Existence superobřích diamantů M. Benc. Motivace -A. C. Clarke – Vesmírná odyssea -Je možná existence takovéhoto diamantu v nitru Jupitera? -Je možná.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zemská stavba = jako vrstvy cibule
Advertisements

Cyklus hvězd – jejich vznik, vývoj a zánik
Hvězdy.
Planety sluneční soustavy
Sluneční soustava.
Oběžnice Slunce-vnější soustava
Vesmír Vznik Vesmíru a Země: 15 miliard – vznik Vesmíru Velkým třeskem
Vesmír a Země ve vesmíru
Téma Předmět: BiologieTřída: 1L Obor: Technické lyceumŠkolní rok: 2013/14 Vyučující: Mgr. Ludvík KašparJméno: Robert Navrátil.
Saturn Saturn je v pořadí planet na šestém místě a po Jupiteru druhá největší planeta sluneční soustavy. Planeta byla pozorována již starověkými astronomy.
Hvězdy Zeměpis Nikola Malcová 6. A.
VESMÍR A SLUNEČNÍ SOUSTAVA
Jupiter.
MPrezentací se prochází klikáním myši
Sluneční soustava 5. ročník
JUPITER Zuzana Al Haboubi.
Velké planety Plynní obři
Autoři : Tadeáš, Barča, Andrej, Patrik Název skupiny : JÁDROVCI.
Vznik a vývoj hvězd Fyzika, seminář z fyziky
VESMÍR SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
Vesmír.
Základní škola Stříbrná Skalice, Na Městečku 69,
Vesmír (Space).
Riskuj OPAKOVÁNÍ O ZEMI.
STAVBA ZEMĚ.
-je mezihvězdný oblak prachových částic a plynů Prachová složka je kombinací uhlíku a křemičitanů, které mohou být obaleny ledem nebo nečistotami. Prachové.
Vesmír a sluneční soustava
Adam Stibůrek Monika Vančurová
Nela Bártová Opava,2010 Březen
Pavel Vlček ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_355
Autor: Petr Kindelmann Název materiálu: Saturn Šablona: III/2
NEPTUN Kateřina Valentová Lucie Kvasničková Triton.
Slunce vzniklo asi před 4,6 miliardami let a bude svítit ještě přibližně 7 miliard let. Stejně jako všechny hvězdy hlavní posloupnosti i Slunce.
Základní škola Kladruby 2011  Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Petr.
KRAJINNÁ SFÉRA.
Hvězdy. Je nebeské těleso, které září vlastním světlem. Tím se liší od planet, komet, měsíců a mlhovin, které vidíme na obloze proto, že jsou osvětlovány.
VESMÍR Projekt pro výuku fyziky v 9.ročníku Vypracoval: Bc.P.Martínek.
Planety sluneční soustavy
Velký Vesmír Nejnovější informace o vesmíru 2007.
Neptun.
Vznik Sluneční soustavy
Sluneční soustava planety kontrolní otázky Merkur Jupiter Venuše Saturn Země Uran Mars Neptun.
Sluneční soustava. Sluneční soustava (podle Pravidel českého pravopisu psáno s malým s, tedy sluneční soustava) je planetární systém hvězdy známé pod.
JUPITER planeta sluneční soustavy Marek Bartoš. OBSAH Všeobecné Povrch Měsíce Zajímavosti.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 8 Autor: Mgr. Radek Martinák VZDUCH Víš, proč je vzduch nezbytný a důležitý pro život člověka? Víš, čemu.
Fyzikální jevy Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_29_ Vývoj hvězd Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem.
STAVBA ZEMĚ. Stavba Země POZOR Země není rozhodně kulatá jako glóbus! Má nepravidelný tvar zvaný GEOID!
Vesmír. MERKUR NEPTUN SATURN URAN JUPITERVENUŠE ZEMĚ MARS SLUNCE.
VESMÍR SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
JUPITER.
PLANETA ZEMĚ A VZNIK ŽIVOTA NA ZEMI
HVĚZDY.
Sluneční soustava.
Uran.
Saturn.
Energii „vyrábí“ slučováním vodíku na těžší prvky
Saturn.
PLANETA ZEMĚ.
EU peníze školám Základní škola Čachovice a Mateřská škola Struhy, Komenského 96, příspěvková organizace Označení: VY_32_INOVACE_231_PR5 Předmět: Přírodověda.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Název školy: Speciální základní škola Louny, Poděbradova 640,
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Ing. Iva Hlásková Číslo
Geofyzika Země Teplota tání většiny minerálů roste s tlakem
Planety sluneční soustavy. Sluneční soustava Sluneční soustava je planetární systém hvězdy známé jako Slunce. Tvoří jej především 8 planet, 5 trpasličích.
PLANETY SLUNEČNÍ SOUSTAVY
Vnější planety sluneční soustavy
Sluneční soustava.
ŠKOPKOVÁ HELENA, ZŠ HORNÍ SLAVKOV VY_32_INOVACE_237_VESMÍR
Planeta Sluneční Soustavy
Uran Sluneční soustava Název školy
Transkript prezentace:

Existence superobřích diamantů M. Benc

Motivace -A. C. Clarke – Vesmírná odyssea -Je možná existence takovéhoto diamantu v nitru Jupitera? -Je možná i v jiných vesmírných tělesech (planetách, hvězdách)?

Obsah prezentace -podmínky pro vznik diamantu -struktura nitra Jupitera -struktura nitra ostatních planet -struktura nitra hvězd -srovnání výsledků

Vznik diamantu -uhlíkový krystal s velmi složitou strukturou -krystalizuje při velmi vysokých tlacích -hranice oceánských tektonických desek -čedič -> eklogit -vznikají ale i v oblastech pod kontinentálními deskami

Vnitřní sktruktura Jupitera -do nedávna málo poznatků (vesmírné mise) -výpočty vztahů tlaku, teploty a hustoty pro různé prvky a sloučeniny (vodík, helium, voda, amoniak, metan,...) -následné vložení do modelů

-Jupiter je složen hlavně z H a He -z plynného vodíku je pouze 0.01% hmoty Jupitera (ρ>0.01 g.cm 3 kapalné skupenství ) -s přibližováním k jádru -> zvyšování tlaku a teploty -> horká, hustá ionizovaná kapalina (silné iontové párování, el. degenerace)

-experimentální data (pro H) jsou velmi dobrá pro tlak pod 25 GPa a hustotu menší než 0.3 g.cm 3 -pro vyšší hodnoty je třeba použít teoretické výpočty – existuje několik verzí (např. SCVH-I-04, Sesame-K04, LM-REOS)

-dle těchto výpočtů je možné vytvořit model Jupitera -převážne z H a He, obsah těžších prvků je zatím nepřesný (2-37 M ⊕ ) -možná existence jádra (led, horniny; 0-18 M ⊕ ) -kovový vodík ve vnitřních vrstvách (11-37 M ⊕ ) výrazně posiluje magnetické pole

Ostatní planety naší soustavy -Saturn je složením velmi podobný Jupiteru -nižší hustota (nejnižší ze všech planet) -> nižší teplota a tlak -také kovová vodíková slupka

Uran a Neptun -známí jako „ledoví obři“ -nejsou však tvořeny jen z ledu – skládají se ze tří vrstev: kamenné jádro, vrstva vody (amoniaku a methanu) a H/He vrstva -jsou zde přítomny i těžší prvky (1-2% C v obou, CO a HCN v Neptunu)

Vnitřní složení hvězd -na počátku vývoje – převážně z H -H syntetizuje na He v jádře -poté se zapálí H ve slupce okolo jádra a začne hořet He v jádře a tak dále -syntéza pokračuje až k Fe (pro další syntézu je potřeba dodávat E – není odkud) -syntéza některých hvězd se zastaví již dříve (kvůli nedostatečné hmotnosti)

Zánik hvězd -tři možnosti ( M 25M s - černá díra) -8 M s : -nejprve přeměna H na He -poté „3 alfa proces“ -vznik velkého množství C a O -kolaps hvězdy - vznik planetární mlhoviny a bílého trpaslíka

Bílí trpaslík -čtyři vrstvy: atmosféra, H obal, He obal, C-O jádro -postupné chladnutí -podle poměru C a O v jádře – krystalizace těchto prvků -při dosažení dostatečně nízké teploty (při p=20 GPa T=4000K) -> -> tvorba diamantového jádra

Shrnutí -existence superobřího diamantu v jádru Jupitera (Saturna) není jasná (Juno?) -existence tohoto diamantu v Uranu či Neptunu již byla vyvrácena (s nejvyšší pravděpodobností) -možnost existence diamantu v jádru bílých trpaslíků byla potvrzena -další vesmírná tělesa budou předmětem mých příštích zkoumání

BPM 37093

Poděkování -Ing. Vojtěchu Svobodovi, CSc. za umožnění projektu

Reference -J. J. Fortney, N. Nettelmann, The Interior Structure, Composition, and Evolution of Giant Planets, Springer Science+Business Media B.V Mgr. Kalista Jakub, Bílí trpaslíci, stadiahttp://hvezdy.astro.cz/stadia/799-zaverecna- stadia -American Museum of Natural History, -R. Mochkovitch, Freezing of carbon-oxygen white dwarf, Institute d´ Astrophysique, unknown, -Stephen Cauchi, biggest diamond inthe world,