Žilová, Stoklasová, Pavlíková 3.O

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Jak se vám dýchá?.
Advertisements

Problémy životního prostředí a jejich řešení 1: ovzduší
Vliv průmyslu na životní prostředí
Znečištěné ovzduší a kyselé deště
( Jaký vliv má na člověka a životní prostředí)
Nařízení vlády č. 352/2002 Sb., kterým se stanoví emisní limity a další podmínky provozování spalovacích stacionárních zdrojů znečišťování ovzduší.
ZNEČIŠŤOVÁNÍ VODY A VYČERPÁNÍ ZDROJŮ PITNÉ VODY
§ Nařízení vlády č. 350/2002 Sb.. kterým se stanoví imisní limity a podmínky a způsob sledování, posuzování, hodnocení a řízení kvality ovzduší.
GLOBÁLNÍ EKOLOGICKÉ PROBLÉMY
Zpřísňující balíček Moravskoslezského kraje v rámci smogových situací Ostrava, dne Miroslav Novák.
Znečištění ovzduší Znečištění ovzduší může být chemický, fyzikální nebo biologický činitel, jenž mění přírodní vlastnosti zemské atmosféry. Atmosféra.
MUDr. Eva Rychlíková Zdravotní ústav se sídlem v Kolíně Prostředí kolem nás.
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Lidé a příroda.
Marek Chromec Lukáš Matoušek
Kyselý déšť.
Znečištění ovzduší Hynek Moliš 2.L.
Významné oxidy Mgr. Helena Roubalová
Kyselé deště Martin HOLADA a Daniela RICHTEROVÁ 8.C.
Kvalita ovzduší a pitné vody Ostravska Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Člověk a příroda 7.ročník červenec 2011 Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_.
Znečišťování ovzduší Karel Severa.
Nový zákon o ochraně ovzduší. Schválen Poslaneckou sněmovnou ČR dne 10. února 2012 Projednán Senátem ČR dne 15. března 2012 a vrácen Poslanecké sněmovně.
Vliv dopravy na životní prostředí
Problematika kvality ovzduší Moravskoslezského kraje a činnost krajského úřadu Zpracoval: Ing. Marek Bruštík Datum:
ZNEČIŠŤOVÁNÍ ATMOSFÉRY
Vzduch Mgr. Helena Roubalová
GLOBÁLNÍ OTEPLOVÁNÍ Matěj Martinák IX.A.
Zdravotně sociální fakulta Jihočeské univerzity
Automobily a výfukové plyny
Vzduch Je stejnorodá směs plynných látek: 78%dusíku, 21% kyslíku, 1% ostatních plynů (oxid uhličitý, vodní pára, vzácné plyny (argon) a případně další.
Znečišťování ovzduší výfukovými plyny
Kou ř ení a plodnost Kouření snižuje pravděpodobnost otěhotnění, má totiž prokázaný vliv na zhoršenou kvalitu spermií u mužů! U.
Vzduch Předmět: BiologieTřída: 2L Obor: Technické lyceumŠkolní rok: 2014/2015 Vyučující: Mgr. Ludvík KašparJméno: Lukáš Kříž.
VLIV ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ NA ŽIVOT ČLOVĚKA
Znečišťování ovzduší VY_32_INOVACE_ 03 - Znečišťování ovzduší.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková
Ing.Miroslava Rýparová
Znečištění ovzduší Ročárková, Pachmanová.
Vzduch ( environmentální příručka – 5.ročník )
MĚNÍCÍ SE KLIMA Vývoj klimatu v minulosti a dnes
Znečistěný vzduch, půda a voda
VLIV PRŮMYSLU NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
Atmosféra Filip Bordovský.
LEGISLATIVNÍ OPATŘENÍ CHRÁNÍCÍ ZDRAVÍ ČLOVĚKA PŘED NEPŘÍZNIVÝMI VLIVY STAVEB Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology.
Životní prostředí a doprava Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Hydrosféra základní složka života
její znečištění a důsledky
GLOBÁLNÍ ZMĚNY Skleníkový efekt a globální oteplování Kyselý déšť
PRÁVNÍ REŽIM OCHRANY OVZDUŠÍ JUDr. Ilona Jančářová, Ph.D. PODZIM 2007.
Hydráty methanu příslib nebo hrozba?. Hydráty methanu 1. Úvod 2. Vlastnosti 3. Výskyt a původ 4. Energetické využití methanu 5. Skleníkový efekt a hydráty.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Znečištění ovzduší Tematická oblast:Ekologie Ročník:1. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Životní prostředí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního města Prahy.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_52_INOVACE_PR_05_„ČISTÝ.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
ZŠ Jiráskova, Benešov CHEMIE Mgr. Jitka Říhová Kyselé deště – Oxidy 8. a 9. ročník.
Základní škola Třemošnice, okres Chrudim, Pardubický kraj Třemošnice, Internátní 217; IČ: , tel: , emaiI:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Znečištění vzduchu dopravou
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
GLOBÁLNÍ EKOLOGICKÉ PROBLÉMY
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Nový zákon o ochraně ovzduší
ŽIVÁ A NEŽIVÁ PŘÍRODA Jasmína Dolejší,
Vzduch Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Globální problémy lidstva globální problémy týkají se celého lidstva ohrožují samotnou existenci člověka.
Vliv člověka na ovzduší
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Znečištění ovzduší Vypracoval: David Hampl
ÚZEMNÍ PROGRAM SNIŽOVÁNÍ EMISÍ A IMISÍ ZNEČIŠŤUJÍCÍCH LÁTEK DO OVZDUŠÍ PRO SPRÁVNÍ ÚZEMÍ ZLÍN – ZLÍNSKÝ KRAJ ČHMÚ, pobočka Brno
Problémy Ozónové vrstvy.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_04-07
Transkript prezentace:

Žilová, Stoklasová, Pavlíková 3.O ZNEČIŠŤOVÁNÍ OVZDUŠÍ Žilová, Stoklasová, Pavlíková 3.O

ZÁKLADNÍ PRÁVNÍ ÚPRAVA 1. Zákon č. 86/2002 Sb. o ochraně ovzduší 2. Vyhláška č. 205/2009 Sb. o zjišťování emisí 3. Vyhláška č. 13/2009 Sb. o stanovení požadavků na kvalitu paliv pro stacionární zdroje 4. Nařízené vlády č. 354/2002 Sb. kterým se stanový emisní limity

ZNEČIŠTĚNÍ OVZDUŠÍ může být způsobeno chemickým, fyzikálním nebo biologickým činitelem, který změní přírodní vlastnosti zemské atmosféry zmenšování ozónové vrstvy z důvodu znečištění vzduch je hrozbou jak pro lidské zdravý, tak pro zemské ekosystémy znečištěné ovzduší je  celosvětovou příčinou řady  nemocí až úmrtí (např. onemocnění dýchacích cest, výskyt rakoviny a srdečních onemocnění)

ZDROJE ZNEČIŠTĚNÍ VZDUCHU antropogenní zdroje tepelné elektrárny řízené spalování lesů, používané v zemědělství nebo lesnictví motorová vozidla námořní lodě i emise vznikající v přístavech spalování fosilních paliv elektrárny a průmyslové závody nevhodné obdělávání půdy výpar z nátěrů, sprejů na vlasy, aerosolových sprejů a rozpouštědel

2) přírodní zdroje prach z přírodních zdrojů, obvykle z oblastí Země pokrytých řídkou vegetací, nebo zcela bez vegetace písek z pouští bioplyn, konkrétně metan, uvolňovaný v průběhu  trávení potravy zvířaty radioaktivní plyn radon, uvolňující se ze zemské kůry kouř a oxid uhelnatý, vznikající při lesních požárech sopečná aktivita, díky níž se uvolňují částice síry, chloru a popela

ZDRAVOTNÍ ÚČINKY ZNEČIŠTĚNÉHO PROSTŘEDÍ krátkodobé  vlivy zvýšení výskytu zánětlivých onemocnění plic dýchacích cest astma alergie… dlouhodobé vlivy projevuje se zhoršením funkcí plic zkrácením předpokládané délky života …

MOŽNOSTI OMEZENÍ ZNEČIŠTĚNÍ VZDUCHU vybavení továren zařízeními pro zachycování emisi např. prachové filtry, katalyzátory,odsiřovací či neditrifikační zařízení v dopravě změna paliva, omezení rychlosti či zlepšení plynulosti provozu Evropské země (Švédsko, Německo) zavádějí v centrech velkých měst nízko-emisní zóny, do kterých mohou vjíždět jen automobily, které vypouštějí jen nepatrné mnonožství škodlivin vzrostlá zelen působí jako filtr, který zachycuje jemné částice prachu

MĚŘENÍ ZNEČIŠŤĚNÍ OVZDUŠÍ V ČHMÚ V OSTRAVĚ