Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Kvalita ovzduší a pitné vody Ostravska Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Člověk a příroda 7.ročník červenec 2011 Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Kvalita ovzduší a pitné vody Ostravska Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Člověk a příroda 7.ročník červenec 2011 Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_."— Transkript prezentace:

1 Kvalita ovzduší a pitné vody Ostravska Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Člověk a příroda 7.ročník červenec 2011 Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_ Čap-Z 7.,8.03 Vzdělávací oblast: zdroje znečištění ovzduší, kvalita pitné vody v Ostravě Autor: Mgr. Aleš Hruzík Jazyk: český Očekávaný výstup: žák správně definuje základní probírané pojmy a jejich vzájemné vztahy Druh učebního materiálu: prezentace Cílová skupina: žák Stupeň a typ vzdělávání: druhý stupeň, základní škola Datum (období), ve kterém byl vzdělávací materiál vytvořen: školní rok 2011-2012 Ročník, pro který je vzdělávací materiál určen: sedmý ročník základní školy

2 Kvalita ovzduší Ostrava má dlouhodobě velké problémy s kvalitou ovzduší a ve střední Evropě je v tomto ohledu nejhorším regionem Na Ostravsku je největším problémem polétavý prach PM 10. Dlouhodobě na tom jsou nejhůře v Ostravě Bartovicích Znečištěné ovzduší je zdrojem řady zdravotních potíží, především dýchacích problémů a rakoviny.

3 Obecné zdroje znečištění Tepelné elektrárny Spalování fosilních paliv Těžký průmysl Chemický průmysl Motorová vozidla Přírodní zdroje: prach, radioaktivní plyn radon (vyvěrá z podloží)

4 Největší znečišťovatelé Arcelor Mittal Dalkia (elektrárna Třebovice) ČEZ Třinecké železárny Evraz Vítkovice Steel OKK Koksovny ŽDB Group (Železárny a drátovny Bohumín) [1 - zdroj. 2011-15-07].

5 Opatření Prachové filtry či katalyzátory Změna paliv Vzrostlá zeleň (zachycuje nebezpečné částice) Omezení dopravy a zvýšení plynulosti provozu Při překročení meze znečištění, se vyhlašuje signál regulace, kdy největší znečišťovatelé musejí omezit provoz a vypuštění zplodin.

6 Kvalita pitné vody Pitná voda - zdravotně nezávadná voda, která nevyvolává zdravotní potíže a její dlouhodobé užívání nepřináší žádná zdravotní rizika Kvalita pitné vody je stanovena vyhláškou ministerstva zdravotnictví č. 52/2004 Sb. Voda na Ostravsku dlouhodobě dosahuje dobré kvality, někteří lidé dokonce využívají vodu ze studen jako pitnou. Je však nutné nechat její kvalitu kontrolovat.

7 Pitná voda na Ostravsku O kvalitu pitné vody se starají Ostravské vodárny a kanalizace, které na svém webu zveřejňují hodnoty látek obsažených ve vodě [1 - zdroj. 2011-15-07].


Stáhnout ppt "Kvalita ovzduší a pitné vody Ostravska Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Člověk a příroda 7.ročník červenec 2011 Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_."

Podobné prezentace


Reklamy Google