvodit Popis cílů v rámci zvládání povodňových rizik Souhrn opatření pro zvládání povodňových rizik Principy pro návrh a hodnocení opatření Popis stanovení priorit a sledování pokroku při provádění plánu Doplňující údaje (akce pro informování veřejnosti) Přílohy Dokumentace oblastí s významným povodňovým rizikem (odkaz) Mapy povodňového nebezpečí a mapy povodňových rizik (odkaz do CDS) Seznam opatření z předchozích období Seznam nově navrhovaných opatření Listy jednotlivých opatření (odkaz)

Cíle plánu pro zvládání povodňových rizik Strategickým cílem implementace Směrnice 2007/60/ES je snížit riziko povodní a zvýšit odolnost proti jejich negativním účinkům na lidské zdraví, životní prostředí, kulturní dědictví, hospodářskou činnost a infrastrukturu. Cíl 1: Zabránění vzniku nového rizika a snížení rozsahu ploch v nepřijatelném riziku. Naplnění tohoto cíle bude dosaženo prostřednictvím: Zohledňování principů povodňové prevence již v územně plánovací dokumentaci (ÚPD) obcí, zejména nevytvářením nových ploch v nepřijatelném riziku, nezvyšováním hodnoty majetku v plochách v nepřijatelném riziku a případně snižováním rozsahu ploch v nepřijatelném riziku změnou ÚPD. Postupné realizace konkrétních opatření pro ochranu zastavěných území obcí, zčásti pocházejících již z předchozích dokumentů (plánů oblastí povodí, krajských koncepcí povodňové ochrany a ostatních dostupných materiálů).

Cíle plánu pro zvládání povodňových rizik Cíl 2: Snížení míry povodňového nebezpečí. Naplnění tohoto cíle bude dosaženo prostřednictvím: Postupné realizace konkrétních opatření v povodí pro zachycení nebo snížení povodňových průtoků, nově navrhovaných nebo pocházejících z předchozích dokumentů (plánů oblastí povodí, krajských koncepcí protipovodňové ochrany a ostatních dostupných materiálů). Zvyšování retenční schopnosti krajiny a zachování, případně obnova krajinných prvků pozitivně ovlivňujících vodní režim (mokřady). Uplatňováním vhodných způsobů hospodaření na zemědělské a lesní půdě, vedoucích k většímu zachycení vody v půdě a omezení erozních jevů.

Cíle plánu pro zvládání povodňových rizik Cíl 3: Zvýšení odolnosti obyvatel, objektů, infrastruktury obcí a ekonomických aktivit vůči negativním účinkům povodní. Naplnění tohoto cíle bude dosaženo prostřednictvím: Zpracování a aktualizace kvalitních povodňových plánů obcí a vybraných nemovitostí, a zajištěním dostatečného vybavení pro provádění nouzových operativních opatření pro ochranu obyvatelstva a zabezpečení základních funkcí obcí i při průchodu povodní větších než Q100. Dalšího zdokonalování předpovědní povodňové služby a zajištěním fungující hlásné povodňové služby na úrovni obcí, včetně systémů pro informování a varování obyvatelstva. Zabezpečení nemovitostí, nacházejících se v územích ohrožených rozlivy, jejich vlastníky proti vzniku vlastních škod a případnému ohrožení jiných území, objektů nebo životního prostředí (odplavení materiálu, únik nebezpečných látek).

Opatření pro zvládání povodňových rizik Obecná opatření nestrukturálního charakteru ->naplnění obecných cílů zvládání rizik, všechny DOsVPR, seznam opatření - příloha 8.6 Aspekt – Prevence rizik: (4 obecná opatření) 1.1.1 Pořízení nebo změnu územního plánu obcí (definování nezastavitelných ploch a ploch s omezeným využitím z důvodu ohrožení povodní) 1.1.2 Využití výstupů povodňového mapování (mapy povodňového ohrožení a povodňového rizika) jako limitu v územním plánování a územním řízení 1.3.1 Zabezpečení ohrožených objektů a aktivit (zvýšení jejich odolnosti při zaplavení), snížení nepříznivých účinků povodní na budovy a komunální infrastrukturu 1.3.2 Individuální protipovodňová opatření vlastníků nemovitostí (zamezení vniknutí vody, zajištění majetku, zajištění odplavitelných předmětů, odvodnění po povodni)

Obecná opatření nestrukturálního charakteru Opatření pro zvládání povodňových rizik Obecná opatření nestrukturálního charakteru Aspekt – Připravenost: (3 obecná opatření) 3.1.1 Zlepšení hlásné, předpovědní a výstražné povodňové služby (zřízení a modernizace srážkoměrných a vodoměrných stanic, lokální výstražné systémy) 3.2.1 Vytvoření nebo aktualizace povodňových plánů územních celků (digit. forma) 3.2.2 Vytvoření nebo aktualizace povodňových plánů nemovitostí Uplatnění ve všech dotčených obcích

Opatření pro zvládání povodňových rizik Konkrétní opatření stavebního charakteru - dle dostupných podkladů, pro OsVPR, popis – listy opatření v DOsVPR, seznam opatření - příloha 8.6 2.1. Řízení povodí a odtoku přírodě blízkými opatřeními 2.1.2 – protierozní opatření v povodí 2.1.3 – podpora zasakování dešťových vod 2.1.4 – přerušení drah soustředěného odtoku 2.1.9 – ochrana a obnova území určených k přirozeným rozlivům 2.1.10 – management údolních niv za účelem zpomalení odtoku 2.1.11 – revitalizace vodních toků 2.2. Ovlivnění průtoků ve vodních tocích 2.2.1 – výstavba suchých nádrží 2.2.2 – výstavba vodních nádrží 2.2.4 – úprava stávajících vodních děl

Konkrétní opatření stavebního charakteru Opatření pro zvládání povodňových rizik Konkrétní opatření stavebního charakteru 2.3. Opatření v korytech vodních toků 2.3.1 – zkapacitnění koryt vodních toků 2.3.2 – výstavba ochranných hrází podél koryt vodních toků (včetně mobilních prvků) 2.3.7 – odlehčovací obtokové kanály

Opatření pro zvládání povodňových rizik Plzeňský kraj

Sledování pokroku při provádění plánu Ukazatele dosažení cílů v oblasti snižování povodňového ohrožení a rizika (1,2): změna plochy území v nepřijatelném riziku (zejména v kategorii BY) změna počtu obyvatel v nepřijatelném riziku změna počtu objektů v nepřijatelném riziku individuální posouzení citlivých objektů a změny kategorie jejich ohrožení Ukazatele dosažení cíle v oblasti zvyšování odolnosti (cíl 3): změna počtu povodňových plánů obcí a nemovitostí, případně individuální hodnocení změny jejich kvality (digitální forma, připravenost na povodeň větší než Q100) změna počtu územních plánů obcí, případně individuální hodnocení změny jejich kvality změna počtu hlásných profilů, případně předpovědních profilů změna počtu obcí s jednotným systémem varování a vyrozumění Aktualizace map povodňového nebezpečí a povodňových rizik (22.12.2019). Reporty pro Evropskou komisi o postupu implementace směrnice 2007/60/ES. Informování veřejnosti o pokroku při provádění PpZPR a hodnocení realizace a účinnosti provedených, např. prostřednictvím Zpráv o stavu vodního hospodářství ČR.

Možnosti MŽP financovat PPO Operační program životní prostředí 2014 – 2020 Prioritní osa 1 SC 3: Zajistit povodňovou ochranu intravilánu zprůtočnění nebo zvýšení retenčního potenciálu koryt vodních toků a přilehlých niv, zlepšení přirozených rozlivů hospodaření se srážkovými vodami v intravilánu a jejich další využití namísto jejich urychleného odvádění kanalizací do toků obnovení, výstavba a rekonstrukce, případně modernizace vodních děl sloužící povodňové ochraně

Možnosti MŽP financovat PPO Operační program životní prostředí 2014 – 2020 Prioritní osa 1 SC 4: Podpořit preventivní protipovodňová opatření analýza odtokových poměrů včetně návrhů možných protipovodňových opatření, budování, rozšíření a zkvalitnění varovných, hlásných, předpovědních a výstražných systémů na lokální i celostátní úrovni, digitální povodňové plány.

Děkuji za pozornost Mgr. Ing. Jana Tejkalová jana.tejkalova@mzp.cz