ROZBOR UDRŽITELNÉHO ROZVOJE ÚZEMÍ ENVIRONMENTÁLNÍ PILÍŘ Ostrava 13. 2. 2009 Ing. Jiří Krist.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení a služby 3) Ochrana kulturního dědictví 4) Investice do lesů 1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení.
Advertisements

Ekonomické nástroje v kontextu Rio+20
Co pro obce i kraje chystá Operační program Životní prostředí?
Operační program Infrastruktura – část životní prostředí Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor životního prostředí.
Regulační plán Regulační plán v řešené ploše stanoví -podrobné podmínky pro využití pozemků, -pro umístění a prostorové uspořádání staveb, -pro ochranu.
Písemka č.2  jméno, kruh, varianta 3, 4  Odpověď – 1 a b, 2 b 3 a c b  6 x 50 sekund opisování 
Písemka č. II.  jméno, kruh, varianta 1, 2  Odpověď – 1 a b, 2 b, 3 c a b  6 x 50 sekund opisování 
Písemka č. II  jméno, kruh, varianta 3, 4  Odpověď – 1 a b, 2 b 3 a b c  6 x 50 sekund opisování 
Přednáška na téma Rozbor udržitelného rozvoje území a vyhodnocení vlivů vyhodnocení vlivů zásad územního rozvoje a územního plánu na udržitelný rozvoj.
ENVIRONMENTÁLNÍ INFORMATIKA A REPORTING
Cíle územního plánování Cílem územního plánování je vytvářet předpoklady pro výstavbu a pro udržitelný rozvoj území, spočívající ve vyváženém vztahu podmínek.
... ve vztahu k životnímu prostředí. dobrovolné začleňování ekonomických, sociálních a environmentálních aspektů do činnosti člověka obec nebo město,
ÚZEMNÍ PLÁN OBCE A ÚZEMNĚ ANALYTICKÉ PODKLADY OBCÍ
KONCEPT ÚZEMNÍHO PLÁNU ODOLENA VODA pro veřejné projednání –
Trvale udržitelný rozvoj v dopravě
Seminář „Extrémy počasí a jeho dopady na Jihomoravský kraj“
Krajská hygienická stanice Moravskoslezského kraje se sídlem v Ostravě
21. dubna 2008 Výbor pro strategii a rozvoj STRATEGICKÝ PLÁN OBCE LIBČANY.
AKTUÁLNÍ VÝZVY PROGRAMOVÉHO OBDOBÍ Horizont
METODIKA VSTUPNÍHO HODNOCENÍ Základní přehled. Aktuální výzvy OPŽP Josef Pikálek Liberec.
Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR zelená linka Ministerstvo životního prostředí.
Význam strategie EU pro Podunají v klíčových oblastech ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Eva Kubešová Odbor Evropské unie a politiky životního prostředí 21. října 2011.
Institut environmentálního inženýrství 546
NS-LEV 21 PRO ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
Operační program Životní prostředí
Střední škola zemědělská a přírodovědná Rožnov pod Radhoštěm
I.1.4 Pozemkové úpravy ÚZPI dne 18. října Charakteristika opatření  prostřednictvím tohoto opatření je řešena problematika vlastnických vztahů.
Půda – složka životního prostředí
23. září 2009, Ústí nad Labem, Odborný seminář 1 Vysoké učení technické v Brně Fakulta stavební Ústav vodního hospodářství krajiny Doc. Ing. Miroslav DUMBROVSKÝ,
DÚ I.1 Analýza podílu plošných a difúzních zdrojů na celkovém znečištění vod VÚV T.G.M, v.v.i, pobočka Ostrava, Ing. Martin Durčák.
Životní prostředí v konceptu ÚP hl. m. Prahy Ing. arch. Martin Říha.
Písemka č.2  jméno, kruh, varianta 7, 8  Odpověď – 1 a b, 2 b 3 a b c  6 x 55 sekund opisování 
Projekt: UČÍME SE V PROSTORU Oblast: Stavebnictví Název předmětu:Pozemní stavby Název a ID tématu:Vhodné a méně vhodné staveniště (STA20) Zpracoval: Ing.
VYHODNOCENÍ VYVÁŽENOSTI PILÍŘŮ ROZBORU UDRŽITELNÉHO ROZVOJE ÚZEMÍ Ostrava Ing. Jiří Hon.
Odstranění sedimentů z návesního rybníka v obci Zvěstov vypracoval: Jirka Račanský.
Pozemkové právo – pojem, principy a systém, objekt a subjekty pozemkově- právních vztahů, metoda právní regulace JUDr. Jana Dudová, Ph.D.
Právo životního prostředí II. Úvodní přednáška
RNDr. Jiří Kocián, RNDr. Josef Glos AGERIS s. r. o. Jeřábkova 5, Brno
OCHRANA PŘÍRODY A KRAJINY
Hodnocení životního prostředí ČR v kontextu The European Environment: State and Outlook 2015 Tereza Ponocná CENIA, česká informační agentura životního.
Seminář č. 3 – PŽP II Právní režim ochrany půdy a lesa JUDr. Jana Tkáčiková, PhD.
Ochrana půdy a lesa.
Nástroje dotační politiky pro zemědělce hospodařící udržitelným způsobem Ing. Pavel Sekáč náměstek ministra zemědělství Sekce pro společnou zemědělskou.
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA JIHLAVY DO ROKU 2020 VYHODNOCENÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A SOUSTAVU NATURA 2000.
Ing. František Pavlík, Ph.D. Státní pozemkový úřad ČINNOST SPÚ V OCHRANĚ PŮDY.
NOVELA ZÁKONA Č. 334/1992 SB., O OCHRANĚ ZEMĚDĚLSKÉHO PŮDNÍHO FONDU
Vodní režim krajiny v územním plánování Petr Birklen AOPK ČR.
Návrh 2. úplné aktualizace Pořizovatel a zhotovitel : Městský úřad Moravské Budějovice, oddělení výstavby a územního plánování Prezentace - Krajský úřad.
Pozemkové úpravy nástroj pro obnovu a ochranu krajiny.
NÁVRH 2. ÚPLNÉ AKTUALIZACE ÚAPo ORP Pelhřimov Jihlava.
NÁVRH 2. ÚPLNÉ AKTUALIZACE ÚAP ORP HUMPOLEC Krajský úřad Vysočina.
OÚPSŘ NÁVRH 2. ÚPLNÉ AKTUALIZACE ÚAPo NÁVRH 2. ÚPLNÉ AKTUALIZACE ÚAPo (na příkladu 1. úplné aktualizace ÚAPo) ORP Chotěboř Krajský úřad Kraje.
NÁVRH 2. ÚPLNÉ AKTUALIZACE ÚAPo ORP JIHLAVA Jihlava.
2. setkání pracovní skupiny „Životní prostředí“. Souhrnná SWOT analýza Silné, slabé stránky Silné stránky B. Slabé stránky B. Zvyšování podílu separovaného.
Strana 1 INTEGROVANÉ VERSUS SLOŽKOVÉ POVOLOVÁNÍ Adéla Švachulová Ministerstvo životního prostředí Oddělení IPPC Integrated and Planned Enforcement of Environmental.
Protierozní ochrana 2. cvičení Téma: Protierozní ochrana 2. cvičení Téma: Analýza území - morfologie terénu, odtokové dráhy 143YPEO ZS 2015/ ;
Setkání se starosty obcí Mgr. Vlastimil Peřina
Vyhodnocení předpokládaných důsledků navrhovaného řešení ÚP na ZPF
VÝPOČET POPLATKU ZA ODNĚTÍ LESNÍCH POZEMKŮ - chybný princip
VÝPOČET POPLATKU ZA ODNĚTÍ LESNÍCH POZEMKŮ - chybný princip
NÁVRH 2. ÚPLNÉ AKTUALIZACE ÚAPo
AOPK ČR – Regionální pracoviště Správa CHKO Slavkovský les
Operační program životní prostředí
Česká republika Životní prostředí ZŠ Hejnice 2010 Mgr. Jan Kašpar.
Nástroje ochrany ŽP Jana Soukopová.
Právní režim ochrany půdy
ÚZEMNÍ PROGRAM SNIŽOVÁNÍ EMISÍ A IMISÍ ZNEČIŠŤUJÍCÍCH LÁTEK DO OVZDUŠÍ PRO SPRÁVNÍ ÚZEMÍ ZLÍN – ZLÍNSKÝ KRAJ ČHMÚ, pobočka Brno
Krajský úřad Středočeského kraje
Znečištěné místa na Slovácku
EKOLOGICKÉ REKULTIVACE
Transkript prezentace:

ROZBOR UDRŽITELNÉHO ROZVOJE ÚZEMÍ ENVIRONMENTÁLNÍ PILÍŘ Ostrava Ing. Jiří Krist

Environmentální pilíř - témata 1. Horninové prostředí a geologie 2. Vodní režim 3. Hygiena životního prostředí 4. Ochrana přírody a krajiny 5. Zemědělský půdní fond a pozemky určené k plnění funkcí lesa

Zaměření témat  geologický a geomorfologický profil území  těžba nerostných surovin  sesuvná a poddolovaná území 1. Horninové prostředí a geologie

Zaměření témat 2. Vodní režim  vodní režim v krajině (sklonitá orná půda)  stav povrchových a podzemních vod

Zaměření témat 3. Hygiena životního prostředí  ovzduší  nakládání s odpadem  další hygienické závady území (radonové riziko, hluková zátěž, …)

Zaměření témat 4. Ochrana přírody a krajiny  chráněná území  koeficient ekologické stability krajiny  územní systém ekologické stability

Zaměření témat 5. ZPF a PUPFL  zemědělský půdní fond  pozemky určené k plnění funkce lesa (lesnatost, kategorie lesa)

Sledované oblasti v tématech  Indikátory  SWOT analýza  Problémy k řešení SILNÉ STRÁNKYSLABÉ STRÁNKY PŘÍLEŽITOSTIHROZBY

Hodnocené indikátory Téma 1:  podíl poddolovaných a sesuvných území na celkové ploše obce Téma 2:  plocha sklonité orné půdy  stav povrchových a podzemních vod Téma 3:  kvalita ovzduší  průměrná produkce komunálního odpadu  míra separace komunálního odpadu Téma 4:  podíl plochy ZCHÚ na celkové ploše obce  koeficient ekologické stability krajiny Téma 5:  změna výměry zemědělské půdy mezi lety 2001 a 2008  lesnatost

Možná navrhovaná opatření  respektovat ochranu ložisek a dobývacích prostorů pro další využití  zajistit ochranu pro budoucí využití prognózních zdrojů nerostných surovin  přesná lokalizace sesuvných území, určení míry rizika a navržení opatření (vhodné funkční využití, omezení zástavby, …)  respektovat ochranné podmínky CHOPAV stanovené z. č. 254/2001 Sb.  v oblastech s rizikovým stavem vod citlivě umísťovat nové zdroje emisí do povrchových a podzemních vod  revitalizace vodních toků v úsecích k tomu indikovaných  změna hospodaření u nadměrně sklonitých pozemků orné půdy vedoucí ke snížení erozní ohroženosti, navrhnout zatravnění (možno spojit s prvky ÚSES)  nepovolovat stavby v území Q100, navrhnout protipovodňová opatření na ochranu již zastavěného území  dodržovat zásady správné zemědělské praxe  výsadba účelové zeleně a podpora využívání ekologicky šetrných způsobů vytápění v oblastech s překročenými imisními limity  výstavba obchvatu obcí s nadměrnou hlukovou a emisní zátěží ze silniční dopravy (zajistit plochy koridoru a realizaci protihlukových opatření)  rekultivace SEZ  zajištění ochrany a rozvoje ekologicky stabilních ploch, realizace ÚSES, vymezení interakčních prvků v krajině  minimalizovat zábory ZPF ve vyšších třídách ochrany a rekultivace okolních zasažených ploch  minimalizovat liniové stavby vedoucí k rozdělení lesních komplexů

Hodnocení vlivu dopravy na životní prostředí Jako srovnávací rovina pro zlepšení/zhoršení slouží dnešní průměrný stav.

děkuji za pozornost Kontakt: tel.: