Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Fyzikální jevy Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_29_ Vývoj hvězd Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Fyzikální jevy Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_29_ Vývoj hvězd Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem."— Transkript prezentace:

1 Fyzikální jevy Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_29_ Vývoj hvězd Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách.

2  Hvězda je kosmický objekt takové hmotnosti, že v něm vzplanula termonukleární reakce.  představují dominantní složku svítící hmoty ve vesmíru.  jsou vázány v galaxiích. Jedna galaxie jich čítá kolem 100 miliard.

3 Hvězdná velikost - magnituda Nejedná se o velikost v pravém slova smyslu. Je to spíše jakási jasnost na obloze. Povrchová teplota S ní souvisí dominantní barva vyzařovaného světla. Zářivý výkon je souhrnný výkon, který těleso vyzařuje do prostoru jako elektromagnetické záření

4  vznikají z oblaků mezihvězdné hmoty. Na počátku je zhuštění, která se začne vlivem gravitace smršťovat. Pro vznik hvězd jsou důležité procesy, které mohou způsobit náhlé zhuštění látky, například blízký výbuch supernovy.  Rodící se hvězda se smršťuje do stále menšího objemu a v jádře narůstá tlak a teplota. Pokud má objekt dostatečnou hmotnost, dojde k zapálení termonukleární reakce a hvězda se dostane do nejdelší části svého života, kdy se v jejím jádře uvolňuje energie syntézou vodíku na helium.

5 Zánik hvězd Po spotřebování značné části vodíku v jádře se rovnováha poruší a hvězda se začne opět smršťovat a teplota a tlak dále rostou. Další osud hvězdy závisí na její hmotnosti. U málo hmotných hvězd jako červení trpaslíci k zahájení další reakce nedojde a hvězda po stovky miliard let dlouhém životě bude ještě miliardy let chladnout. U hmotnějších hvězd smršťování pokračuje, až se zapálí další stupeň termojaderné reakce spalující helium na uhlík. Energie uvolněná reakcí způsobí značné rozepnutí vnějších slupek a z hvězdy se stane rudý obr. U hvězd střední hmotnosti, srovnatelné s hmotou Slunce, se pak obálka rozepne do okolí a vytvoří planetární mlhovinu. Jádro s hmotností do 1,4–2× Slunce se zhroutí v tzv. bílého trpaslíka. S úbytkem hmotností se nestačí vyrovnat a nastává další hroucení vedoucí k výbuchu supernovy typu I. Ze zbytku se stane neutronová hvězda pulsar. U velmi hmotných hvězd proběhnou ještě další jaderné reakce, život hvězdy končí výbuchem supernovy typu II a z jádra zbude buď neutronová hvězda, nebo černá díra.

6

7 Zdroj obrázků a textů http://cs.wikipedia.org/wiki/Hv%C4%9Bzdy http://ostrava.astronomy.cz/demoni/temata/images_zastaveni/hrdiagram.jpg Vytvořeno jako DUM do předmětu fyzika na Základní škole 17.listopadu 1325, příspěvková organizace, Mladá Boleslav pro devátý ročník základní školy. Materiál slouží k doplnění výkladu vývoj hvězd. Materiál doporučuji prezentovat pomocí dataprojektoru. Materiál byl vytvořen a pilotován ve II. pololetí školního roku 2011/2012


Stáhnout ppt "Fyzikální jevy Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_29_ Vývoj hvězd Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem."

Podobné prezentace


Reklamy Google