Státní energetická inspekce

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zkušenosti SEI z kontrol energeticky úsporných opatření v budovách
Advertisements

Správní řízení při ukládání pokut za porušení zákonů
Obecné požadavky na výstavbu
SYSTÉM KONTROLY PŘI TĚŽBĚ DŘEVA Tisková konference
Zákon č. 255/2012 Sb., o kontrole (kontrolní řád)
Zkušenosti s prokazováním původu elektřiny z druhotných a obnovitelných zdrojů elektřiny Ladislav Havel © 2006 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Podpora KVET v novele zákona o hospodaření energií
Energetická legislativa Zákon č.406/2000 Sb.,o hospodaření energií Vyhláška 252/2001Sb., o způsobu výkupu elektřiny z obnovitelných zdrojů a KVET Liberec.
Státní energetická inspekce
Kontrolní činnost SEI v nových podmínkách energetického zákona, zaměření kontrolní činnosti v roce 2013 Petr Holoubek Jelenovská 2013 Státní energetická.
Nástroje územního plánování
Novela energetického zákona a teplárenství. Evropská legislativa a teplárenství EU nemá žádnou ucelenou směrnici týkající se teplárenství Novela energetického.
Postavení ERÚ v novele energetické legislativy Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce licencí a regulace.
Činnost územního inspektorátu pro Zlínský kraj
Kontrolní činnost Státní energetické inspekce v oblasti elektroenergetiky Ing. Stanislav Vitner ředitel odboru elektroenergetiky a plynárenství ústředního.
Nová koncepce a změny v činnosti Státní energetické inspekce v souvislosti s novelami zákonů č. 458/2000 Sb. a č. 406/2000 Sb. Činnost územního inspektorátu.
8. března 2007AEM, SVSE - PRAHA 1 Návrhy ERÚ na novelu energetického zákona Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
Správa EKO daní celními orgány
PLYNÁRENSTVÍ zákon č. 458/2000 Sb., z hlediska kontrolní činnosti SEI Ing. Otta Hofman vedoucí oddělení plynárenství.
Státní energetická inspekce
Činnost Státní energetické inspekce
Státní energetická inspekce Vliv novely energetického zákona na činnost Státní energetické inspekce Ing. Petr Holoubek Žofín
Živnostenské podnikání živnostenské úřady
Nová koncepce a změny v činnosti Státní energetické inspekce v souvislosti s novelami zákonů č. 458/2000 Sb. a č. 406/2000 Sb. Petr HoloubekJelenovská.
Zákon o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů Ing. František Plecháč Státní energetická inspekce.
1 Kontrolní činnost Státní energetické inspekce v oblasti elektroenergetiky Lokální distribuční soustavy Ing. Stanislav Vitner ředitel odboru elektroenergetiky.
Ing. Zdeněk Kondler, ředitel územního inspektorátu XXI. Seminář energetiků – Jelenovská ledna 2011.
1 Činnost Státní energetické inspekce Ing. František Plecháč ústřední ředitel.
Správní řízení v oblasti veřejné podpory
Stav otevření trhu a energetické legislativy v ČR z pohledu spotřebitelů a nezávislých výrobců Ing. Bohuslav Bernátek - ENERGETIKA TŘINEC, a. s. Brno -
1 Brno, Ing. Petr Fajmon Dopady liberalizace a legislativních změn na JMP,a.s.
Správní řízení při ukládání pokut za porušení zákonů Ing. Jan Kovář Státní energetická inspekce.
Energetická legislativa Příprava zákona o výkupu energie z obnovitelných zdrojů a kogenerace Poděbrady 19. března 2003 Ing. Miroslav DOSTÁL Česká energetická.
Zkušenosti se zákonem o podpoře výroby elektřiny z OZE z pohledu provozovatelů OZE Jan Motlík předseda Asociace pro využití obnovitelných zdrojů energie.
Systém kontrolní činnosti SEI
Systém kontrolní činnosti SEI
Novela zákona č. 458/2000 Sb. v oblasti plynárenství Ing. Jan Zaplatílek © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Energetická legislativa v ČR v roce 2007 a další výhled JUDr. Ivanka Boušová MPO ¨
1 Problémy s aplikací zákona č. 76/2002 Sb. o integrované prevenci z pohledu ČIŽP Ing. Antonín Kroupa Česká inspekce životního prostředí – ředitelství.
Pohled MŽP na novely energetických zákonů Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická Praha 10 Tel..:
Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady
Stav otevření trhu a energetické legislativy v ČR z pohledu spotřebitelů a nezávislých výrobců Ing. Bohuslav Bernátek - ENERGETIKA TŘINEC, a. s. Ostrava.
Propojení zákona o integrované prevenci a zákona o hospodaření energií Ing. František Plecháč Státní energetická inspekce.
Otevření trhu s elektřinou, první rok zkušeností a jak dále AEA – Sdružení velkých spotřebitelů energie 5. března 2003 Praha.
Podpora obnovitelných zdrojů podle návrhu nového zákona a souvisejících vyhlášek Stanislav Trávníček ERÚ.
10.listopadu 2003ČEA, Ing.Josef Bubeník Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie.
Problematika zákona o kogeneraci z pohledu provozovatelů závodních energetik Ing. Petr Matuszek Praha
Česká energetika ve sjednocené Evropě Vliv směrnic EU na energetickou legislativu ČR Konference AEM 10. a 11. září 2003 P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo.
Novela energetického zákona z pohledu ERÚ Ing. Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady
Asociace energetických manažerů Brno, 20. září 2004 Energetický zákon ELEKTROENERGETIKA A TEPLÁRENSTVÍ Ladislav Havel © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Kontrolní činnost SEI v teplárenství Ing. Josef Svoboda ředitel odboru teplárenství.
NÁRODNÍ ALOKAČNÍ PLÁN, OBCHODOVÁNÍ SE SKLENÍKOVÝMI PLYNY, DOPADY ZÁKONA O INTEGROVANÉ PREVENCI NA PRŮMYSL Ing. Josef Bubeník Česká energetická agentura.
Novela Energetického zákona změny a zkušenosti v oblasti elektroenergetiky a teplárenství Brno Ing. Josef Snítilý © 2005 Ministerstvo průmyslu.
Pohled nezávislého výrobce na trh s elektřinou v ČR a EU Ing. Petr Matuszek Poděbrady
Odpovědnost za porušení předpisů v oblasti platebního styku omezení plateb v hotovosti opatření proti „praní špinavých peněz“
Novelizace zákona o PO (spalinové cesty) kpt. Mgr. Petr Komínek, DiS. 1.
Ochrana práv spotřebitelů v energetických odvětvích JUDr. Petr Scholz, Ph.D. ředitel sekce legislativně správní Praha, květen 2013.
Změny v průběhu kontrol (kontrolní řád) kpt. Mgr. Blanka Kliková Oddělení stavební prevence, kontrolních činností a ZPP HZS Karlovarského kraje kpt. Mgr.
Kontrolní činnost ERÚ v kontextu legislativních změn Pavel Maďar Energetický regulační úřad
Problematika Úřadu práce v kontextu poskytovatelů sociálních služeb 18. února 2014 Mgr. Jana Marie Landová.
Školský zákon ve vztahu k zákonným zástupcům (pro ředitele málotřídní školy) Zákon č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném.
Kontrolní činnost z pohledu PENB
Kontroly na místě a nesrovnalosti projektů realizovaných v OP LZZ
zřízen Upraven : - zákonem č. 458/2000 Sb. o podmínkách podnikání a o výkonu státní správy v energetických odvětvích - zákon č. 406/2000.
Závazná stanoviska orgánů územního plánování po novele stavebního zákona Štiřín
Stavební právo.
Výrobny a mikrozdroje Ing. Martin Kříž
Kontroly a revize elektrických zařízení v DS a PS elektroenergetiky
Vrchní vodoprávní dozor rok 2016
Transkript prezentace:

Státní energetická inspekce Kontrolní činnost SEI, závažné a opakující se nedostatky zjištěné při kontrolách Ing. Petr Holoubek Jelenovská 26.1. – 28.1.2010

Státní energetická inspekce Působnost SEI - § 93 odst. 1 zákona č. 458/2000 Sb.: zákon č. 458/2000 Sb. – energetický zákon – novela č. 158/2009 Sb. zákon č. 406/2000 Sb. – o hospodaření energií zákon č. 526/1990 Sb. – o cenách – novela č. 403/2009 Sb. zákon č. 180/2005 Sb. – o podpoře využívání OZ

Státní energetická inspekce  Kontrolní činnost SEI je prováděna na základě: návrhu MPO návrhu ERÚ z vlastního podnětu a při vlastním výkonu kontrolní činnosti se řídí: zákonem č. 552/1991 Sb., o státní kontrole zákonem č. 500/2004 Sb., Správní řád interními předpisy

Státní energetická inspekce Interní předpisy SEI v rámci kontrolní činnosti: Příkaz ústředního ředitele – Pracovní program na příslušný rok – tématické okruhy kontrolní činnosti Směrnice – Výkon kontrolní činnosti – pravidla kontrolní činnosti Pracovní instrukce – specifikují jednotlivé postupy a kroky v rámci konkrétních kontrolních úkolů (MPO, ERÚ) Elektronický systém LOTUS – NOTES – aplikace Kontrola – vedení jednotlivých spisů v rámci kontrol, včetně příslušných dokumentů v kontrolní činnosti  

Státní energetická inspekce Ukládání pokut Při stanovení výše pokuty se přihlédne k závažnosti porušení povinnosti, zejména ke způsobu jejího porušení a jeho následkům a k okolnostem, za nichž k porušení došlo. Právnická osoba a fyzická osoba podnikající za správní delikt neodpovídá, jestliže prokáže, že vynaložila veškeré úsilí, které bylo možno požadovat, aby porušení povinnosti zabránila. Na řízení o uložení pokuty se vztahuje správní řád. Pokuty ukládá územní inspektorát. O odvolání proti uložení pokuty územním inspektorátem rozhoduje ústřední inspektorát. Řízení o uložení pokuty lze zahájit do jednoho roku ode dne, kdy se územní inspektorát o porušení povinnosti dozvěděl, nejpozději však do dvou let ode dne, kdy k porušení povinnosti došlo. Pokutu nelze uložit, uplynuly-li od porušení tři roky. Pokuty jsou příjmem státního rozpočtu a jejich správu vykonává Státní energetická inspekce podle zvláštních právních předpisů. Na odpovědnost za jednání, k němuž došlo při podnikání fyzické osoby nebo v přímé souvislosti s ním, se vztahují ustanovení tohoto zákona o odpovědnosti a postihu právnické osoby.

Státní energetická inspekce Opatření k odstranění nedostatků se využívá v případech, kdy ze zákona vyplývá povinnost pro kontrolovanou osobu, ale příslušné ustanovení není pod pokutou nebo příslušné ustanovení je pod pokutou, ale jedná se o první a méně závažné porušení (smlouvy, vykazovací povinnost, atd.) Za nesplnění lhůty podat písemnou zprávu o odstranění zjištěných nedostatků je zahájeno SŘ o pořádkové pokutě fyzické osobě (člen statutárního orgánu)

Státní energetická inspekce Hlavní systémové kontrolní akce: Elektroenergetika kontrola technického stavu odběrných elektrických zařízení – chybějící nebo prošlé revize kontrola distribuce elektřiny provozovateli lokálních distribučních soustav, kontrola důvodů přerušení dodávek elektřiny, neoprávněné odběry a nepovolené činnosti v ochranných pásmech – chybné vytýčení trasy, provádění prací v rozporu s povolením kontroly kvality dodávky elektřiny.

Státní energetická inspekce Plynárenství kontroly regulačních stanic z hlediska provozní spolehlivosti, kontroly povinností vlastníků nemovitostí kam je dodáván plyn z hlediska bezpečnosti provozu – chybějící nebo prošlé revize neoprávněné odběry a činnosti v ochranných a bezpečnostních pásmech – chybné vytýčení trasy,provádění prací v rozporu s povolením.

Státní energetická inspekce Teplárenství kontrola držitelů licencí na výrobu a rozvod tepelné energie, kontrola energetických auditů – zpráva EA není v souladu s vyhl., chybí varianty řešení, nejsou vůbec zpracovány kontroly měření dodávek tepla – přetápění, nedotápění , vydávání stanovisek v rámci územního a stavebního řízení, kontrola dodržování cenových předpisů v teplárenství, kontroly vybraných držitelů licencí na podnikání v teplárenství z hlediska finanční stability.

Státní energetická inspekce Kontrolní činnost podle zákona o cenách Kontroly jsou zahajovány na základě podání od spotřebitelů tepla, a to buď přímo nebo prostřednictvím ERÚ. Hlavní nedosatky: - nedodržení postupu při tvorbě ceny tepla, - nedodržování závazného postupu při kalkulaci ceny tepla, - nedostatečná prokazatelnost velikosti některých položek v kalkulaci oproti skutečnostem uváděných v účetnictví.

Státní energetická inspekce Počet kontrol 2005 2006 2007 2008 2009 458/2000 Sb. 1241 1193 1113 1237 964 406/2000 Sb. 88 253 203 164 77 526/1990 Sb. 322 219 264 191 221 180/2005 Sb. - 4 16 2 12

Státní energetická inspekce Počet uložených pokut 2005 2006 2007 2008 2009 458/2000 Sb. 215 214 274 271 205 406/2000 Sb. 3 9 1 5 526/1990 Sb. 35 48 52 43 50 180/2005 Sb. -

Státní energetická inspekce Výše uložených pokut v mil. Kč 2005 2006 2007 2008 2009 458/2000 Sb. 3,84 3,66 5,6 4,41 3,35 406/2000 Sb. 0,02 0,047 0,025 0,14 0,11 526/1990 Sb. 2,1 7,6 11,86 25,6 15,36 180/2005 Sb. -

Státní energetická inspekce Počet kontrol EA a uložených nápravných opatření 2005 2006 2007 2008 2009 Energetické audity 117 271 192 52 Opatření k nápravě 146 162 61 84 95

Státní energetická inspekce Tématické kontroly – 2010 Elektroenergetika Kontrola pravidelného ověřování správnosti použitých měřidel u provozovatelů lokálních distribučních soustav Kontrola u výrobců, provozovatelů obnovitelných zdrojů energie, zda splňují podmínky pro přiznání příslušných výkupních cen elektřiny a zelených bonusů u MVE, větrných elektráren a fotovoltaických výroben podle cenového rozhodnutí ERÚ č. 4/2009 a č. 5/2009 Kontrola označování hromadně vyráběných elektrických spotřebičů před uvedením na trh energetickými štítky Kontrola, zda energetické spotřebiče uvedené na tuzemském trhu jsou vybaveny potřebnými náležitostmi podle § 8a zák. č. 406/2000 Sb.

Státní energetická inspekce Plynárenství Kontrola činností provozovatelů distribučních soustav plynu při rozšiřování vymezených území Kontrola pravidelného ověřování správnosti použitých měřidel u provozovatelů lokálních distribučních soustav Kontrola povinností vlastníka nemovitosti, do které je oprávněným zákazníkům v této nemovitosti dodáván plyn na základě smlouvy Kontrola dodržování zákazů a omezení o ochranných pásmech plynárenských zařízení Kontrola dodržování omezení při činnostech v bezpečnostních pásmech plynových zařízení

Státní energetická inspekce Teplárenství Kontrola dodržování účinnosti energetických zařízení v rámci zákona 406/2000 Sb., ve znění pozdějších předpisů, podle § 6 odst. 2 ,3 a 4, prováděných na základě vyhlášek č.276/2007Sb., 277/2007 Sb., č. 150/200Sb., norem ČSN 070305 a vládních nařízení č. 25/2003, č. 22/2003. Kontrola dodržování výše příspěvku při kombinované výrobě elektřiny a tepla a při výrobě elektřiny z druhotných zdrojů podle cenového rozhodnutí ERÚ Kontrola dodržování výše podpory na elektrickou energii při spalování biomasy Kontroly osvědčení o původu elektřiny z kombinované výroby el. energie a tepla a z druhotných zdrojů

Státní energetická inspekce Celkový přehled kontrolní činnosti SEI za rok 2009: Počet provedených kontrol 1363 z toho 430 elektro, 459 plyn a 474 teplo, zahájeno 275 správních řízení o pokutě, uloženo za 19,06 mil. Kč pokut za porušení zákonů.

Státní energetická inspekce Děkuji Vám za pozornost