Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Planeta Sluneční Soustavy

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Planeta Sluneční Soustavy"— Transkript prezentace:

1 Planeta Sluneční Soustavy
Neptun Planeta Sluneční Soustavy

2 Obsah Sřední průměr : 49.284 km Hmotnost :17,2 násobek hmotnosti Země
Gravitace:1,14 násobek gravitace na Zemi Známé měsíce : 14 Střední vzdálenost od Slunce : 30,054 AU= 4,496 miliardy km . Neptun je 8 a od Slunce nejvzdálenější planeta sluneční soustavy řadí se mezi plynné obry. S rovníkovým průměrem okolo 50 000 km.

3 Neptun Neptun má charakteristicky modrou barvu, která je zapříčiněna mimo jiné. přítomností většího množství metanu v atmosféře. Planeta Neptun je značně podobná Uranu, obě planety mají rozdílné složení než další plynní obři sluneční soustavy Jupiter a Saturn. Uran a Neptun jsou proto pojmenováni jako ,, Ledový obři‘‘. Atmosféra Neptunu je složena převážně z vodíku a hélia s větším podílem vody, pavku a metanu. Planeta byla objevena v roce 1846.  Následně planeta dostala své jméno podle římského boha moří Neptuna.

4 Neptun Předpokládá se, že Neptun vznikl stejným procesem jako Jupiter. Před 4,6 až 4,7 miliardami let.

5 Něco dalšího o neptunu Neptun je svým vzhledem, velikostí i hmotností  velmi podobný Uranu . S hmotností 1,0243×1026 kg  je Neptun těleso nacházející se mezi hmotností Země a většími plynnými obry. V porovnání se Zemí je Neptun sedmnáctkrát hmotnější, ale zároveň jeho hmotnost dosahuje pouze 1/19 hmotnosti Jupitera.  Poloměr rovníku Neptunu je 24 764 km  – čtyřikrát větší než Země. Jelikož je Uran a Neptun podobného složení tvořeného částečně ledem, občas se vyčleňují ze skupiny plynných obrů do skupiny tzv. ledových obrů . I přes to, že Neptun je mnohem dále od Slunce než Uran, je teplota povrchu o něco málo vyšší a dosahuje −213 °C. Složení Neptunu je nejspíše velice podobné složení Uranu, a planeta je tedy složena převážně z ledu, kamení s obsahem okolo 15 % vodíku a menšího množství hélia.

6 Použité zdroje : https://www. google. cz/search


Stáhnout ppt "Planeta Sluneční Soustavy"

Podobné prezentace


Reklamy Google